Amersfoort: Museum Flehite

En dit is eigenlijk een schrijffout, Flehite, ooit was het Flethite. Niet dat ik zo wijs ben hoor, maar ja wikipedia vertelt je veel 😉

flehite45

Flethite (ook: Flehite of Flethitte) is de naam van een vroeg-middeleeuwse gouw die zich uitstrekte over de Utrechtse Heuvelrug(inclusief het Gooi).

In het westen werd de grens gevormd door de veengebieden tussen de Vecht en het Gooi ; in het zuidwesten door het veengebied tussen Heuvelrug en de Kromme Rijn; in het zuiden door de Nederrijn, in het oosten door de veengebieden in de Gelderse Vallei, en in het noorden door het Almere.

De dingplaats was waarschijnlijk Zeist.

Van de vierde tot de achtste eeuw heeft het mogelijk deel uitgemaakt van het grotere verband van het Saksische Hamaland, waartoe ook de gouwen Veluwe en IJsselgouw (Hamaland in engere zin) behoorden. Tot op heden is de Nedersaksische invloed op het Gooise dialect merkbaar.”

amersfoort-flehite42

Nog even zo’n watervalletje/sluisje, diegene die ik nog niet had laten zien en welke ligt tussen de koppelpoort en het Museum Flehite. 

“In een oorkonde uit 777 wordt aan de betreffende gouw de naam Flethite gegeven. In de kroniek van Wilhelmus Heda werd het Flehite, vermoedelijk door een schrijffout. Het woord heeft de meervoudsuitgang ‘-ite’ en betekent ‘wateren’.”

flehite46

Dan sta je voor de deur, dan blijkt dat ze gesloten zijn, bezig met een expo opbouwen en pas volgende week weer open, niet dat ik nu aspiraties had om het ook van binnen te bezoeken, dat komt wel een keertje. Maar de buitenkant mensen, die is gewoon heel erg mooi. 

flehite50

Het ‘huis’ links, het grote huis, is wat je kunt zien vanuit de verte als je nog met je rug tegen de muur van de koppelpoort staat, maar als je dichtbij bent, dan zie je dus dit… boven dichtbij, onder nog vanaf de Koppelpoort. Met de sluis ertussen. 

amersfoot-flehite41

“Museum Flehite is het historische museum voor Amersfoort en Eemland. Museum Flehite maakt met Kunsthal KAdE, het Mondriaanhuisen Architectuurcentrum FASadE deel uit van de Stichting Amersfoort in C.”

flehite53

“Het is in 1880 opgericht door de Oudheidkundige Vereniging Flehite (1878), de naam is afkomstig van de oude gouw Flehite (of eigenlijk Flethite). In 1890 werd het eerste van de huidige drie panden aan de Breestraat betrokken. Sinds 1976 wordt het museum beheerd door een aparte stichting.”

flehite52

Ik heb er verder eigenlijk weinig over te vertellen, behalve dat ik dus heel mooi vind om te zien. De stadsfotografie, zoveel te zien, zoveel details. Ik denk dat je het gewoon moet zien zelf, iedereen ziet weer iets anders aan de buitenkant alleen al.. 

flehite47

flehite48

flehite49

Wat ik wel heel bijzonder vind, en wat je hier best vaak ziet in de binnenstad, is dat huizen alleen met een brug bereikbaar zijn. Dat ze op een soort van eiland zijn gebouwd, of langs grachten en grachtjes, zo ook dit pand, is alleen per brug bereikbaar. Ik kan dus niet dichterbij komen tenzij ik erin ga, maar als je daar bent, kun je ook niet echt ver achteruit of je ligt in het water, hahaha

flehite51

Dit is de enige toegang die ik weet, misschien aan de achterkant, ik weet het eigenlijk niet, je fietst of loopt rond, dus eigenlijk nooit naar gekeken, misschien eens doen ;-)

flehite44

Linksom naar de stad… En die boom is ook al kunst, buitenkunst.

amersfoort-flehite43

flehite54

En aan de andere kant een stukje tuin met kunst wat er altijd staat. 

flehite55

Amersfoort kent dus ook rondvaarten, tot op heden weet ik alleen open boten en bootjes met gids natuurlijk, en je komt dan ook langs het Museum met de boot. Nee, nog nooit gedaan zelf, ze varen nu nog, maar dit zal na de herfstvakantie stoppen, en van het voorjaar gaan ze weer, en ja ook met regen varen ze… gisteren wel, al denk ik dat ze er toen al inzaten toen het nog zonnig was hier.  😉

flehite56

Daarna fietste ik verder en kwam hieruit… Ra Ra zou ik kunnen zeggen, Hans van Logbankje is uitgesloten en Di Mario ook, die komen hier te vaak 😛 (denk ik)

Wil je nu meer info over het Museum zelf? Wat je er kunt vinden? De officiele site van Museum Flehite vind je hier. 

Oh wil je eventueel een rondvaart doen? ~klik dan hier~

Mocht je nu denken, ze komt niet op bezoek, dat kan kloppen, ik ben op vakantie, ook al is het in eigen land, dus drop ik wel blogs, omdat ik het leuk vind om het ijzer te smeden terwijl het heet is, en geniet ik van de tuin en het huis  😉

Wil je toch terugkijken? Wat ik al gedaan en gezien heb?

Zandfoort aan de Eem  & De Koppelpoort

De Soesterduinen (dit is een zandverstuiving en dus valt het onder heide, tegelijk ook weer niet, dit is uniek in Nederland).

Wat ik vandaag ga doen? Geen idee nog, hangt ook van het weer af, hahahaha En ik lag al vroeg op bed en was al rond 4 uur wakker, dinsdag krijg ik visite, dus wie weet nog een rust dagje of in de ‘buurt’, veel paddenstoelen en zwammen zijn er nog niet, al is 1 middagje regen eventueel voldoende om ze te laten schieten. Het bos zal nu wel heerlijk ruiken in elk geval en ja die is om de hoek 😀

Advertenties

16 thoughts on “Amersfoort: Museum Flehite

    • Heel graag gedaan, mensen hebben vaak geen idee wat hier allemaal te zien of te doen is, dat is ook wel een doel van mij om dat dus te laten zien, je loopt in het oude centrum sowieso al in een open lucht museum, hahaha maar het Mondriaanhuis is hier ook praktisch om de hoek 😉 Waar hij geboren is dus…

      Like

  1. Goede morgen Morgaine. Het ziet me er een heel interessant museum uit, jammer dat het gesloten was maar zoals je aangeeft zal je het later wel eens bezoeken en dan verwacht ik er een al even mooie reportage van als de bovenstaande dat is!
    Veel plezier met je bezoek vandaag, geniet er van…

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s