Van maat 56 naar maat 48

maat482

Eindelijk, na ruim 15 jaar zo ongeveer, wel langer zelfs, draag ik weer een broekmaat onder de 50. Gisteren pakte ik een tas met oudere kleding die ik al had weg gezet, met kleding die ik eigenlijk niet droeg, veelal omdat het al te groot was, maar daar zat ook deze broek tussen.

Ik weet, de foto is niet zo scherp, ik had hem dan ook even snel genomen, ik draag hem hier, dus laag en ja dan is een selfie niet zo handig als je niet ziet wat je doet. Ik had hem genomen om aan mijn moeder te sturen via app.

Als ik aan mensen vertel dat ik ooit bijna 140 kilo heb gewogen dan staan ze mij aan te staren en standaard is de vraag als ze door vragen, ‘hoe heb jij dat gedaan?’

Tsjah, eten? Zeg ik dan. Door weer te gaan eten?

Soms is het andersom. 

Mensen en vooroordelen, vaak als ze mij zien denkt men automatisch, daar gaat er weer zo eentje, zo eentje die van alles eet en doet. En ja daar haalt zij dat patatje, zie je wel? Vreetzak! Vreetschuur!

Toch?

Nee, het is andersom, ja ik kan eten, echt wel, als ik al eet dan kan ik ook veel eten in 1x, en dat is de grote fout bij mij en toch, het zij zo. Er zijn jaren voorbij gegaan waarin ik maar 1x per dag heel veel en kort achter elkaar kon eten, te kort op elkaar. Drinken dan weer wel, koffie, thee en water.

De mensen kijken mij verdwaasd aan terwijl ik koekjes uit sta te zoeken in de supermarkt.

‘Ja, ik eet ook gewoon waar ik trek in heb! Eens per maand, mag U raden wanneer, dan heb ik trek in zoet, de rest van de maand eet ik dit niet!’

Heb je tips?

Uhhhh, ja, ga eens de schuldsanering in, dan leer je een hoop af, dan wordt survival een kracht en leer je vanzelf heel veel dingen te laten staan! Frisdrank en sapjes, drink ik al jaren niet meer, en zo wel, dan is het Kerst of Pasen of zo, dan gun ik het mijzelf wel, maar ja, met al die wetenschap en foute stofjes erin, laat ik het liever staan.

Want gezonder is het niet! 

Pakjes en maaltijden kant en klaar, hooguit een pizza, meestal in een weekend, zo kan ik weken in het weekend een pizza eten (als lunch), om dan maanden weer een broodje gezond zelf samen te stellen met veel sla en tomaat, vers… En wat roomkaas of gewone kaas, nee ham is mij al te duur vaak, die laat ik dan.

Zonder dollen!

De ultieme tip? die ik heb voor U, neem slechts 70 euro en kom daar eens een week mee rond en weet dat dit nog veel is.

‘Maar ik heb een gezin.’ 

Ja en? Velen die dat moeten, U wordt heel creatief, trust me, want je moet alles in balans houden, ooit zat ik er met mijn dochter in, soms minder dan 70 euro, zij die werkte, ja hier bij deze AH, jarenlang, studente was en ook nog intensief aan synchroonzwemmen deed, kortom zij stond op nummer 1 qua voeding en ik moest zorgen dat zij genoeg vitaminen en mineralen binnen kreeg en zo ook nog koolhydraten wegens grote verbranding en voeding.

Ik zie…

De mensen denken en het gesprek wordt afgewikkeld, meestal door mij, omdat ik weet dat men er toch weinig mee zal doen. Ik volg hen met mijn ogen terwijl ik mijn rietsuiker en koffiemelk vol sta in te laden na de koekjes, en zie dat ze afslaan naar de wijn afdeling. Ik loop verder om ze later tegen te komen en ik zie vele flessen wijn en frisdrank  staan. Tsjah…

Dat zijn nu net die producten die ik maar een paar keer per jaar haal. Als de Ginger Ale in de aanbieding is en ik kan het missen op dat moment, of als ik jarig ben, dan probeer ik ook wat te halen en te zorgen dat er in elk geval cola is in huis.

Oh, ja er staat limonade in de koelkast, al een ruim jaar nu, die heeft mijn dochter mee gebracht, voor als zij eens zin heeft in iets anders, whahaha

Sporten

Ik mag dus niet meer sporten, en zo wel dan alleen in de zaal bij fysio therapie, dat is wel balen, maar gelukkig lukt fietsen nog, al gaat dit op het moment ook weer achteruit even, dat gaat goed komen weer! Het zwemmen met de verstandelijk beperkten is niet echt zwemmen natuurlijk maar die beweging in warm water doet mij zeker goed! Ik ben in beweging, en mijn fysiotherapeut zei gisteren nog, jij gaat maar lekker buiten fietsen en foto’s maken weer! Ik wil je niet in mijn zaal zien! (uitzondering leg press).

Koken & eten

Dankzij de injecties met B12, vorig jaar, kreeg ik ineens weer trek en ik eet nu meer, vaker ook, en echt verdeeld. Nog steeds eet ik waar ik zin in heb, flex ook vooral, soms bedenk ik mij wel dat ik echt aan de vitaminen moet denken, vooral in de wintertijd en dan maak ik een grote pan tomaten-groente soep of een koolsoep, vol met vitamine C. Zo ook uien, waar dit mogelijjk is, snij ik dit mee en bak het mee, gooi het door de sla riant, want het zijn bommen der Vitamine C.

Koken voor mijzelf vind ik een crime, vooral de ouderwetse wijze van aardappels, vlees en groenten, het is meestal teveel, en laat staan hoelang je dan in de keuken staat. Daarom ben ik vooral op eenpans gerechten, voor meerdere dagen, en zo ook vaak slank of met veel groenten. Een pasta is bij mij veel paprika en ui. Indische gerechten zijn mager, rundvleees of een klein beetje vlees. Veel groenten gerechten op Indische wijze, waar je ook meer dagen mee kunt doen, wat rijst erbij, en klaar!

Ik ben blij, de broek past, is nu alleen nog te lang, mijn moeder kwam ineens, ben je woensdag ochtend thuis… komt dat even goed uit! Kan ze samen met mij de broek goed afmeten en op de juiste maat afknippen. (en ze zal hem wellicht even mee nemen om er weer een zoom in te maken, komt goed!)

maat483

Oh ja, mijn bovenmaat? Borst en taille? Ik heb een peervorm en ik bevind mij ineens in maat 44-46 qua shirtjes en blouses. (mijn bh’s zijn ook te groot alweer)

49 thoughts on “Van maat 56 naar maat 48

 1. Ja herkenbaar! Ik kocht drie weken geleden een broek maat 44 en nu ..te groot ! En niet zo’n beetje ook
  Ook ik viel af -60 kilo nu
  En juist door te eten, maar dan meer verdeelt op een dag
  Als ik foto’s laat zien van mijn zware periode , vallen mensen haast flauw
  En vragen..hoe deed jij dat?
  Nou 6 x per dag eten ( nu niet meer hoor) en voor het eten een klink glas water
  Uit alle keuzes die je maakt , steeds het gezondste / beste kiezen en je zelf echt wel wat gunnen
  Ik heb zelf mn dieet verzonnen en dit al vaak aan mensen toegestuurd ook

  Heerlijk toch als je een oude broek weer past! Be proud of yourself!
  Heel veel liefs van jouw fan xx

  Geliked door 1 persoon

  • hahaha ja, het zal bij mij iets langzamer gaan, want 6x op een dag eten zit er qua financiën gewoon niet in, ik ben al blij met meer verdeeld en beter weer, de rest komt vanzelf, en hoe langzamer, hoe beter ook, iets wat mensen vaak ook vergeten. Dan is het blijvend. 😉 En trots ben ik zeker, alleen in andere zin, eerder blij, gezien ik er echt niks aan doe verder 😉

   Like

 2. Wauw wat cool!! Je was vorig jaar al opeens aan t afvallen toch? Ik koop meestal ook niet veel hoor. Alleen op vrijdag haal ik de wat grotere boodschappen, frisdrank, chips, soms stokbrood met Franse kaas, maar niet eens elke maand. Wel lunchen we vaak bij Yamas. Maar door de week drink ik koffie thee en water of aanmaak limo. Brood en groenten, geen chips chocolade of koekjes of ik moet in de tijd van de maand zijn en die verlengd zich behoorlijk kan ik je zeggen . Vroeger at ik veel meer dan nu, maar hoefde ik niet op mijn gewicht te letten.

  Geliked door 1 persoon

  • Jij kunt nog wel wat hebben als je het mij vraagt, of wordt je toch ouder nu 😛 whahahaha Ja, vorig jaar ging het opeens weer, maar dat komt, vertel ik nog niet eens nu, door de Vitamine D, ben erachter als je dat niet aanmaakt, dat je dan ook meer opslaat, kijk maar eens naar Vitamine D3 specifiek op internet… en dat zit in de D complex die ik nu slik. En de B12.. ie de spieren ophaalt dus. 😉

   Geliked door 1 persoon

  • Neuh, zolang het niet biologisch is 😉 hahahaha sperziebonen in de aanbieding nu, 1,69 zoiets hoeveel weet ik niet, maar die bak was leeg, paddestoelen erbij voor nog geen euro en je komt al een heel eind 😉

   Like

    • Ja, en tegelijk is ook allang bekend en op tv geweest NPO3, in keuringsdienst? rekenkamer? Een uitzending over biologisch, dat zelfs de verkopers op markten het onzin vinden, biologisch is bij ons namelijk amper te doen, ook al staat er biologisch op… ons land is daar te klein voor om echt biologisch nog te kunnen produceren.

     Like

 3. Ik vind dit een ongelooflijk sterke log, je durft de dingen te benoemen zoals ze zijn. Die vooroordelen, ik word er kotsmisselijk en zenuwachtig van. Ze worden ook meestal geuit door mensen die zichzelf perfect vinden, akelig en vooral erg oppervlakkig!
  Raak geschreven, ik heb alleen maar meer respect voor je!
  Liefs xxxx

  Geliked door 1 persoon

  • Ooit had ik een t shirt waar de tekst op stond, ik ben niet te dik! Ik ben te klein voor mijn gewicht, en ja dat heb ik ooit een keer gedragen in de stad tijdens markt en ik kocht ene patatje, nou…. de opmerkingen die ik kreeg, hahahaha Omdat ik dat shirt droeg en dat patatje zat te eten, kortom van de patat is dus uit ervaring zelfs 😉 Ja ik ook, en dank je wel! Ik heb maar wat geschreven, zo vanuit het hart, niet eens over nagedacht. Ik wilde de foto laten zien eigenlijk 😉

   Like

    • Omgaan met volslank zijn, iets wat ik al van jongs af aan mee om moet gaan, alleen is het zo gebracht door mijn eigen familie, ouders plus familie dus.. dat het normaal was… tot de tienertijd zeker. Ik weet niet beter, pas toen ik volwassen werd merkte ik op dat… gek genoeg ben ik als kind eigenlijk ook amper tot niet gepest. Ik heb geluk gehad, of een grote bescherm engel op mijn schouder gehad. ❤

     Geliked door 1 persoon

 4. Een blog om over na te denken. Bewondering voor hoe je ermee omgaat. Ik let op uitgaven, gezondheid en gewicht maar omdat het kan en handig is. Niet uit pure noodzaak. Mooi dat je erover schrijft en succes… hou vol.

  Groetjes,

  Dorothé

  Geliked door 1 persoon

  • De schuldsanering is alweer 10 jaar terug hoor, maar nog altijd bijstand, dus ja, soms nog steeds of vaak, is het goed kijken naar voeding etc, en zijn veel producten enigzins onbereikbaar, het kan wel, maar je kunt het maar 1x uitgeven 😉

   Like

 5. Ja je was laatst ook al flink afgevallen. Zet blijkbaar nog steeds door. Fijn! 🙂
  Hm, ik probeer in de vakantie voor mij en robert met 50 per week rond te komen. Is op zich prima te doen, als we niet constant snacks halen, haha.
  Ja als je eet ben je een vreetzak, men weet niet beter. Gewoon eten en er van genieten maar. 😀

  Geliked door 1 persoon

 6. Suus… wat geweldig! Maar vind je het niet vreemd dat het zomaar vanzelf gaat? Want veel doe je er toch niet voor? Maar.. misschien is jouw volslanke periode gewoon voorbij en word je nu gewoon slank, hoewel dat ook maar een begrip is hoor! Mijn jongste zus is ooit gaan lijnen, 15 jaar terug of zo, en heeft het nog steeds vast kunnen houden, maar dat komt ook door de pijn van de reuma, fibromyalgie, astma en diabetes. Denk ik hoor. Succes verder! XXX

  Geliked door 1 persoon

  • In feite beweeg ik nu meer met drie keer per week werken, loop ik meer tussen door en dat is alleen maar meer geworden. Cliënten aan en uit kleden is zwaar werk, en daarin beweeg je echt alle kanten op. Fietsen, lopen, kortom mijn meer werken heeft er ook heel veel mee te maken, maar dan nog, inderdaad, ik doe er niks voor 😉 Plus dat de vitamine D ermee te maken heeft weet ik nu, zoek maar op, Vit. D3, wat dat doet. En de B12, zorgen ervoor dat je spieren weer normaal werken…. het is een grote combi van weten wat het is, en dat ook krijgen nu. Waardoor ik zoals geschreven, meer ga eten juist. 😉

   Like

 7. Toch fijn dat afvallen nu zomaar vanzelf lukt,bij mij was het altijd lastig om juist aan te komen of op gewicht te blijven.Dan krijg je ook opmerkingen,zo van eet jij wel of ben je ziek of zo.Gelukkig ben ik nu ‘dikker’ en panlat af.

  Geliked door 1 persoon

  • Die variant ken ik zeker ook! Absoluut, want mijn beste vriendin die ik al vanaf peuterzaal ken… zelfde als kind… wij waren dan ook de dikke en de dunne, zo werden wij gekscherend genoemd… onze moeders zeiden ook, als we die twee door elkaar kneden en dan weer opbouwen zijn ze allebei perfect! Zij was dus te licht in gewicht ik te zwaar.

   Like

 8. Respect. Ik weet waar je vandaan komt. Zelf Ergens rond de 130 gezeten. Vanmorgen stond er zelfs 86.7 op de schaal! En qua geld, 70 is makkelijk. Wij doen met z’n 3en meestal iets van laten we het op ruim 50/60 euro in de week houden. Je word idd creatief en koopt ook niet meer al het dure spul. En ham is idd belachelijk duur aan het worden.

  Geliked door 1 persoon

  • En respect voor jullie, met zijn drietjes dan! Echt hoor ik had alleen een in de groei tiener, nou ja, je weet hoe dat eet, whahaha Maar echt way to go! Ik blijf rustig zo doorgaan en jouw werk, je vind dat echt leuk niet? 😉

   Like

 9. Mooi om te lezen! Geen frisdrank etc. zal inderdaad al heel veel schelen. Bizar hoeveel calorieen je daar mee naar binnen kan drinken, zonder dat het vult! Goed bezig in ieder geval! 🙂

  Like

 10. Je zit nu in mijn maatcategorie. Qua broeken (afhankelijk waar ik ze koop) 46-48, boven een 42-44 (hoewel, nu met de groeiende borsten zal dat al een maatje meer zijn 🙂 ). Ik ben in totaal 32 kg kwijt, van maat 54 naar wat hierboven staat… Met de zwangerschap vliegen de kilo’s er echter wel weer aan. Vooral omdat ik dieetvoer stop gezet heb en veel vocht op hou. Gelukkig moet ik binnen anderhalve week terug naar de diëtiste, misschien kan ik dan een meer uitgebalanceerd dieet vinden, dat helpt voor de rest van mijn leven.

  Geliked door 1 persoon

  • De reden is, dat het vanzelf gaat 😉 Op dit moment gaat het goed hoor, maar je leert af.. je denkt niet meer aan dat soort boodschappen, het is een mindset 😉

   Like

Reacties zijn gesloten.