Een Phalaenopsis/Orchidee weer in bloei trekken.

orchidee1

Hoe doe je dat? Heel eerlijk, door via google vooral te zoeken naar hoe je dat moet doen! Nu zijn er verschillende pagina’s en zelfs een filmpje vond ik, en ergens vond ik mijn eigen info.

Ik heb vorig jaar in oktober de bloemen afgeknipt en vervolgens de stengels tot het ‘derde oog’ naar beneden gesnoeid.

Verder is het van belang dat de pot doorzichtig is en ik las, zet hem koeler weg, dus verhuisde ik mijn orchideeën naar de logeerkamer welke op het oosten staat. Als de zon te zien was, kregen ze precies genoeg zonlicht, niet teveel, niet te weinig. Ik gaf ze amper water en vergat ze soms zelfs.

Om dan ineens weer even water te geven, maar hier komt het!

Handwarm water en niet ijskoud uit de kraan! Zo ook echt naast de plant gieten en na 24 uur als het water niet opgenomen was, weer leeg gieten of gewoon echt heel weinig.

orchidee3

Leer de history!

Wat mij altijd heeft geholpen, is te weten hoe een plant zich in de natuurlijke habbitat ontwikkelt en groeit. Deze orchidee komt vooral in Zuid Oost Azië en Australië voor en al jong leerde ik dat ze graag in bomen groeien, de wortels om de bomen heen als een soort liaan, vandaar het licht wat de wortels nodig hebben. Ook dat ze veel luchtvochtigheid nodig hebben eigenlijk, en zo sproei ik zo af en toe wat water met de plantenspuit over de bladeren heen of ik sproei op de pot zelf. Weten hoe de plant groeit in eigen domein aan de andere kant van de wereld, is weten hoe je het hier zo goed mogelijk kunt verzorgen.

 

orchidee4

Geduld is een schone zaak!

En dat is ook zo. Het wil niet altijd lukken, zo ken ik ook mensen die de orchidee gewoon laten staan en ook deze trekken weer in bloei, kortom het is een beetje natte vingerwerk en zo hier en daar doen wat goed voelt.

In mijn geval dan, want soms heb ik totaal geen idee wat ik aan het doen ben, ik doe maar wat 😉 Verpot heb ik deze nog niet, maar zoals ik het lees, zou dat eens in de twee jaar het beste zijn. Ik zeg, als je het echt wilt weten, kijk dan even naar het filmpje wat slechts 2 minuten en 45 seconden duurt en je bent al een heel eind op weg.

Succes!

Dit blog schreef ik voor Jenn, en ik hoop dat jouw volgende orchidee wel zal lukken.  😉

Mocht je nog meer willen weten ~klik hier~

Wat ik ook weet, is dat Sjoerd van B-Vision ook erg goed is in zijn orchideeën onderhouden.

Wat is jouw favoriete kamerplant?

27 thoughts on “Een Phalaenopsis/Orchidee weer in bloei trekken.

  • Zo nu en dan heeft AH planten op pot en die pot is van glas, ik heb er velen staan hier, dus even opletten op een aanbieding en dan gewoon pot verwisselen 😀 Regen is altijd warmer in de zomer als het valt, daar moet je aan denken… in de tropen wellicht nog warmer dan hier 😛

   Like

 1. ik ben helemaal gek van orchideeën, enkele jaren terug had ik er meer dan 100 … ik knip mijn Phalaenopsis steeds volledig af omdat ik niet graag met stokjes werk om de takken te ondersteunen 🙂
  Ze staan inderdaad liever niet in volle zon en krijgen liefst water op kamertemperatuur, ook geef ik ze ’s morgens water.
  Ik heb net mijn Vanda weer in bloei gekregen, het zijn hele dankbare planten en ze belonen je geduld met prachtige bloemen.
  veel succes nog met de orchideeën!

  Liked by 1 persoon

 2. Ik heb standaard een yucca en een varen staan 🙂 Mijn huidige kamerplant-vrienden staan er nog maar net – de vorige waren na anderhalf jaar (al) uitgedroogd. We kregen deze keer bij de aanschaf ook een heel ander advies: véél water; zowel gieten als sproeien. Omdat ik nogal vergeetachtig ben hebben we een soort waterbollen aangeschaft: bollen die je kan vullen met water – met een tuit eraan zodat je ze zo in de aarde kan steken. Dan hoef je er twee dagen niet meer aan te denken!

  Trouwens, volgens geldt voor een ‘normaal’ bosje bloemen ook altijd dat het water op z’n minst op kamertemperatuur moet zijn.. Ik kwam er enkele jaren geleden achter en jawel: ze houden het nu een stuk langer vol 😉

  Liked by 1 persoon

 3. Ik moet het meer hebben van de vallesneria giganthea, de cryptocoryne beckettii, wat dacht je van de hygrophila polysperma. Nee, die laatste is geen typefout of een naam die ik eraan heb gegeven. Hij bestaat echt.

  Love As always
  Di Mario

  Liked by 1 persoon

 4. Er zijn sommige orchideeën, die je in de zomer het beste buiten kunt houden en gewoon in een boom hangt. Hij staat dan meestal in de schaduw en went aan een gefilterd regenbuitje. zodra de hefst toeslaat gauw naar binnen halen. en wat meer licht geven. Met Vanda’s werkt dit bij mij ook en de Dendrobium krijg ik zo ook iedere keer weer in de bloei. Als ik klaar ben met thuis werken zal ik eens een paar artikelen schrijven over de bijzondere orchideeën die ik heb.

  Liked by 1 persoon

 5. Pfff, altijd lastig hoor zo’n orchidee. Ik krijg ze eigenlijk nooit opnieuw in bloei. Ik geef ze eigenlijk ook niet echt de kans. Ze zijn zo lelijk zonder bloemen. En kan ze helaas niet echt uit het zicht zetten.

  Liked by 1 persoon

 6. Goede morgen lieve Morgaine en een even goede, zonnige dag gewenst.
  Wow, je hebt niet alleen handwerkhanden maar nog groene vingers ook! Ongelooflijk hoe jij die mooie bloemen tot leven kon wekken, ik heb daar veel bewondering voor!

  Liked by 1 persoon

 7. Uiteraard keek ik vooral naar Picasso, hahaha. Heb een paar weken terug van Robert een Bougainvillea gekregen, maar verder staat er niets op mijn kamer. We hebben ook wat cactussen in huis, vindt paps leuk. :p

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s