Muiderberg #5 De kazematten

Mocht je ineens met de deur in huis vallen omdat je niet altijd direct hier leest? Dit is een vervolgverhaal waar dus al 3 delen van zijn. Op eerste Pinksterdag ging ik vrij onverwacht samen met een goede vriend, Luuk, naar Muiderberg en Muiden, om ook nog in Weesp uit te komen, wil je dit verhaal vanaf het begin lezen?

Deel 1 ~klik~  –  Deel 2 ~klik~  –  Deel 3 ~klik~  –  Deel 4 ~klik~ – (alles opent in een nieuw venster)

kazematten3

 

Het verhaal wat wij onderweg met elkaar hadden verzonnen met algemene feiten die je weet, werd het verhaal alleen meer bizar. Echt bizar. Nu wist ik wel dat er zo hier en daar een bunker in de weilanden ligt, dat zie je wel vanuit de auto als je naar Weesp of Muiden rijdt of per spoor zelfs in de trein. Nooit geweten dat er in Muidenberg een hele rij staat gewoon langs een doorgaande route der auto’s en een fietspad…

kazemat7

Ik kon er weinig over vinden in elk geval, meer en diepere info, wel het volgende:

Deze Nederlandse groepsschuilplaats, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en ook van de Stelling van Amsterdam, was bedoeld als onderkomen bij beschietingen en bombardementen, als de loopgraven tussen de schuilplaatsen niet genoeg dekking boden. Het principe was gebaseerd op de strijdwijze in de Eerste Wereldoorlog.

De groepsschuilplaatsen werden gebouwd in 1939 en 1940. Een aantal waren nog niet voltooid bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Deze zijn later ook niet meer afgebouwd.

Deze personele bunkers werden door de Duitsers ‘Pyramiden’ genoemd, vanwege de vorm van de bunker.

kazemat4

kazemat5

kazemat6

kazemat8

kazemat9

Na deze bunker, stuitte we weer op een kromming van de muur, daarvoor lag een stronk van een oude boom die naar mijn idee nog niet zo lang geleden is omgezaagd. Luuk ging erop staan, om mij vervolgens erop te zetten, zodat ik iets meer makkelijk kon kijken ook en een gerichte foto kon maken misschien, natuurlijk!

tuin15

Terwijl ik dus iets hoger stond op de stronk, hoorde ik ineens iemand wat roepen, maar verstaan door de wind kon ik het niet, het geruis van de bomen, Luuk keek ook en eerst dachten wij, wat moet zij nou?

De auto stond stil in de berm en riep iets naar ons, ik bleef staan terwijl Luuk naar haar toe liep, ik wachtte rustig af. Deze mw. had heel wat te vertellen, het duurde heel even voor Luuk terug kwam en kwam met een mededeling over de graven achter de muur….

Wat deze mw. ons te vertellen had?

~wordt vervolgd~

24 thoughts on “Muiderberg #5 De kazematten

 1. Pingback: Muiderberg #5 De kazematten | Morgaine’s Passions – 𝕥𝕙𝕖𝕠 𝕙𝕖𝕣𝕓𝕠𝕥𝕤 👋 𝕥𝕙𝕖 𝕧𝕠𝕚𝕔𝕖 🗣 💌 𝕠𝕗 𝕥𝕚𝕖𝕟𝕖𝕟 🇧🇪 😍💋

 2. Goede morgen lieve Morgaine en voor straks een heel fijn weekend gewenst.
  Wat een knappe serie foto’s alweer van een onderwerp dat toch niet zo voor de hand ligt. Hopelijk zijn die bunkers beschermd want we kunnen niet genoeg aan die vreselijke oorlog herdacht worden.
  Benieuwd wat die mevrouw over de graven te vertellen had, je laat ons wel heel hard op onze honger zitten hé hihi.

  Geliked door 1 persoon

  • Ja lieve Gerda, deze bunkers zijn beschermd, ze vallen onder de Hollandse Waterlinie, dus vallen onder de Rijksmonumenten alhier 😉

   Like

 3. De auto riep iets? Die zin staat er een beetje gek 🙂 verder natuurlijk een spannend verhaal. Of jullie hebben het zo spannend gemaakt om ons te boeien. Nu ook nog een cliffhanger.. Waar gaat dit heen is de meest belangrijkste vraag.
  grts 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Whahahaha, gosh, soms ben ik te snel, en nog nagelezen ook he? Wel 3x… Nou goed, je hebt gelijk. Het is echt zo gegaan en morgen de ultieme ontknoping, maar daarna waren we er nog niet 😉 We gingen door naar Muiden, en die moet ik nog wel schrijven en maken maar minder spectaculair, ik denk dat ik dat ook in 1 blog ga doen 😉 Met slide shows in foto’s.

   Like

 4. Mooi dat de natuur langzaam in de aanval gaat en de heleboel overneemt. Het heeft wat tijd nodig alleen. Ik hou me maar even vast aan de cliffhanger. Even me uithoudingsvermogen testen.

  Geliked door 1 persoon

 5. Gewapend beton

  de kazemat dient om frêle levens te beschermen
  tegen wrede inslagen
  die om wraak vragen
  tot ook de laatste overlevende stopt met kermen

  In vernietigen is de mens helaas niet te verslaan, Morgaine.
  Lenjef

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.