Vitamine B12 tekort, oorzaken en mijn persoonlijk verhaal

Ik ben best pissig, heel erg pissig, omdat ik al van jongs af aan klachten heb die ik niet altijd vertelde, als kind al dus, en ik dacht dat dit normaal was. Je bent immers kind, nog bij je ouders en je krijgt elke dag gewoon gezonde voeding, tenminste, ik wel. Dan denk je dus, vooral als moeder, dat alles wel goed zit. Het enige dilemma waar mijn moeder al jong mee te maken kreeg met mij, was dat zoals een gymjuf ooit schreef in mijn rapport (ik was te jong om dat te begrijpen maar mijn moeder was echt pissed off!) Suzan is veel te DIK!!! Ja echt dat stond er…

Daarom, omdat niemand het snapte, zelfs de diëtiste niet, waar ik al kwam toen ik dus net 5 was en op school zat omdat de schoolarts het een goed idee vond. De diëtiste gaf mij meer voeding dan mijn eigen moeder deed, dus kwam ik aan… en mijn moeder is weer pislink geworden, zelfs zo slank als wat en ook mijn vader en de rest van de familie, gewoon slank. Behalve ik… en dus kwamen er andere testen, schildklier meerdere malen en weet ik al niet wat, maar alles was goed!

Toen ik 13 jaar oud was, woog ik 81,5 kilo en was ik nog altijd wat forser dan de rest in de klas. De huisarts ondertussen in Almere gaf mijn moeder groen licht om naar een slankclub te gaan. Dit leek te werken, 1000 caloriën op een dag, soms sparen voor een feestje en ik sportte ook nog gewoon, zwemmen, jazz ballet, karate heb ik ook nog gedaan, badminton en gym op school, de eerste twee jaren dan 😉 In de brugklas, we schaatsten, liepen runs op de dijk zo nu en dan, buiten gymen, op de sportvelden, kortom, ik was altijd in beweging ook privé, privé misschien meer dan op school eigenlijk. Ik begon af te vallen en mijn spieren trokken strak dankzij het sporten, weleens een karate training gedaan? Oef. Hoe meer mensen er op kwamen dagen, hoe meer buikspieroefeningen we moesten doen. Waren er 10? Dan tot 10 tellen per persoon en allemaal liggend op de vloer. Waren we met 20 personen? Uh ja, dan begon die donderdagavond met 200 buikspieroefeningen, dit is geen grapje.

Ik droeg ergens korte tijd maatje 36, maar ik viel al snel terug in maatje 38. Volgens de weegschaal was ik echter nog niet op mijn streefgewicht, deze stond op 60 kilo, liever nog 58, maar ik heb ooiiit de 64.5 gehaald en toen droeg ik dus even maat 36, daar kwam ik in, maar maatje 38 bleef, zo’n 2 jaar zeker. Uiteindeljk bleek dat 68 kilo voor mij nog altijd maat 38 was, daarom kijk ik nooit naar gewicht! Toen leerde ik al voor mijzelf dat elk mens gewoon anders is, hoe wijs kun je zijn als je dan ondertussen 14 en 15 bent. Toch had ik klachten, tintelingen in mijn handen, als we gingen wandelen op mooie zomerse dagen kreeg ik knal rode dikke opgezette handen die vreselijk gingen jeuken. Spierkracht in de handen had ik soms niet, en dit vertelde ik ondertussen wel, en was ook zichtbaar. Maar het ging over als ik ze koelde, dan is een opmerking als, de warmte… makkelijk gemaakt.

Mijzelf optrekken aan touwen en ringen heb ik nooit gekund, ook hier keek niemand naar, terwijl ik het wel aangaf, zelfs met maatje 38, kon ik nog niet klimmen, aangezien iedereen zei, komt door je gewicht… Dacht ik nu toch te kunnen klimmen, NOT.

Deze klachten heb ik ook bij mijn huisarts neer gelegd, nooit werd er iets van gezegd of mee gedaan. Zo ook rennen, heb ik nooit gekund, maar jij bent een zwemster, dat is anders. Goed, als een arts het zegt, of een specialist dan zal dit gerust zo zijn. Met regelmaat werd ik al wakker met slapende armen vanuit de schouder, zal wel normaal zijn, je ligt verkeerd in bed, op je zij, je hebt iets afgeklemd. Standaard! Herkenbaar?

Nu, ging het alleen maar slechter en slechter, ik keek niet eens meer naar mijn spieren maar er waren andere klachten die ik nu heb, welke sinds kerst ineens opkwamen. Rond kerst leerde ik haken, en ik kon het goed zien met mijn leesbril ondertussen, sterkte 1,50 was genoeg.

‘Je wordt ouder, je bent over de 40 dus heel normaal!’

Waar je ook komt, ook bij de opticien. In de verte zien, bleef gewoon goed.

Tot ik ineens niet meer goed kon zien en een nieuwe leesbril ging halen, zal toch niet? Binnen een paar maanden zat ik ineens op 2,0 … Nou goed, hoort erbij. Om dan ineens op te kijken van mijn haakwerk naar de tv en ik merkte dat de bril, leesbril!!! Ik de tv beter zag?

Om nog meer op te letten en al snel, binnen een mand kocht ik opnieuw een tweede leesbril en ineens bleek 2,50 beter te zijn, en ik zag mijn tv ook beter weer. Nou ja! Ineens viel het mij ook op dat als ik op de fiets zat, ik het verkeer niet meer zo snel zag als voorheen. Ooit de ogen van een goede roofvogel en zag ik honderden meters vooruit wat het verkeer ging doen eventueel, hield ik al in om door te kunnen telkens, nu moest ik ineens telkens afstappen, uitwijken en heb ik al een aantal keren bijna tegen iemand aan gezeten of zij tegen mij omdat ik ze dus echt niet gezien had!

Om nog maar niet te starten over het opstappen op de fiets, wat pijnlijk werd met mijn rechterbeen, ik telkens meer op mijn stuur ging hangen en echt als een elastiekje mijn been voelde zwabberen en zo mijn stuur telkens naar beneden boog omdat ik daar teveel op leun(de).

Bij fysiotherapie, waar ik vorig jaar nog erg goed ging, met mijn krachttraining, ging ik nu achteruit en ik moest er zelfs mee stoppen, mijn borstspieren en rugspieren trainen, ik schoot in de kramp, en dat al bij 5 kilo? Mensen, daar word je vanzelf wel depri van op den duur, je gaat je dingen afvragen, en ja ik heb ze neer gelegd bij miijn fysio therapeut, hij zag het gebeuren, ik had er gewoon geen zin meer in! Bekijk het maar!

Ik stopte dus, ik liep zelfs niet meer, de gedachte dat ik de trap af moet om buiten te komen was mij al teveel. Laat staan op de fiets stappen, hier voor de deur gaat dat nog wel, zwabberend, echt, maar vanuit het centrum, pfffffff als een kind wachtte i liever 10 minuten tot de weg vrij was van alles zodat ik het liefst direct door kon trappen overal. Natuurlijk krijg je dan juist overal tegen stand, tegenliggers etc, zij die voorrang hebben op jou, op het verkeerde moment. Ik begon dus ook in paniek te raken daar waar ik met andere fietsers moest verzamelen en ik begon al andere wegen te zoeken waar ik zo min mogelijk mede fietsers tegen zou komen, ik fietste liever tig km’s om dan dat ik in de drukte zou komen.

Op de zomerfair, sprak ik dus zoals ik gisteren al vertelde, de vrouw van mijn collega, en haar eerste woorden waren nadat ze naar mij had geluisterd: vitamine B12, ik wist niet wat mij overkwam toen ik mijn eerste injectie kreeg!

Ik beloofde haar om dit te laten testen, ondertussen is dit gebeurd en zit ik weer kantje boord binnen de waarden, maar ik heb gepleit, omdat ook zij vooral zei, ‘het kan dat je binnen de waarden zit, maar de klachten verdwijnen! En toen ik stopte omdat de volgende test goed bleek te zijn, kwamen alle klachten binnen no time weer terug, dus ik ben weer gestart! En het is weer weg!’

Ik heb pas 1 injectie gekregen afgelopen vrijdag, morgen, of als jullie dit lezen, vandaag weer, mijn tweede, opbouwend, 5 weken lang, 2x per week. En ik voel mij nu al een stuk beter, en geloof het of niet, zelfs mijn zicht is beter, en ik voelde het binnen 10 minuten mijn been in lopen, rechts op de fiets, ik kon normaal opstappen! Ik fietste normaal weg! Nou ja… kortom, hier is de lijst en waar ik allemaal al last van had, en ik heb het ook gezegd, dat ik vele klachten dus als tiener en zelfs als kind al had! Waarom wordt dit niet standaard meegenomen in bloedtesten, want ook mijn HB is weer getest en deze is altijd hoog… het word tijd dat er iets gaat veranderen en dat men eens meer en dieper gaat kijken. Waarschijnlijk, val ik onder aangeboren of zo, want? Mijn buik is gekrompen zelfs… mijn kipfiletjes aan mijn armen zijn strakker, mijn benen zijn dunner… 1 injectie.. en mijn broek zit wijder!

Oh ja, als jullie de lijst doornemen, al jaren vertel ik, dat ik dus niet op woorden kan komen, telkens vaker, ik zeg al eens voor de grap, ik ben dement… laat B12 daar nu een oorzaak van zijn eventueel… Niet op woorden komen, stotteren, het ligt op het puntje van je tong… en dat gebeurt zelfs als ik bij jullie wil reageren, dan zat ik soms, of zit ik soms minuten te turen naar wat ik wil zeggen omdat ik niet op een woord kan komen. En dit, heb ik zelfs bij sociale zaken vertelt…

Zo ook het overal tegenaan lopen, in huis maar ook bij anderen. Met mijn heup, zien, maar toch nog raken, mijn tenen stoten, hoe vaak ik de kattenbak al weg heb geschopt? En ook gewoon over mijn eigen voeten ben gestruikeld of een speeltje van Picasso die ik gewoon zie liggen en denk dat ik mijn voet optil?

 

Oorzaken:

Er bestaan vele oorzaken voor een tekort aan vitamine B12. Deze zijn onder te verdelen in 4 categorieën: verminderde inname (geen/te weinig dierlijke producten in de voeding), een gestoorde opname, aangeboren stoornissen in de B12-stofwisseling, en overige oorzaken. Ook is het mogelijk dat er bij één persoon meerdere oorzaken naast elkaar aanwezig zijn.

Sommige oorzaken zijn vrij eenvoudig te achterhalen, in andere gevallen kan dat erg moeilijk zijn. Een aantal oorzaken kunnen worden opgelost, waardoor de opname van vitamine B12 zich kan herstellen. Dit kan o.a. het geval zijn bij coeliakie, de maagbacterie helicobacter en parasieten in de darmen. De meeste oorzaken zijn echter niet weg te nemen, waardoor blijvende behandeling noodzakelijk is.

Klachten van een vitamine B12 tekort

Neurologisch:

Tintelingen, doof gevoel, brandend gevoel in armen, benen, handen en/of voeten, zenuwpijn, op “watten” lopen, uitvalsverschijnselen

Concentratiestoornissen, geheugenproblemen

Afasie: niet op de juiste woorden kunnen komen, verkeerde woorden gebruiken, verspreken

Ataxie: onverklaarbaar vallen, of ergens tegen aan lopen, verlies van positiegevoel, dingen omgooien, struikelen, moeilijk lopen

Verminderde pijnbeleving, fijne motoriek, reuk en smaak

Psychisch (neuro-psychiatrisch):

Depressie, nervositeit, geïrriteerdheid, prikkelbaarheid, stemmingswisselingen, gedragsveranderingen, apathie

Dementie, verwardheid

Psychose, paranoia, hallucinaties

Overig:

Spierpijn en krachtsverlies

Glossitis (ontstoken tong), branderige, pijnlijke of prikkelende tong, gevoelige mond

Vermoeidheid, slaperigheid, zwakte

Misselijkheid, verlies van eetlust, gewichtsverlies

Menstruatieklachten, zoals uitblijven menstruatie, hevige menstruatie, te lange menstruatie, verergerde menstruatiepijn

Gewrichtsklachten

Kortademigheid, benauwdheid, hartkloppingen

Duizeligheid

Bleekheid van de huid

Het koud hebben ß—– de hele winter, heb ik over geklaagd bij fysio en huisarts ook! Zelfs met pantoffels aan en speciale thermo sokken…

Impotentie

Onvruchtbaarheid

Haaruitval

Veranderingen in gezichtsveld, wazig zien ß—– ik ga zo weer even een oogmeting doen en dan over een paar weken weer, volgens mij is dat nu al verbeterd.

Darmklachten

Incontinentie en/of vaak plassen

Hoofdpijn

Abnormale reflexen

Spiertrekkingen en spierkrampen

Oorsuizen ß—- dit had ik ook al bij 1 van de bloggers gezegd, zo nu en dan, staat die er ook tussen!

De absolute bron: Stichting B12 tekort, ja ze hebben een eigen website, deze vitaminen.

Het volgende blog, gaat weer over de natuur, dankzij deze eerste injectie met B12, kon ik afgelopen zondag namelijk weer alleen fietsen, iets wat ik niet meer dorst bijna. Ik had bijna mijn fiets in de wilgen gehangen. Ik ben met maar 335 foto’s thuis gekomen dus zet je schrap 😉

 

 

42 thoughts on “Vitamine B12 tekort, oorzaken en mijn persoonlijk verhaal

 1. heeeeel erg interessant!! ik meen het. Heb express vanmiddag gauw je blog opgezocht toen ik thuiskwam. Toen was het 12 uur bij jou,haha
  Ik ga dit even uittesten dus. Ogen gaan ook minder,maar hier niet gratis om te testen. Dus zal bloedwerk moeten doen. Loop ook tegen een boel aan, en lijk soms drunken.. Idd denken aan een word en starren naar het scherm en meer, slaperig(ben kampioen slaapkop bijna en moet me concentreren met autorijden. Fietsen doen we niet ivm afstanden.
  Thanks a lot!!
  Have to make an appointment with our Doc!!
  Love, Wilma
  PS: kom maar op met je vele foto’s!!

  Geliked door 1 persoon

  • Laat je het mij weten? Wacht niet te lang, en ook hier vertelde de arts mij, eigen risico maar die ben ik toch al kwijt… de vitaminen, allebei krijg ik verder vergoed, het laten zetten van de injecties weer niet geloof ik, maar zoals ik al zei, ben het toch al kwijt en als ik moet kiezen en dit werkt nu al? En dan lig jij nu net op bed, droom mooie dromen en go for it!

   Like

  • Ja, ik zeg niet dat het toen al zo was, maar dat men alleen standaard dingen checked, en dat deze dan goed kunnen zijn of hoog, maar verder kijken ho maar dus… Dus let op jezelf en bekijk meer als er iets niet klopt, zeker als je dus al bepaalde klachten echt heel lang hebt, ruim 30 jaar? ja.. 14 – 44 … 😉

   Like

 2. Heerlijk om te lezen dat het allemaal de goede kant opgaat. Kom maar met die foto’s ik kan dat wel aan heb voor hetere vuren gestaan 😉

  Geliked door 1 persoon

 3. Het lichaam is een wonderlijke machine die met de juiste combinatie aan brandstof perfect werkt, maar… die is niet voor iedereen gelijk, en dan heb je wel eens aanvulling nodig.
  Ik hoop echt dat dit allemaal gaat helpen.
  trouwens over de 80 kilo voor een 13 jarige is inderdaad wel erg veel. Dat ze toen niet goed hebben uitgezocht wat er echt aan de hand was is een schande. Maar nu gebeurt het 🙂
  grts

  Geliked door 1 persoon

  • Dat is ook veel, maar ja.. ik wist niet beter, ik ben als normale 6 ponder geboren namelijk, met 11 maanden werd ik in de seventies Hollands Welvaren genoemd en mijn spekbeentjes, dat ging wel over als ik ging lopen, als ik ongesteld zou worden werd dat later, ging dus niet, vandaar… En op hun manier hebben ze wel gezocht, maar is het gewoon zo, punt is alleen NU, overal waar ik binnen kom, bij artsen… standaard nog voor ik zit en klachten ga noemen: val eerst maar eens even af… uh? Kwaaier kan je mij niet krijgen, ik heb er zelf niet zoveel problemen mee, op 1 ding na.. kleding moeten kopen dus, ik wil zelf zoveel kwijt dat ik in de standaard maatjes val, en dat is ongeveer 44/46, als ik dat ooit ben? Dan ben ik er klaar mee 😉

   Like

 4. Tjonge jonge… dat het zo lang moet duren vooraleer ze er eens achter kwamen dat je een vitamine B 12 tekort had! Daar zou ik ook heel pissig om kunnen worden…

  Gelukkig gaat het nu stukken beter met je!

  Geliked door 1 persoon

  • Ja echt, en nog omdat ik het zelf dus heb gevonden via via, bla.. maar ik stond gisteren mijn handen af te drogen na wassen, en mijn vingers zijn ook smaller ineens weer, mijn ring zat in de handdoek ipv aan mijn vinger, hahaha Zo goed dus! Ik ben niet gek op naalden, zal ook wel weer even moeten concentreren maar ik ga met liefde zo meteen weer!

   Like

 5. Ik geloof het bijna niet. Zoveel klachten en zo’n relatief simpele oplossing. En ook dat geen enkele arts er zelf op kwam .. Gefeliciteerd met de oplossing en het herstel. Dat het maar door mag blijven zetten! Zet m op

  Geliked door 1 persoon

  • Dank je wel Nadenkerd, nee het is ook bijna niet te geloven, dit heb ik vrij vroeg geschreven gisteren al, en nog zitten er foutjes in, ik laat ze ook bewust staan, de tikfoutjes 😉 Maar ik stond mijn handen na wassen af te drogen en vond mijn ring terug in de handdoek, ik moest zo hard lachen! Kortom, neem het mee, en als je iemand anders hoort over bepaalde ‘vage’ klachten… laat ze dan eens verder kijken 😉

   Geliked door 1 persoon

 6. Goede morgen lieve Morgaine. Wow, wat een martelgang had je in je jeugd en dat is zo je hele leven lang gebleven, wat je ook deed om er iets aan te verhelpen. Ik hoop dus uit de grond van mijn hart dat het door dat vitaminetekort komt en jij door die injecties als herboren zal zijn! Hou ons op de hoogte hé van het verder verloop? Sterkte!

  Geliked door 1 persoon

  • Natuurlijk lieve Gerda, het klinkt nu achter elkaar als een martelgang, maar je weet niet beter he? Vooral als kind niet, je denkt dat iedereen dat heeft, toch? 😉 En de martelgang was eerder en meer voor mijn moeder, ik heb echt geluk gehad in mijn verdere kind zijn, ook op school, ik ben altijd geaccepteerd geweest en behoorde altijd tot de groepen en zo, en zij verdedigden mij altijd met hand en tand, zelfs de jongens, en dan heb ik het over de lagere school, maar ook later :d

   Like

 7. Jeetje, wat vervelend voor je tijdens je jeugdjaren, kan me voorstellen dat je er ook onzeker door zou kunnen worden. Jammer dat ze het destijds niet tot in de details hebben uitgezocht, dan was je misschien heel wat ellende bespaard gebleven. Ik ben heel blij voor je dat je je zo lekker in je vel voelt inmiddels en ik hoop dat je die tekorten achter je kunt laten in de toekomst 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Dat hebben ze natuurlijk wel, dat uitzoeken, zelfs stofwisseling, maar in de jaren ’80 had ik nog nooit van b12 gehoord, biergist moest ik slikken in die tijd 😉

   Like

 8. Wat een verhaal zeg.. dat niemand daar eerder op gekomen is. Dan had er heel veel misschien wel anders voor je uitgezien. Zo zie je maar, we vliegen van de maan naar pluto en mars, maar het menselijk lichaam kennen we nog niet helemaal.

  Love As Always
  Di Mario

  Geliked door 1 persoon

  • Stichting B12 zit ook op twitter 😉 kom ik vanmorgen achter, heb al verhalen gelezen dat artsen weigeren om die test te doen… gewoon te erg voor woorden!

   Like

 9. Jeetje. Als ik dit lees heb ik een mengeling van meevoelen met jou, alles waar je doorheen bent gegaan, jarenlang, en opluchting dat je het ergens aan kunt wijten. Wat is het jammer dat ‘vage klachten’ zo dikwijls van tafel geveegd worden en dat niet gekeken wordt naar de combinatie van zaken die je noemt.
  Ik ben blij dat je de oorzaak nu weet en dat er iets gedaan kan worden. Ik hoop dat je er heel veel baat bij hebt! Geniet en ik kijk uit naar je foto’s xxx

  Geliked door 1 persoon

  • Wat je zegt, door de jaren heen, want er waren ook normale perioden natuurlijk, vooral toen ik slank was, alleen mijn handen die zo nu en dan opzwollen, de kuitkrampen ‘je bent in de groei’, kortom, voor elke fase was wel ‘iets’ zoals nu, je bent over de 40 qua zien… wat past… En gelukkig ja, kortom, geef nooit op! 😉

   Geliked door 1 persoon

  • Ja, plus dat de volgende bloedtest er goed uitkomt, maar dan komen de valkuilen, ik weet dat al, mijn huisarts ook, maar ik zal eerst weer moeten terug vallen om dat te bewijzen… het is een weg Sjoerd.

   Like

 10. Pff, wat een heftig verhaal joh! En dan zou het uiteindelijk ‘gewoon’ draaien om een gebrek aan Vitamine B12? Dat ze dat niet eerder hebben ontdekt! Gelukkig is het nog niet te laat maar ik kan me je gevoel heel goed voorstellen. Al die jaren met klachten, al die jaren waarin je klachten niet serieus werden genomen… hopelijk helpen de injecties zodat je snel van je klachten af bent!

  Geliked door 1 persoon

  • De klachten zijn nu van dienaard dat ik mijn spieren voel groeien, ze zijn wat gevoelig, maar ik kan nog steeds normaal opstaan en als ik even in slaap val, is de gevoeligheid heel snel weg in mijn handen bijv. Ik ben nu al blij! 😀

   Like

 11. Morgen nogmaals lezen. Met mijn wattige voeten heb ik wel een gemiddelde B12 waarde van 373 erachter staat 118-584 als range en Vit D is de range 50-150 en ik heb 154. Allemaal normaal zou je zo zeggen ook met alle andere gemeten bloedwaardes zit ik gemiddeld. Ik was toch al van plan eens naar dokter te gaan en zal het aankaarten, misschien heb ik wel meer dan de hoogste waarde nodig. Mijn zus krijgt ook wel eens een injectie ivm ijshanden en voeten.

  Geliked door 1 persoon

  • Dit zijn de waarden hier, wist je dat de waarden in ons buurland Duitsland heeeeeeeel veel hoger ligt? Ik weet niet exact hoe hoog, maar ik las dat een kind al minimaal op 300 moet zitten en een volwassene ruim het dubbele. Ik zeg, gaan…

   Like

 12. Zo herkenbaar, al sinds baby af aan al problemen. Moest er op 28 jarige leeftijd zelf achter komen dat ik een chronisch b12 tekort heb. Ben nu na 5 jaar en wekelijks injecteren, wat ik gelukkig zelf kan, nog steeds niet van al mijn klachten af, maar het gaat beter en is te handelen. Had bijna in een rolstoel gezeten omdat het volgens mijn huisarts tussen mijn oren zat. Succes met de injecties en niet opeens na 10 injecties stoppen of afbouwen! Ook niet omdat de huisarts het zegt. Heb je de b12 groep op facebook al gevonden?

  Groetjes,

  Tamara

  Geliked door 1 persoon

  • Nee nog niet Tamara, ik ga straks even kijken, mijn beste optie om te bewijzen is namelijk de opticiën, mijn zicht, ik was al tig keer bij dezelfde, dus hij weet het, alleen zijn de waarden niet genoteerd omdat ik tussendoor ff wilde weten hoe het stond, en bij de laatste was het echt, hey… ver zien NU OOK.. en ik ben al van plan om gewoon een herhaalrecept te bestellen, zien wat er gebeurd 😉

   Like

 13. Heel interessant! Het lijkt me een nogal lastig op te sporen probleem aangezien de symptomen ook makkelijk bij andere dingen kunnen horen. Maar als je al jaren klachten hebt zoals bij jou dan zou je toch verwachten dat de dokter op een dag zegt: laten we eens een bloedonderzoek doen. Gelukkig heb je nu de oorzaak en oplossing te pakken! Ik slik zelf extra vitaminen, ook b12. Of dat voldoende is weet ik niet eigenlijk.

  Geliked door 1 persoon

  • Oh ja, bloedonderzoek doen, die vooral! telkens opnieuw weer en weer ben zelf op allergiën getest, ken je ze nog? Sabine? Die formulieren hier? whahaha B12 staat niet in het standaard rijtje… 😉 D ook niet :O

   Geliked door 1 persoon

 14. Pfff, uiteindelijk draait het allemaal om vitaminen. Toch die vieze tabletjes maar eens slikken, hehe. Wat raar dat ze je daar nooit op onderzocht hebben. Bijzonder ook dat met die vitaminen nu ook enkele jeugdklachten verdwijnen. Klinkt bijna als wonderspul. 😛

  Geliked door 1 persoon

 15. Mijn schoondochter had al jaren en jaren klachten , de huisarts deed het af met stress..
  door veel te zoeken op internet kwam ze er jaren geleden achter dat ze ws een vitamine B tekort had..
  Op haar leeftijd is dat iets wat niet erkent word..hoort bij oude mensen en niet bij iemand van net 40 .
  Dus nergens gehoor voor haar klachten …tot ze dus op Dokter Auwerda uit kwam, ze heeft de huisarts gebeld en een verwijskaart gevraagd voor een internist en op die manier een afspraak bij hem gemaakt.
  Deze arts had oor voor haar klachten , vroeg zelfs naar de miskramen die zij in het verleden had gehad..
  vroeg of ze migraine had en ik weet niet wat allemaal.
  Ik hoor het hem nog zeggen…Mevrouw ik ga u marineren in de vitamine B..
  Jammer genoeg wilde haar huisarts er absoluut niet aan meewerken..
  Nu zit ze bij een andere huisarts die het ook maar flauwe kul vind als de injecties weer opgehoogd moeten worden … maar haar dus wel de injecties geeft..
  Ook mijn kleindochter is erop onderzocht…en ja ook zij krijgt deze injecties nu ..
  Want het zit dus gewoon in haar familie en is zeker niet aan leeftijd gebonden !!

  Geliked door 1 persoon

  • Nee daar kom ik nu ook achter, zo heb ik dus ook al vanaf jongs af aan klachten zoals ik al schreef, en heb ik er ook best lang over gedaan om mijn kindje te krijgen uiteindelijk. Ze kwam, en ja… nou goed, ik ben nu nog 44, fibromyalgie, en eigenlijk zijn bijna alle klachten gelijk. Mijn huisarts werkt nu ook mee, maar die zat eerst dus ook, je zit er toch in? 124 of zo… en ik zit ook al in een FB groep over B12 met veel bestanden maar de stichting is er ook, dus ik ga er zeker werk van maken, ik zit nu aan de start, 5 weken 2x pw, en eigenlijk wil de huisarts dan weer stoppen om over 3 maanden pas te testen, nou ik weet nu al wat er dan zal gebeuren… maar goed, ik laat mijn ogen nu ook al testen, dat was mijn grootste drive, mijn ogen, en het ver zien dus, het fietsen wat ik eng begon te vinden ondertussen, ik merk nu al, dat ik eht weer zie! Het verkeer om mij heen. Dank je wel voor jouw verhaal, ik zit er bovenop en dat zal ik blijven zitten ook, en de arts is genoteerd, en eventueel vervoer weet ik ook al wie ik zal vragen eventueel 😉 Mijn vriendin die ook hier woont.

   Like

Reacties zijn gesloten.