Ik heb mijn eerste injectie zelf gezet (B12)

Afgelopen dinsdag terwijl ik dus even ~offline~ was, moest ik naar de B12 kliniek in Amsterdam Z-O. ~hier het eerste verhaal~.ย De wachttijd stond daar op 14 a 15 maanden welke dus gigantisch is ingekort omdat Dr. Auwerda is gestopt in het Zuiderzee ziekenhuis in Lelystad en zijn eigen kliniek is gestart in Amsterdam. Waar hij 3x per week weet ik nu zit.

Ik wist het per ongeluk eerder dan dat ik de brief van de wachtlijst kreeg vanuit het Zuiderzee ziekenhuis en belde direct met de kliniek, een anderhalve maand geleden ongeveer en ik schrok gewoon van de datum, in juni, eind juni zei ze tegen mij.

‘Zit ik dan ook echt bij Dr. Auwerda zelf?’ Ja, zei de assistente tegen mij, dan zit je echt bij Dr. Auwerda zelf, oke dan, ja natuurlijk kom ik dan! Hier heb ik al enige tijd op gewacht en ik was blij, super blij!

life

Ik kwam aan, best wel gestressed omdat ik de route nog nooit had gedaan en niet zelf van tevoren had kunnen kijken, dat had mijn dochter gedaan, erg lief, maar toch, ik bekijk altijd meerdere opties eventueel, zij had gewoon van deur tot deur gekeken, geloof me, de snauwen die ze kreeg waren niet leuk, en zeker niet van toepassing, ze heeft alweer dikke knuffels gehad hoor ๐Ÿ˜‰

Met wat horten en stoten was ik alsnog gelukkig ene uur te vroeg, even buiten bij zitten komen om dan toch maar naar binnen te gaan, want ik moes echt heel nodig naar het toilet en ik kon geen terras of cafรฉ of iets vinden waar ik even zou kunnen gaan zitten en doen wat ik moest doen.

Binnen meldde ik mij aan, en toen kreeg ik direct al, U komt wel bij de vervanger hoor, Dr. Auwerda zelf is er vandaag niet, die is er alleen op ma, wo en do. Huh? Ik had nog zo gevraagd, nou ja, ik was er nu toch, nieuwsgierig en eigenlijk anders voor nop gereisd. Formulieren om in te vullen, ik had mijn eigen lab uitslagen van meer dan een jaar bij mij, andere dossiers omdat ik had begrepen, daarom dr. Auwerda dat hij echt tijd voor je neemt en luistert naar je KLACHTEN, ipv te kijken in dossiers.

Foutje bedankt, deze vervanger die altijd op de dinsdag zit, wordt getraind door, en begeleid door… en luisterde niet, bleef hameren op de uitslagen die zwart op wit voor hem lagen, mijn verhaal doen? Zero, of ik werd weer ouderwets zoals altijd al bij welke specialist dan ook, onderbroken, en hij kon geen samenhangend rapport ervan maken zie hij mij. Nee, logisch als je mij mijn verhaal niet laat doen en van hak op de tak vragen stelt…

Uiteindelijk, heb ik er maar van gemaakt waar het echt om draait, de huisarts wil van jou, de specialist weten hoe mijn ‘prikgedrag’ moet worden, als hij DAT zwart op wit heeft, dan volgt hij dat op. Nu, moet ik de standaard volgen namelijk van hem, omdat hij dat ooit zo mee gekregen heeft. Dat ging ik dan wel mee krijgen, mooi zo! Pfffffffffffff

3 Maanden lang, 2 per week injecteren en oh ja, U krijgt er foliumzuur bij, dat neemt de B12 beter op… okรฉ, als dat zo is… Deze alleen in te nemen op de dagen dat U prikt. Goed hoor, recept? Rapportage? (ik was het zat, hahaha) ย Over 3 maanden terug komen voor controle, en daar heb ik echt op gestaan, bij Dr. Auwerda zelf, nu zoveel over die man gehoord dat hij zo anders is, en echt zal luisteren naar jou, dat ik een herkansing wil, het nieuwe opstartproject klopt zover in elk geval.

En, ik had mijn spullen alleen B12 ampullen mee, en ik vroeg of dit dan nu direct kon worden gezet, ja, met moeite, ze hebben niet altijd naalden op voorraad liggen. Huh? Ze had ze nog liggen, dus kon de assistente zetten. Nu zou ik ook mijn eigen naalden kunnen halen thuis bij de apotheek, foliumzuur en voor 3 maanden B12 ampullen, plus toebehoren natuurlijk. Kan ik zelf leren zetten? Ja, dat kon ik thuis dan vragen en willen ze dat niet, kon ik altijd hiervoor terug komen dan doen ze dat daar, het jou leren.

B12injecties

Tsjah, toen zat ik thuis, woensdag direct mijn spullen opgehaald bij de apotheek, en direct een afspraak gemaakt bij de dr. assistent, ik had namelijk twee verzoeken, eentje die moest, vrijdag zei ik, moet ik weer prikken, schema is weer opgestart, hier de rapportage voor mijn huisarts en als ik vrijdag kom, wil ik het zelf leren, en als het even kan wil ik dat bij die Assistent D doen…

‘U wilt wel erg veel he?’

Uhhhh, de intonatie mensen… echt, dus zei ik direct: ‘Ja, ik heb van mijn moeder al heel jong geleerd, vraag, nee heb je, ja kun je krijgen!’

Het bleek nogal moeilijk want het inplannen duurde even, met de woorden, dan moet U vrijdag maar aan D vragen of hij U zelf wilt leren zetten. Pffffff ja natuurlijk dacht ik, wil hij dat… we zijn ondertussen 4 handen op 1 buik, never mind… (overigens een inval assistent, want ik zie haar bijna nooit, vandaar).

Vrijdag! Help! Ik ga zelf een injectie zetten!

…………………………………

Ja… gosh… ik kwam, moest even wachten, D kwam mij halen, ben je er klaar voor? Mw? hahaha Nee, natuurlijk niet! Doen we ff.. kijk, het ijs breken daar is hij goed in. We gingen naar een behandelkamer anders dan anders, ik wist niet dat die er ook waren, wel een stuk rustiger in elk geval ook. En daar gingen we, ik pakte uit, zien of ik het goed onthouden had, opzuignaald, zet naald, en ampul breken… bijna, ik had de naalden natuurlijk verwisseld maar nu weet ik het wel hoor, de opzuignaald wil je echt niet in je been zetten. Het ampul breken was ook nog wel een dingetje, dat is van glas namelijk en hij gaf meteen een stapel gaasjes mee, om te voorkomen als je de ampul breekt, dat je niet je handen open haalt, dat overkomt henzelf namelijk ook nog weleens per ongeluk.

Ik brak hem zelf maar het vullen deed hij voor, juiste bril op en goed kijken, dit moet ik dan nog zelf voor elkaar zien te krijgen, je gaat geen ampul openen als de volgende injectie pas over 3 dagen is.

En nu? Ga je hem nu al zelf zetten? dat is wel de bedoeling D, nou ga maar zitten dan, zij zetten hem altijd in je bilspier, nu moet ik in bovenbeen spuiten en zittend dus. Daar zat ik met de gevulde naald… ik hield hem onder begeleiding boven mijn been, hield de spier bij elkaar met mijn ene hand, en ik dorst niet, ik bleef hangen vlak boven…. het werd stil, heel stil.

En nu? Pfffffff D, ik durf niet! Moet ik het doen dan? NEE, echt hoor, ik moet erdoor, dat was mijn gedachte, als ik het nu niet doe, dan blijf ik twee keer per week hobbelen naar 5 minuten afspraken met soms langere wachttijden.

Volgens hem kon het niet mis gaan, en toen vroeg ik, mag ik mijn ogen sluiten dan? Het antwoord was ja, wetend dat ik dus recht naar beneden moest prikken en mijn ogen mocht sluiten deed het hem, met open ogen jenste ik de naald ineens in mijn eigen bovenbeen, niet diep nog natuurlijk, want ik wist niet hoe diep ik moest. Ik keek hem aan, applaus, hahaha nee hoor, maar wel, je moet de naald er helemaal in duwen voorzichtig, dat voel je dan nog niet eens echt eigenlijk, en daarna heel langzaam de vloeistof spuiten. En dat is het stukje wat eventueel kan branden, de vloeistof erin voelen gaan.

Overigens met het ontmantelen van de naald, kwam hij er al achter, toen ik vroeg, waar laat ik de naalden dan eigenlijk? Gewoon in het vuilnis? Uh nee… wacht even, ik pak een container voor je zo, en dan ga je zo en zo, en dit gooi je wel bij het vuilnis, als de container vol is, breng je het naar de apotheek. Prima!

B12injectie-container

Het is mij gelukt! Dinsdag ga ik het echt voor het eerst helemaal zelf doen, proberen, met nog de note, als er bloed bijkomt in de injectie zelf, dan moet ik stoppen en opnieuw spuiten, dat gebeurd bijna nooit! Zei hij nog.

En lukt het dinsdag niet, dan kan ik altijd weer even naar de assistenten toe en alsnog daar laten zetten of nog een keer met begeleiding doen. D is er dan even niet, want die gaat naar Covent Park, naar Robbie Williams, hij wel. ย ๐Ÿ˜‰

Ondertussen ben ik al gestart met witten, dit valt zwaar tegen, vandaag even zien of ik het ga redden wat ik wil, plafond er in 1x in en als het even kan in elk geval 2 muren, 1 muurtje en een grote wand…

 

41 thoughts on “Ik heb mijn eerste injectie zelf gezet (B12)

 1. Soms begrijp je niet dat iemand voor het zorg beroep gekozen heeft… de tonen die er soms uitkomen!
  Bij een scan bij moeders kregen wij een brief dat ze iemand mee mocht nemen. Ik blij,en nog belangrijker, zij blij. De dokter/zuster/het mens die ons kwam halen wilde niet dat ik mee ging, werd zelfs boos. Gelukkig kan ik veel beter kwaad worden, heb klachten ingediend en vorige week moest zij haar excuses aanbieden. Niet dat ik dat aanneem

  Geliked door 1 persoon

  • Ze was gewoon chaggie volgens mij, ik stond er wel in de lunchpauze eigenlijk per ongeluk, hahahaha D was er dus zelf niet, anders had ik wel naar hem gevraagd, maar die was lunchen buiten ๐Ÿ˜‰ Dankzij hem weet ik ook dat het om een inval gaat, we hebben nog even staan kletsen na het alles bij de lift. En ja, dat snap ik dus ook niet, je moeder is toch vrij of ze iemand mee neemt of niet?

   Like

 2. tuurlijk kun jij dan morgaine, fluitje van een prik ๐Ÿ™‚
  jammer dat de tijd veel artsen ontbreekt, maar ja, er zijn ook zรณveel zieke mensen… dat wil je niet weten…
  kort en bondig, daar houden de meeste mensen wel van, ik ook trouwens hoor ๐Ÿ™‚

  Geliked door 1 persoon

  • Ik ook Klaproos, van kort en bondig, maar ja, een eerste keer elkaar niet kennen nog, en niet naar mijn klachten gevraagd, dan denk ik toch wel… uhhhhh En blijven hameren wat op zwart wit staat, dat maakt wel een verschil, trust me ๐Ÿ˜‰ Het gaat mij er meer om, laat mij even uitspreken dan.

   Like

  • Het werkt allang, alleen ging het om het spuitschema zullen we maar zeggen, huisartsen houden zich aan, 5 weken 2x per week, daarna eens per maand slechts… en dat is nu net… te weinig en teveel achterhaald ๐Ÿ˜‰ En ja die vrijheid daar gaat het mij inderdaad om, ik werk 3 halve dagen in de week nu, vrijwillig verplicht… alleen dat al ๐Ÿ˜‰ Met liefde hoor maar, om dan die twee vrije dagen telkens te onderbreken met ergens, ik moet prikken, of de wekker te zetten omdat je vroeg wilt zodat je nog wat aan je dag hebt.. pfffff ๐Ÿ˜‰

   Geliked door 1 persoon

 3. Ik vind je een bikkel !!!!!!
  Zelf even spuiten !!!
  En verder ..in dat geweldig goed georganiseerde iets wat gezondheidszorg heet , moet je beide ogen open houden en je niet in een hoek laten duwen.
  Kom maar voor jezelf op !!
  Ze moeten nog wennen dat ze met cliรซnten om gaan die assertief zijn.
  Bedenk dat ze er allemaal werken , helaas heeft de een wat meer feeling dan de andere, maar eind van de maand krijgen ze allemaal hun salaris.

  Geliked door 1 persoon

  • Over de assistente in de b12 kliniek niets dan goeds hoor, het kon evengoed wel maar dan had ik bij hen in de apotheek alles al moeten halen ๐Ÿ˜‰ en dan weer naar boven, maar goed, hier ja.. echt.. soms… waarom ben je dit dan gaan doen, vraag ik mij weleens af, je staat in dienst van anderen als je daar gaat zitten, als je ervoor geleerd hebt, maar goed, er zijn ook zeurders bij, weet ik, maar ik vroeg het gewoon netjes, of het mogelijk was, het woordje ‘het liefst’ zegt denk ik genoeg toch? Ik eiste niet, ik vroeg ‘het liefst’als het kan… erachteraan, zeg ik altijd. Ennuh als ik het een paar keer goed gedaan heb, kan ik ook bij jouw schoondochter zetten, hahahaha of het haar leren ๐Ÿ˜›

   Like

   • Onze dokter heeft twee assistentes…een ken ik al vanaf dat ze van school af is gekomen en bij onze vorige huisarts ging werken, ze kent iedereen bij naam !!
    De andere…is met recht andere koek…ooit belde ik haar vanwege Piet…was nodig geloof me…het antwoord was..hij kan overmorgen komen..kon er niet tegen praten !!
    Oke ..dan niet…en ik belde onze huisarts op het telefonische spreekuur om te vragen wat ik met de klachten van Piet moest doen.
    Zijn antwoord ..JA Ria je moet meteen hier komen !! Dat weet je toch bij dit soort dingen ..
    Tjsa…dat wil ik wel…maar volgens J…kan ik pas over twee dagen terecht…
    Jas aan en meteen komen was het antwoord…!!
    het gevoel wat ik had toen ik de praktijk binnen stapte en haar smoelwerk zag ๐Ÿ˜‡๐Ÿ˜‡๐Ÿ˜‡

    Geliked door 1 persoon

    • hahahaha priceless! maar jullie kunnen zelf bellen naar het telefonisch spreekuur? Hier meld je dat via assistent en dan ergens tussen een bepaalde tijd wordt je gebeld…

     Like

  • Dat sommigen er hun beroep van gemaakt hebben, snap ik ook niet nee, hahaha ๐Ÿ˜‰ Dank je wel, als ik eenmaal goed ga, dan is het weer zoiets als… goh dat ik dat ooit eng vond of wat.

   Geliked door 1 persoon

 4. Goede avond lieve Morgaine en een fijn weekend gewenst, ook al is het al volop aan de gang maar ik ben een beetje te laat aan mijn blogronde begonnen.
  Wow, dit is weer een heftig verhaal en ik hoop dat je in de toekomt die spuit zelf zal kunnen zetten zodat je geen assistentie meer nodig hebt. Oefening baart kunst en ik weet welhaast zeker dat het je snel zal lukken!

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik heb het voordeel om nooit te hoeven witten. Ik kan namelijk door mijn kleurenblindheid niet zien waar ik gebleven ben. Of ik moet natuurlijk een muur gaan witten die nog niet wit was. Knap van je dag je je eigen een naald in je been kunt jassen. Trots op je.

  Love As Always
  Di mario

  Geliked door 1 persoon

 6. Eigenlijk wel vreemd dat je dochter zulke snauwen kreeg.
  De medicatie komt me bekend voor, het help wel.
  Dus heb vertrouwen. Hans

  Geliked door 1 persoon

  • Ja dat weet ik, ik spuit nu al bijna een jaar ๐Ÿ˜‰ En nee is niet vreemd, dat is onmacht, ze had via de verkeerde site gezocht en kwam met busdiensten aan waar ik zoveel mogelijk trein wil zien. ๐Ÿ˜‰

   Like

 7. Wat een verhaal zeg. Het is toch te gek voor woorden hoe ze je aanspreken, maar ook dat je niet zomaar de arts krijgt die je wilt zien.
  Het niet luisteren naar de patiรซnt of cliรซnt is heel normaal geworden. Ze hebben er geen baat bij te luisteren want jij moet naar hun luisteren en dan komt het wel goed. uh hu.
  Fijne zondag

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, wat een verhaal, je gelooft het gewoon soms niet, dat het zo kan gaan, inmiddels helaas orde van de dag eigenlijk ook weer. Gelukkig luistert mijn huisarts wel nu, want vele huisartsen willen er dan nog niet aan ook al kom je van de specialist af… Jij ook een fijne zondag! Ga nog even bijlezen en dan weer witten ๐Ÿ˜‰

   Like

  • Het meest lullige is dat een week eerder ben gebeld nog.. of ik op maandagochten om 9 uur er al kon zijn eventueel, huh? toen vroeg ik hoezo dan? Nee niets, was maar een vraag toen ik zei dat dit niet ging lukken, werk plus ik wil pas na 9 uur op de trein stappen… 40% korting voor mij dan. Toen vroeg ik nog twee keer, als ik niet verzet zit ik dan wel bij dr. Auwerda????????/ JA was haar antwoord, u zit bij dr. Auwerda… ok… maar zo’n voorgevoel he… Nou goed, volgende keer, het prikschema daar ging het om voor nu.

   Geliked door 1 persoon

 8. Ja artsen en luisteren is soms niet een goede combinatie helaas ๐Ÿ˜ฆ Maar jij kan dit sowieso allemaal gewoon meid! Ik zou de eerste keer echt flauwvallen denk ik haha. Kan helemaal niet tegen naalden namelijk…

  Geliked door 1 persoon

 9. Wat goed van je! Als verpleegster zet ik heel wat spuitjes, maar als ik zelf geprikt moet worden is het altijd even slikken. Laat staan bij mezelf moet doen. Merk je veel verschil nu met die injecties? Wiebelen met je tenen schijnt te helpen tegen de pijn maar dat zullen ze je vast wel verteld hebben ๐Ÿ˜‰

  Geliked door 1 persoon

  • Nee, dat hebben ze niet, hahaha wel dat ik liefst meteen even in beweging ga om stijfheid te voorkomen, en dinsdag zal blijken of ik het ook nog durf thuis ๐Ÿ˜‰

   Like

 10. Gisteren niet bij stilgestaan, maar dat hele ‘zelf prikken’ lijkt mij dus doodeng. Iets met bang voor naalden, hahaha. Overigens hebben wel meer mensen zo’n ‘toontje’ waarbij ze op je neer kijken, blegh.

  Geliked door 1 persoon

 11. Het sanitair van de lokale horeca op Ganzenhoef of nu WC Ganzenpoort kan ik je niet aanraden. Maar alle medische voorzieningen aan de straatkant waar jij bent geweest hebben toiletten voor personeel en patienten.
  De AH heeft in noodgevallen op verzoek een toilet beschikbaar voor klanten.

  Goed dat je nu zelf kunt spuiten.
  Ik wens je gezondheid en energie.

  Bemoedigende groet,

  Geliked door 1 persoon

  • Daar was ik al snel achter, vandaar dat ik een uur te vroeg naar de specialist ben gegaan… wat ik zag, gaf geen moed om elders even te gaan zitten of te denken, laat ik daar eens gaan… haaha

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.