Wilde Bloemen

meerkoet11

Van de week ~klik~  liet ik al wat zien aan Pinksterbloemen met name, ja ook madeliefjes maar die groeien nu de hel lente en zomer rustig door, gosh, ze waren er zelfs van de winter als het ook maar even lichter was buiten.

Dit is anders met andere wilde bloemen, en in de lente zijn de Pinksterbloemen mijn grote favoriet. De andere bloem later in de zomer, is de korenbloem, er zijn er nog meer, eigenlijk alle wilde bloemen wel, maar de ultieme 2 zijn deze, nummer 3… wordt een rijtje weer denk ik.

meerkoet12

De pinksterbloem vroeger.

Toen ik nog een klein meisje was en vaak bij mijn opa en oma was, ja ook met dagen als deze, Pasen en Pinksteren, dan stonden de Pinksterbloemen ineens op een dijkje, torenhoog leek wel, ik kon er tussendoor lopen alsof ik tussen maïs liep of hoog riet. Natuurlijk was ik nog kind, reken vanaf een jaar of 5? Op een dorp wordt je jonger en eerder losgelaten dan in de stad 😉 Dit was best achteraf gezien een gevaarlijke tocht ook. Auto’s konden zomaar uit het niets ineens met heel veel km’s per uur, ook toen al voorbij scheuren. Mijn hart heeft best vaak stil gestaan daar bij de Braak. (Ria, jij weet vast wel waar ik bedoel, er staan nu huizen, hahaha)

meerkoet3

Lyrisch werd ik, mijn oma leerde mij jong al de bloemensoorten die wij tegen kwamen, mijn oma en ik, gingen nog weleens samen dit pad bewandelen, voetbalveldje (een openbaar veld met 2 doelen erop gezet door bewoners, toen al.) En dan liepen we verder en zo de dijk op, en samen vlochten we madeliefjes tot kronen en kettingen en zelfs armbanden, zittend in het veld vol met madeliefjes en pinksterbloemen! Ze leerde mij bloemen plukken iets wat ik al gauw overnam en echt heel leuk vond.

meerkoet14

Elk jaar opnieuw als ik bij mijn opa en oma was, plukte ik bossen vol, zoveel als mijn handje konden houden, zo dik en veel dat mijn oma’s gezicht altijd oplichtte als ik weer terug kwam met enorme bossen met pinksterbloemen. Zo had zij mij ook al heel jong geleerd om bloemen zo laag mogelijk bij de steel af te plukken, bij de grond, en niet zo hoog. Kortom er weerden vazen en vaasje en soms zelfs borrelglazen opgezocht om de bloemen in te doen. Weinig ging verloren.

meerkoet15

Het maakte ons allebei blij, deze pinksterbloemen, welke in maart starten, april en mei, dan is het voorbij en moet je weer een jaar wachten voor ze er weer zijn.

Nu zou ik ze wel willen plukken, alleen hier in Almere, zijn ze nog klein en laag, helaas, niet de 50 cm lange stelen of soms nog langer als je het mij vraagt. Ze krijgen de kans niet en daarbij, het is pas sinds ene jaar of 5? Dat ik voorzichtig de pinksterbloemen in Almere zie opkomen, het worden er wel meer en meer, en daar ben ik heel blij mee!

meerkoet16

Ein-De-Lijk! Ze zijn te vinden in Almere, mensen ik heb ze de grond uit gekeken sinds ik hier woon, de hoop opgegeven zelfs ooit al lang geleden dat ik ze hier tegen zou gaan komen. Maar nu, bloeien ze volop, nog niet lang genoeg om te plukken, nog niet, wie weet… ook ik heb nog kleine glaasjes, dan maar kort, for old times sake!

NOTE: Het verhaal van gisteren, erg lief allemaal, het doorgaan doe ik allang, gezien ik eigenlijk vergeten was te vertellen dat wij alweer 23 jaar geleden gescheiden zijn. Soms vergeet ik dat niet iedereen dit weet natuurlijk, hoe, wat en waar, dat hoeft ook niet, maar het is al zolang geleden, feit is, mijn dochter kent haar vader niet eens. Dat zegt vaak genoeg toch? 😉

Heb jij weleens kettingen of kronen gemaakt van wilde bloemen? 

 

 

28 thoughts on “Wilde Bloemen

 1. Het meerkoetje doet het wel, een hard werkend beestje is het.
  Het verhaal over de bloemen en bebouwing komt me bekend voor over mijn opa. Hans

  Geliked door 1 persoon

 2. Goede morgen lieve Morgaine, een fijn paasweekend gehad en kon je met goede moed de nieuwe week beginnen? Ik hoop het!
  En wat een mooi log plaatse je hier, boordevol schitterende pinksterbloemen en heerlijke herinneringen aan je grootmoeder. Fijn dat je zo iemand had die je de liefde voor de natuur heeft bijgebracht!

  Geliked door 1 persoon

  • Mijn hele familie is gek op natuur, gezien ze allemaal wel op platteland zijn opgegroeid of landelijker 😉 Inderdaad een heel groot geluk!

   Like

 3. Wat ontzettend mooi. Een heel mooie herinnering, eentje die vast en zeker nooit meer zult vergeten. Ik ken helaas niet veel bloemsoorten bij naam. Mijn ouders kennen wel veel gewassen, ze hebben vroeger op het land gewerkt 😉

  Geliked door 1 persoon

  • Hahahaha ja zo heeft ieder zijn ding, al reikte die van mijn opa en oma ver, en de rest ook, ik ben wat vluchtiger, ligt op ppuntje van mijn tong, mijn oma… maar alweer vergeten, whahaha zo kon ze dus ook inderdaad, gewassen en bomen en vogels vooral, zelfs grassoorten, echt hoor! Ongelooflijk! Ik denk dat dit ‘boer’ eigen is 😉

   Like

 4. Voor een stad heb je toch behoorlijk wat groen in de buurt. 😛 Ik heb ook hele kransen van madeliefjes gemaakt, maar heb nu geen idee meer hoe dat moet, hahaha. Ben er sowieso nooit heel goed in geweest, die van m’n buurmeisje waren mooier en vielen minder snel uit elkaar. XD Wij hebben ook een flinke boom op het veld achter het huis staan, met laaghangende takken. Kan me herinneren dat die takken als een soort schommel gebruikt werden door mij en buurtkinderen; slingeren was zo leuk!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.