Vitamine D tekort: juist als je vega eet

Wat ik nu ga vertellen is erg persoonlijk. Normaal gezien vertel ik erg weinig over mijn zijn en hoe het echt gaat met mij. De pijn, de krampen, de tintelingen, van top tot teen welke de hele dag aanwezig kunnen zijn. Wie mij langer kent, weet dat ik graag fiets, tochten maak en gewoon lekker bezig ben, binnen of buiten maakt mij dan niet uit.

Wel heb ik al eens eerder vertelt dat ik in dit jaar, eigenlijk sinds herfst vorig jaar al rare slaapmomentjes kan hebben. En deze zijn niet te timen, natuurlijk heb ik dat bij gehouden en als ik gewoon 6 uurtjes slaap per nacht is dat normaal, zo ongeveer. Maar dan kan ik overdag of in het begin van de avond ineens even wegzakken, dit weg zakken moet je denken aan maximaal een uurtje, maar nog vaker, het hazeslaapje van hooguit 15 tot 30 minuten. Heel suf kom ik dan weer terug en als het eigenlijk bedtijd is voor de meesten ben ik klaarwakker, vraagt mijn lichaam om koffie en zelfs voedsel, dat kan ik negeren maar dan slaap ik weer niet. Dus zag ik het met regelmaat vroeg in de ochtend worden waar dat kon en haalde half 7 al een aantal keer als bedtijd, waarin de meesten dan allang op zijn en onderweg naar hun werk.

Zo ook, kan ik wakker worden heel vaak dit laatste jaar met tintelingen en een verlamde arm, een slaaparm die ik dan niet omhoog krijg en moest tillen met mijn andere arm. Niet leuk maar het is nu eenmaal zo. Ik loop al jaren bij dezelfde fysiotherapeut die mij vooral op magnesium, khalium en natrium had gezet en het leek dan beter te gaan. Tot ik de zomerfair had en de vrouw van mijn collega ontmoette, zij heeft ook fibromyalgie en begon over vitamine D, en hoe zij samen met haar man zomer en winter in de tuin bezig is bijv. Altijd buiten zijn, en dat zijn ze ook, elk moment wat kan, ook op het werk, zijn ze buiten, meer nog dan ik, en ze bleek vitamine D tekort te hebben, ook B12, maar dat is voor morgen.

Ik besloot om mijn potje van het kruidvat te pakken, ik heb namelijk last van terug getrokken tandvlees, natuurlijk heb ik eerst zitten googelen, huisartsen van nu, komen zelf nergens meer mee, ze gaan er maar vanuit dat je zelf zoekt en al een diagnose klaar hebt als je bij ze komt. Dat dit dan weer verweerd wordt eventueel is weer een ander verhaal. Ik ben mij kapot geschrokken toen ik het las en vooral dat ik weer in ging nemen, ondanks de zonuren ondertussen die ik ontving en tot mij nam, ja ook als ik thuis ben, zorg ik er zeker voor dat ik zeker een uurtje per dag buiten ben op het balkon welke na 2 uur baadt in zonlicht, te heet zelfs eigenlijk, (zelfs voor de kat), tot die ondergaat. Mijn huid blijft al jaren flets, het verkleurt wel maar niet meer bruin zoals vroeger.

Nooit heb ik er bij stil gestaan, al had ik wel elders ook al de opmerking gemaakt dat mijn benen al jaren niet meer bruin worden terwijl als ik ga fietsen of buiten zwem, altijd zorg dat mijn benen juist in de zon komen, niks, noppes, nada, de melkflesjes blijven.

Nu, las ik dus, je kunt nog zo in de zon zitten en hangen of bezig zijn, maar als je amper calcium van melkproducten binnen krijgt of dierlijke voeding, ja echt, dierlijk, dus vlees en vooral vis, welke ik niet lust. Dan zet de Vitamine D zich niet om tot het hormoon wat je nodig hebt! En dus heb je last van je spieren, ben je moe, en nog zoveel meer? De symptomen:

Laat ik ze toch even voor je op een rijtje zetten:

 • Verzwakking van de spierfuncties, let name krachtverlies check
 • Krampen en trillingen van de spieren check
 • angstaanvallen
 • algemeen gevoel van moeheid en lusteloosheid check
 • Pijn in de gewrichten en/of de spieren check
 • Bloedend tandvlees
 • Breekbare botten
 • Constant tekort aan energie check
 • Hyperventilatie
 • Hartproblemen, tenminste na een langdurig tekort aan vitamine

Bron <—- klik 

Vijf van de symptomen heb ik al het hele jaar last van… Melk dus, of andere producten zoals yoghurt, dat eet of drink ik bijna niet, al mijn hele leven niet. Dat ben ik niet gewend namelijk, melk werd alleen bij ons gedronken bijv. bij een broodje kroket of pannekoeken. en ja, dat aten we niet vaak! Een paar keer per jaar, en verder werd melk alleen gehaald en gebruikt, ja speciaal gehaald moest dat dan, als we sausjes of pudding gingen maken. het stond niet elke dag in de koelkast en vaker nog ging er ook weg omdat we het niet gebruikt hadden.

Het is niet zo, dat ik het niet mocht of zo, maar het was gewoon niet standaard, ook bij mijn opa en oma al niet, en ik weet nog dat ik een periode wel schoolmelk kreeg, als dat koud genoeg was lekker, maar echt gek op gewoon melk ben ik niet. Later zou ik elke ochtend yoghurt eten, omdat dit een goed ontbijt was toen ik op de slankclub zat, met musli. Zoveel gegeten, Biogarde stand vooral, minder kc namelijk dan de roer, en dat komt nog mijn neus uit. Ik haal het weleens vervolgens blijft het staan, eet ik er 1 bak van en de rest…

Vis lust ik dus niet, voor vlees is er geen tot weinig geld, en zo wel, dan moet je denken aan gehakt vooral, en dat in eenpansgerechten, dus 500 gram, wordt verdeeld over 3 of zelfs 4 dagen of keren, aangezien als ik dat dan heb staan het ook als lunch kan fungeren.

Vitamine D is namelijk erg belangrijk voor de opname van calcium door je lichaam. Deze combinatie van beide voedingsstoffen is dus onontbeerlijk. Of de melk zelf goed is voor je botten, zoals Joris Driepinter vroeger altijd zei, is een heel andere discussie. Hier lopen de meningen heel sterk uiteen. Maar het feit blijft dat we de vitamine D nodig hebben om calcium op te kunnen nemen.

De vitamine D die we in ons lichaam krijgen door middel van voeding en zon, moet dan eerst worden omgezet naar een actieve vorm, calcitriol, wat dan plotseling geen vitamine meer is, maar een hormoon. Deze transformatie naar de actieve vorm, wordt aangezet door een ander hormoon en wordt deels ook geregeld door de stijgende hoeveelheid fosfaat en calcium in je lichaam. Een heel mooi mechanisme wat alleen maar vraagt wanneer het ook écht nodig is.

Ik heb dus een bloedtest laten doen, omdat ik merkte met de goedkope vitamine D dat ik binnen 24 uur weer mooier tandvlees had, wat optrok, toen ik ermee stopte een week later, was het binnen 24 uur weer terug getrokken.

Afgelopen donderdag ben ik weer bij mijn huisarts geweest, de test was binnen, ik zat kantje boord binnen wat nodig is, maar echt kantje boord, daarom heb ik nu 500mg gekregen in combi met calcium en mensen, mijn tandvlees, het optrekken ervan, doet gewoon zeer eigenlijk nu het weer netjes gaat zitten waar het hoort. Maar ook, zat ik zaterdag al te staren naar mijn armen en mijn decoletè , welke ineens bruiner leek in de spiegel voor ik ging douchen? Nee toch? Wel dus, later op de dag zat ik ook even naar mijn benen te staren, welke minder pijn voelen en nu al steviger lijken ook, ik kan weer normaler opstaan, sneller ook. Leken nu toch ook meer gekleurd dan het innige wit. En ja, iedereen weet dat vrijdag de zon ermee gestopt is, dus de vitamine D toont mijn huid nu zoals vroeger, iets wat ik al jaren niet meer heb gezien, namelijk prachtig brons bruin ipv wat roodachtig gekleurd en zelfs geelachtig.

Jij bent in elk geval een risico groep als je vega bent… 

 • Veganisten en vegetariërs. Deze groep mist de inname van vitamine D door de voeding.
 • Maar ook als je wel buiten komt, maar altijd bedekt bent met lange mouwen etc. Die mensen zijn er ook. 

De bloedtest, werd mij vertelt, is eigen risico, nu ben ik dat toch al kwijt aan al het andere dus voor mij maakt dit weinig uit, maar serieus, laat je eens testen op vitamine D en ook de B12 als je last hebt van bovenstaande. Over de B12 ga ik morgen vertellen, want dat is nog erger eigenlijk, en hoe ik daar achter ben gekomen? Of wat niet klopte? Dat lees je dus morgen.

81 thoughts on “Vitamine D tekort: juist als je vega eet

 1. Vitamine tekort kan inderdaad veel aanrichten. Ik word ook nooit bruin, maar smeer ook heel goed. Misschien te goed waardoor ik uit zonlicht ook weinig vit D haal. En in Bogotá is het te koud in met blote armen en benen te lopen. En ook nog vegetariër 🙂 Ik slik sinds een tijdje een vitamine pil waar veel vit B in zit maar ook D. Lijkt me eigenlijk best interessant om eens mijn bloedwaarden te weten 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • En die kunnen daar weer anders liggen dan hier, hier ligt het namelijk ook lager dan in Duitsland weet ik al bijv. in Duitsland krijgen ze ook veel eerder vitaminen voorgeschreven omdat ze hogere waarden in het bloed willen zien 😉 En ja, dat smeren houdt dus ook tegen inderdaad, dat staat er ook :O Misschien dat jouw verkoudheid en ziek zijn telkens ook weg gaat dan… bekijk ook even de vitamine B12… die is nog erger namelijk.

   Geliked door 1 persoon

 2. Ik eet geen vlees en gebruik inderdaad supplementen daarvoor, al jaren, en heb nergens last van. Ik zit ook in een facebookgroep met vega’s en wat mij heel erg opvalt in die groep is dat de een wel last krijgt van tekorten en de ander niet. In feite zou je voldoende moeten hebben aan zonlicht, maar dat geldt niet voor iedereen natuurlijk. Zelf eet ik lekker veel eieren, daar zit minder vitamine D in dan in vlees, maar het zou zomaar kunnen dat dat dus voor een ander echt onvoldoende is. Heel rot voor je dat je zo een last hebt van die tekorten 😦 maar het goede nieuws is dus dat je erachter bent en er wat aan hebt kunnen doen 😘

  Geliked door 1 persoon

  • Jij eet eieren, hahaha ja dat komt later… dat is een andere vitamine namelijk 😉 Dat is de B12… En vitamine D, neemt men dan wel de calcium, zoals hier ook staat, vitamine D wordt niet opgenomen als je geen calcium tot je neemt. 😉

   Like

   • Jawel hoor, een eigeel bevat vitamine D3, ongeveer 10% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid 😛 calcium haal ik voldoende uit mijn voeding inderdaad, aangezien vit D en calcium niet zonder elkaar kunnen zoals je zegt. Voor de volledigheid slik daar nog een supplement bij (Solgar Female, aanrader), vooral vanwege de B-vitaminen waar je nog over gaat schrijven (vind ik altijd heel interessante artikelen, wie weet pik je nog wat op)

    Geliked door 1 persoon

 3. De hoeveelheid vitamine D in vlees en eieren is te verwaarlozen natuurlijk. In Vis zit het wel veel meer, maar als je het niet lust is dat wel een probleem.
  Goed dat je je bloed hebt laten prikken en daar de doormiddel van de uitslag aan de vitaminen kunt. Hopelijk gaat het snel een stuk beter met je, maar als je ze te kort had en je krijgt ze nu binnen zal dat wel goedkomen.
  Ik heb wat dat betreft geen problemen denk ik zo maar gezien mijn liefde voor vis en veel buiten ben.
  grts 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Nee jij hebt geen tekorten, en de vis is echt een probleem inderdaad, hahaha ik lust wel kibbeling en een lekkerbekje, maar ik word er snel misselijk van, het vet erin of zo, geen idee waarom dat is. Omega 3 heb ik ook weleens geprobeerd maar als ik zo’n capsule inneem, ben ik direct misselijk en blijft het steken in mijn keel, heel hoog en eet ik de rest van de dag niet meer, dat is ook niet goed… dit is voor nu zo opgelost en ik zie al resultaat dus en voel het ook in combi met de B12 😉

   Like

 4. Had vorig jaar ook een ernstig vitamine d tekort. Kon in de zomer amper in de zon door zonneallergie. Dus als ik buiten kwam was het vlug vlug en met lange mouwen en in de herfst/winter kwam winterdepressie weer dus kwam dan weer m’n bed niet uit.
  Haal dus deze week uit voorzorg maar weer een potje met pillen.

  Geliked door 1 persoon

 5. Doordat je ’t al eerder over dat vitamine D tekort had, ben ik ook maar weer begonnen met mijn supplement te nemen. Van de symptomen die je hier opnoemt, herken ik er niet zoveel, behalve dat ik me soms wat energieloos en slaperig voel en dat mijn tandvlees niet optimaal gezond blijkt te zijn. Wie weet, misschien ligt dat daar wel aan???

  Geliked door 1 persoon

  • Dat lijkt mij eigenlijk de reden, hoe gaat het nu met je tandvlees nu je weer inneemt, en van de drogist of kruidvat goedkoop zit vol met suiker en vulmiddel he.. dat weet je ook, eventueel even langs de huisarts, dan krijg je 100% binnen 😉 En als je kunt, zorg ook dat je de B12 in de gaten houd. Dit werd al lang, wilde het niet nog langer maken,v andaar dat ik ze apart bespreek. ❤

   Like

 6. Ik smeer mij in de zomer in Nederland dus niet om extra vitamine D binnen te krijgen via de zon. Dat melkflessen zo wit blijven kan ook te maken hebben dat je te weinig melanine in je benen hebt.

  Verder geef ik mijn kinderen en mezelf als de r in de maand zit vitamine d. Wel las ik laatst een artikel over hoe slecht de vitamine druppels van Davitamon zijn, hier zit dus een hoop zooi in 😦

  Ik hoop dat het bij helpt en blijft helpen!

  Geliked door 2 people

  • Misschien via de huisarts dan vitamine D vragen? Wordt eventueel vergoed, tenminste voor mij wel, dan krijg je puur, ipv al die suiker en vulmiddel in een tablet… of druppels.

   Like

 7. Ik heb ook eens een groot te kort aan vitamine D gehad en toen pillen van de huisarts gehad. Ik was toen continu zo moe. Vitamine D, erg belangrijk, ik eet regelmatig vlees en vis dus het tegenwoordig wel goed maar in de winter ga ik de vitamine’s weer slikken. Super dat je al gelijk verbetering merkt!

  Geliked door 1 persoon

  • Ja echt, zo blij! Maar morgen komt de rest, de b12 en dat is eigenlijk de grote boosdoener voor mij en waarom ik in combi met de D nu al zo goed ga, morgen weer een injectie! yessss hahaha

   Like

 8. Interessante log. Ik heb een stofwisselingsstoornis, dus ik moet heel gevarieerd eten. Vega kan wel, maar dat zorgt voor zoveel gedoe en aanpassingen dat ik dat risico niet neem.
  Trouwens wat ik hierboven ook al voorbij zag komen, die hoge factor zonnebrandcrème die tegenwoordig wordt gepropageerd, houdt ook al het goede van de zon tegen. Dat realiseert men zich ook niet. Ik zeg zelf altijd: leven naar wat de natuur van nature biedt, een beetje zon, schaduw, van alles wat eten (we zijn tenslotte een soort van omnivoor). Elke dag vlees is echt niet nodig, er is zo veel lekkers te vinden. En telkens een beetje bewegen zodat de spieren soepel blijven.
  Wat trouwens in veel discussies ook vaak vergeten wordt is dat het eten van het ene product de opname van voedingsstoffen uit een ander product bevordert. Daarom zou ik me niet focussen op het meer, of minder, eten van één specifiek product, maar meer kijken naar de combi van wat je eet, je activiteiten etc.
  Nou….het wordt steeds ingewikkelder, mijn reactie, hihihi. Misschien je een keer laten adviseren door een diëtist? Heb ik indertijd ook moeten doen en tjonge, wat kon ik toen lekker gaan eten! 🙂
  Succes 😘

  Geliked door 1 persoon

  • lol de diëtist komt morgen aan bod 😉 Verder heb je helemaal gelijk, dat zeg ik altijd al.. bij mij is de oorzaak nog verder terug en er staat ook ergens… dat ik vaak amper geld heb om eten te kopen… dus dat gevarieerd eten is juist een probleem door die ene oorzaak. Een diëtist is dan erg leuk, maar werkt dus niet, want als ik niet kan kopen wat zou moeten, houdt het op…

   Geliked door 1 persoon

   • Ik zou dat geldgebrek zeker aankaarten bij die diëtist. Daar zijn ze voor, jou adviseren goed te eten in jouw specifieke situatie. Misschien heb ik indertijd een hele goeie gehad (gewoon in t ziekenhuis, dus redelijk standaard), maar alles wat nodig was om mee te nemen kwam aan bod. Dus ik zou die zorgen zeker noemen als ik jou was. Misschien krijg je superhandige tips.

    Geliked door 1 persoon

 9. Goede tip, ik ben vegetariër maar drink af en toe wel melk. En slik elke dag multivitaminen met extra B12 en vitamine D. Dus hopelijk zit ik aan de goede kant van de streep.

  Geliked door 1 persoon

 10. Te kort ergens aan is nooit goed… Ik verwacht niet dat ik met mijn mooi gebruinde huid een tekort aan vitamine D heb, wel aan B12, en dat vul ik aan…

  Geliked door 1 persoon

  • Dat deed ik ook, het aanvullen maar dan van het kruidvat, waar meer vultroep en suiker in zit dan werkelijk vitamine te zijn, ik zie het verschil nu met wat ik van de huisarts heb gekregen, kanonne, hahaha

   Like

 11. Mijn dochter bestelt supplementen altijd in Amerika, haar man heeft vel nodig ivm zeldzame ziekte en voor mij bestelt ze ook van alles zonder toevoegingen. Mijn huisarts laat elk jaar bloedtest doen en ook de diverse vitamines staan erbij.
  Over de kwaliteiten van melk twijfel ik altijd een beetje. Ik griezel van melk, verder eet ik vrijwel alles, en dronk het ook in zwangerschap niet, dat was ook niet zo’n issue 40 jaar geleden en mijn dochter heeft een perfect gebit zonder enig enkel gaatje.

  Kijk el uit naar morgen. Ik heb zelf er veel last van prikkende, slaperige voeten en heb vaak het gevoel dat ik op watten loop.

  Geliked door 1 persoon

 12. De meeste huisartsen raden oudere mensen aan ivm botten en spieren, gedurende de maanden waar de r in zit vit.D te slikken als compensatie voor zonlicht. Etos is het goedkoopst!

  Geliked door 2 people

 13. Mijn vitamine D was ook altijd te laag, ik kreeg vanuit het ziekenhuis zelfs buisjes mee en dat moest ik dan met water mengen en opdrinken, te ranzig. Ik deed het maar met chocomel, dat ging er nog net in.
  Nu gewoon elke dag een vitamine D pilletje, daarnaast neem ik ook B12 en een multivitamine.

  Geliked door 1 persoon

 14. idd per land verschillend. Heb ook al aan een bloed onderzoek gedach(wat ze standard doen na jaarlijks onderzoek). Ben slaperig en moe en niet vooruit te branden soms.
  Als hier je ijzer hoog is, zijn ze niet zo happy. Komt veel voor bij Europeanen en met name Duitsers. Gevolg:kans op hart en vaatziekten.
  Mijn ijzer was lag,maar mss ook mijn D maar eens in de gaten houden.
  groet!!
  Wilma

  Geliked door 1 persoon

 15. ’t hoeven niet altijd vegetariërs te zijn:
  ik ken iemand die een tekort heeft aan vitamine D, terwijl die héél erg vaak buiten is én een vleeseter is! 😉
  in tegenstelling tot mezelf,
  ik heb géén enkel tekort, niet van welke vitamine dan ook, en ik ben al meer dan 20j vegetariër! 😉

  Geliked door 1 persoon

  • Klopt, staat er ook, ik eet ook gewoon vlees, ik ben gek op vlees 😉 Het kan alleen niet altijd of het blijft bij gehakt over meerdere porties verdeeld.

   Like

 16. Hoi hoi, zoals je weer ben ik alweer een tijdje veganist. Ik heb me natuurlijk erg verdiept in voeding en ik kan je dit vertellen. Calcium vind je in * spinazie
  * kool
  * boerenkool
  * soja bonen
  * witte bonen

  Daarvoor heb je echt geen melk nodig. Melk is voor kalfjes zodat ze goed en snel groeien. Dat hebben wij als mensen niet nodig. Sowieso is de melk drinken van een ander ras een beetje gek. Ik zeg: Not your mom, not your milk. Als je je blootstelt aan zonlicht en bovenstaande voeding regelmatig tot je neemt, zit dat met de vitamine D wel snor hoor.

  B12 kan idd voor veel problemen zorgen. Veel vegan producten hebben een toegevoegde B12. Is dat te duur? Dan kun je een potje halen bij de Tuinen (die is nog vegan ook) en als je daar 2 a 3 per week van slikt, krijg je meer dan genoeg binnen.

  Geliked door 1 persoon

  • Uh nee dus, maar je hebt alleen deze gelezen… ik krijg niet voor niet injecties, ik slikte namelijk al langer b12, maar dat deed niets.. vulmiddel en suiker troep in een tablet, en zoals je weet, heb ik niet het geld om dure potten aan te schaffen of soms amper te eten. Dat is nu juist het probleem!

   Like

 17. Oh, dus daarom word ik niet bruin! Zonder gekheid, ik herken ook wel e.e.a. Vitamine d dus.. Heb wel een pot multi-vitaminen staan maar vergeet die altijd te slikken. Zit er wel in, b12 ook trouwens. Maar die pillen zijn zo goor, haha.
  Ben blij dat je al verschil merkt nu!

  Geliked door 1 persoon

  • multi vitaminen zijn ook niet goed, je kunt ze los krijgen in een pot, D en b12, bij het kruidvat, voor mij werkte de D wel aardig, maar de b12 uit pot dus niet… Maar ipv, raad ik je aan om ze beiden apart te slikken.

   Geliked door 1 persoon

    • Uh nee, daar stoppen ze van a tot z in, lijkt makkelijk, maar iedereen is anders, om dit dus echt te weten, zou je je dus moeten laten testen met een bloedtest zoals ik nu gedaan heb, mijn ijzer is hoog, die moet ik dus niet extra gaan slikken, dan gaat het ook mis, dus geen multi voor mij, geldt voor iedereen dit eigenlijk, is ook al vaker in Radar bijv. besproken… meten is weten en aanvulling via arts is 100% zuiver zonder suiker en vulmiddelen in die pillen.. ze zijn vaak zo groot, omdat ze dus vol met suiker zitten en vulmiddelen…

     Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.