Bedevaartsoord Scherpenheuvel – Zichem

zichem23

Het is vandaag exact een week geleden dat mijn moeder mij kwam halen om een weekend samen door te brengen. Met op de zaterdag gepland, een dagje naar België samen. Ik had niet van tevoren opgezocht waar we exact heen zouden gaan, dat was niet zo heel erg belangrijk leek mij. Het verhaal is dankzij de afgelopen week, dan ook aardig verstoord ~klik hier~.  Echter vertellen de foto’s alles vanzelf, zo ook wikipedia en andere sites, die info bleef gelukkig staan.

zichem6

zichem7

zichem8

Wij vertrokken in de ochtend rond 9 uur, en iets meer dan 2 uurtjes later waren wij op plaats van bestemming, afgesproken met een ander gezelschap aldaar maakte dat wij een formatie van 5 vormden voor deze dag. Het was super, maar dan ook een super gave dag die veel te snel voorbij is gegaan, dat weet ik wel.

zichem9

zichem10

zichem11

Er was slechts 1 ding, voor mij, en voor de rest ook overigens, wat tegen zat, en dat was het weer, hadden we al zovele mooie dagen gehad met blauwe luchten en perfect weer om te fotograferen vooral, bleek het nu helaas grijs te blijven en zo af en toe motregen, de temperatuur was heel goed te doen, alleen ja, een grijs dek, en dan komen de foto’s lang zo mooi niet uit, helaas.

zichem12

zichem13

zichem14

Het is Klaproos opgevallen, ze reageert als laatste op mijn vorige blog, ja klopt Klaproos, in mijn hoofd had ik het gewoon goed, Scherpenheuvel, en ik zag niet dat ik er -zeel van had gemaakt.

Dit hoort bij mijn ‘ziektebeeld’ van B12 tekort.

 • Afasie: niet op de juiste woorden kunnen komen, verkeerde woorden gebruiken, verspreken.

Hier heb ik al vele jaren last van, en het wordt nu erger dus, je leert het verbergen en je wordt best bang als je, je eigen oma ziet gaan met agressieve alzheimer. Ja, ik heb het bij verschillende specialisten in het verleden, echt al 10 jaar terug eens aangegeven, dat ik soms woorden kwijt ben, zinnen niet meer kan vullen, wel weet wat ik wil zeggen, maar niet op het woord kan komen. Zelfs hier met blogs tikken heb ik er met regelmaat last van, vandaar dat jullie soms ook hele rare lopende zinnen tegen komen, of dubbele woorden. Ik kan het dan nalezen ook, wel 3x, maar zie het zelf dan niet, om het dan een halve dag later pas te zien dat het niet lekker loopt.

Bij deze, nu weten jullie hoe het zit, hoe het echt zit met mijn soms rommelig lopende blogs.

zichem15

zichem16

zichem17

De geschiedenis van Scherpenheuvel gaat terug tot de middeleeuwen, toen tussen Zichem en Diest op de heuveltop een eik stond in kruisvorm. Een vrome man heeft toen een Mariabeeldje aan de eik gehangen en voortaan kwamen vele mensen er bidden. Toen een knecht van een herder het beeldje wilde meenemen, werd die volgens de legende aan de grond genageld tot een bezoeker het beeldje terug aan de boom plaatste.

zichem18

zichem19

zichem20

In 1602 timmerde men voor de eik een houten kapel en in 1604 reeds een grotere, stenen kapel. Het jaar daarna namen de aartshertogen Albrecht en Isabella het initiatief tot de bouw van de huidige basiliek als dank voor de verdrijving van de calvinisten uit de Zuidelijke Nederlanden. Scherpenheuvel verkrijgt dan ook stadsrechten van de aartshertogen. De eerstesteenlegging vond plaats in 1609. Dit barokke gebouw is het werk van bouwmeester Wenceslas Cobergher (1561-1634), hofarchitect van de aartshertog, en bevat beelden van De Nole en schilderijen van Theodoor van Loon. Na de inwijding van de kerk in 1627 kwam Isabella naar voren, de handen vol met goud en juwelen. Zij gooide ze neer op de altaartrappen om te beduiden dat aardse goederen niet de hoogste waarden zijn in het leven. De mensen rondom haar volgden dit voorbeeld. Tot op vandaag is deze gewoonte nog in gebruik.

In 1922 werd de kerk verheven tot basiliek.

zichem21

zichem22

zichem39

zichem40

De barokke Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel is al sinds de zestiende eeuw een belangrijk bedevaartsoord voor katholieke gelovigen. Thans is het de meest bezochte bedevaartplaats van België. Er wordt een klein houten beeldje vereerd van de Maagd Maria, dat wonderdadig zou zijn.

Op 1 mei start het bedevaartseizoen. Jaarlijks wordt er ook de beroemde “Kaarskensprocessie” gelopen.

Bron: Klik

zichem46

Ja, ik ben ook nog binnen geweest en heb een rondje gelopen door de basiliek, alleen was het er zo druk, en was men bezig met van alles voorin, dat ik niet dichtbij het beeldje waar het om draait kon komen, laat staan fotograferen. Dit heb ik wel geprobeerd zonder flitser uit respect voor hen die er zaten, het was gewoon te donker weer waardoor de lichtinval te slecht voor woorden was, helaas. Wie weet een volgende keer.

Natuurlijk hebben we nog een terras gepakt, de tijd vloog om, om alles te zien of te doen, en in gezelschap, ben je gewoon minder vrij om rond te kijken en foto’s te maken dan dat je alleen bent. 😉

Rond middernacht zette mijn moeder de auto weer voor de deur neer in Amersfoort, de New Ride, zit echt heerlijk, zo lekker dat ik als vanzelf weg dommelde op de terug weg, wat heb ik deze ritten en dagjes uit gemist, die in de tienertijd vooral en met name met grote regelmaat voor kwamen. (Toen was ik er alleen niet altijd zo blij mee, hahaha, op zondag, kom we gaan toeren.)

Zondag begon heerlijk, lekker rustig, en uiteindelijk heb ik zelfs even een moeder/dochter momentje gekregen onverwacht. Ik heb genoten en daarover later natuurlijk meer.

Ik wens jullie alvast een heel fijn weekend toe! Omdat het koeler wordt van het weekend, denk ik, dat ik vandaag maar eens een start ga maken om de slaapkamer uit te ruimen, er moet gewit worden 😉

Wat zijn jouw plannen voor het komende weekend?

28 thoughts on “Bedevaartsoord Scherpenheuvel – Zichem

 1. Lastig als blogger die woordproblemen. Maar blijf schrijven hoor. Het hoeft niet perfect. Oude gebouwen zijn ook mooier als ze brokkeliger worden. Ik heb zelf na iedere operatie grote geheugen- en concentratieproblemen gehad. Bij mij wordt het wel weer wat maar ik moet me er niet druk om maken want dan verergert het. Wat zijn nou ook een paar woorden op een prachtig blog als dit.

  Groetjes,

  Dorothé

  Geliked door 1 persoon

  • Dat druk maken doe ik ook minder en minder, dat deed ik, toen ik nog niet wist waar het vandaan kwam, en het wel telkens aangegeven te hebben bij specialisten die eraan voorbij zijn gegaan. In het superkort, de B12 tekort is de reden, ik had dit euvel al in 2003 kunnen verhelpen bij wijze van spreken… En ik blog gewoon door, maak er ook geen geheim van.

   Geliked door 1 persoon

 2. ohhh wat een prachtig verval is het daar aan het worden, het is dan ook al jaren geleden dat ik er was:-)
  fantastisch, ben je ook binnen geweest,
  foutjes geven niks hoor morgaine,
  dat overkomt ons allemaal, gewoon lekker enthousiast door blijven gaan hé,
  OT wil je di e foto hebben voor je ouders? dan stuur maar ’n berichtje met je favoriete foto:-)

  Geliked door 1 persoon

  • Oh Dien, als zij het ook de perfecte foto vinden, ik zal ze even de link sturen naar jouw blog, en even zien of ze dat willen, zo ja, dan mail ik je even 😉

   Like

 3. Joh wat maakt een verkeerd woord hier en daar uit !
  Je bent in een prachtig gebied geweest en je hebt mooie fotos mee terug kunnen nemen …
  EN….het allerbelangijkste….je hebt genoten !!

  Like

 4. Een mooi bewijs dat er nog vele prachtige plekjes in Nederland en België te bezoeken zijn, Morgaine! Morgen ga ik naar de verjaardag van een vriend en zondag een paar uurtjes vrijwilligerswerk verrichten en eindelijk weer wat opruimen in huis..

  Geliked door 1 persoon

 5. Schitterende foto’s, mijn hoofd ging al hele wilde verhalen maken van vervallen gebouwen, waar je alleen doorheen ging zonder dat er de laatste jaren ook maar iemand was geweest.. of toch.. hoor ik daar een deur kraken. OKe,… ik hou al op, het is al verwarrend genoeg allemaal voor je 😉

  Love As Always
  Di Mario

  Geliked door 1 persoon

 6. Het Bedevaartsoord Scherpenheuvel is net een sprookjes wereld, surrealistisch.
  Het lijkt wel een verlaten pand.
  Ik vind je logjes niet rommelig, vind ze altijd erg leuk.
  Je hebt weer mooie foto’s gemaakt, je hebt er oog voor.
  Zelf slik ik extra B-12, maar dat zal jij ook wel doen.
  Je hebt de sterren van de hemel geschreven, heel interessante log.
  Ik ga wat uren opnemen en hobbyen aan een luchtvaartontvanger. Hans

  Geliked door 1 persoon

 7. Foto’s vertellen inderdaad meer dan woorden kunnen. En ik vind deze toch wel goed geslaagd ondanks het wolkendek. Gelukkig kunnen we het weer absoluut niet beïnvloeden. Dat hoop ik dan toch.
  En dat je een naam verkeerd hebt, wie geeft er nu om joh. Ik trek er iig niet zo hard aan hoor. Ik denk dat ik zelf ook eens die kant op ga want het levert wel hele mooie plaatjes op.
  Ik heb geen plannen dit w-end. Alleen ff een beetje sporten straks en dan relaxen tot maandag.
  Fijn w-end 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Doen John, echt heel mooi daar! En de foto’s, ja ze zijn dus allemaal bewerkt zoals jij ze hier ziet, zoals ik dat zelf dan noem, alle kleuren weer terug zetten in de foto, hahaha en dan echt met ‘more color’ en ‘strong’ 😉 Ze zijn van origine echt heel flets! Geniet van jouw weekend, ik zit moed te verzamelen ben best brak in de spieren, misschien toch een fout weekend gekozen na alle stress van afgelopen week 😉 maar ja, als het dan klaar is, is het ook klaar! 😀

   Geliked door 1 persoon

 8. Knappe serie foto’s van dit mooi bedevaartsoord, je wist het verval perfect vast te leggen maar ook de mooie andere dingen die daar te ontdekken vallen!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.