De observatiehut: Lepelaarsplassen

Vorig jaar, was ik hier dus al meerdere keren en ~hier~ kun je terug zien wat ik toen zag, de ganzen, wat aalscholvers heel ver weg op hun eiland, nog met mijn oude camera gemaakt en ook hoe het eruit ziet als je ernaar toe loopt, de hut. Eigenlijk had ik zelf zoiets, het zal wel, die hut… Observeren kost natuurlijk tijd, maar als je er al een uur zit en er gebeurd eigenlijk niets, er is niemand verder, wat moet je er dan nog. Ik ben geen vogelaar en ik ben er niet zo van om uren en uren te zitten of te hangen zonder enige actie der natuur. Wel geniet ik natuurlijk van de stilte, maar dan doezel ik weg en zit ik met mijn ogen dicht, ja dan zie je ook niets natuurlijk.

mast9

Ik had mijn dochter dus gewaarschuwd, dat er misschien weinig te zien was, dat het niet veel inhoudt, maar tot mijn grote verbazing was het er druk, vele mannen op een rijtje en zij zaten daar echt met hele grote camera’s. Maar ook, toen ik eenmaal over het randje der observatie opening keek, zag ik de aalscholvers, vlak voor de hut zitten op de takken. Wauw… En ineens al die zilverreigers ook, vorig jaar dus nul!

aalscholver1

De grrote zilverreiger is van oorsprong een vogel uit het oostelijke, mediterrane gebied. Door het beschikbaar komen van geschikte leefgebieden heeft deze hagelwitte reiger zijn verspreiding inmiddels uitgebreid tot in Nederland. De Oostvaardersplassen vormen het belangrijkste bolwerk in Nederland. Dit gebied is de springplank vanwaar andere gebieden inmiddels gekoloniseerd worden. Met name in de winter zijn grote aantallen te vinden in weidegebieden, die waarschijnlijk zowel uit oost- (Polen), zuidoost- (Oostenrijk/Zwitserland), als Zuid-Europa (Frankrijk) komen.

Bron

zilverreiger2

Reiger – intuïtie, organiserend, alle aspecten van diversiteit, verbindingen, onderzoekend, zelfvertrouwen, gebalanceerde vaardigheden, trots, handel onafhankelijk, wees stil en rustig, kijk in je eigen innerlijke wereld – hier ligt het antwoord al te wachten om ontdekt te worden.

zilverreiger3

De  aalscholver lijkt een zwarte vogel. Feitelijk is het verenpak grotendeels diep bronsgroen. Elk veertje van de bovenvleugels heeft een subtiel zwart randje. Dat geeft de vogel een ‘geschubd’ uiterlijk. In het voorjaar kleuren de vogels op hun mooist. De wangen en dijen zijn dan wit bevederd en de kruin en nek van zilverwitte manen voorzien. De onbevederde keel kleurt dan geel. Dit prachtkleed verdwijnt in de loop van het broedseizoen.

Bron

aalscholver4

In de kolonies erg luidruchtig. Diverse lage keelklanken; volwassen vogels roepen vaak ‘rraaaahhh”, de jonge vogels kokken en kekkeren. Buiten broedseizoen zelden te horen.

aalscholver6

In het blog van vorig jaar, zaten ze alleen op dat eilandje in de verte en heb ik hele slechte foto’s kunnen maken van de aalscholvers toen. 

aalscholver7

Aalscholver – groei door innerlijke zelfwaarneming, kennis van de voorouders, neem een diepe duik voor antwoorden en oplossingen.

aalscholver8

aalscholver9

Ik kon niet kiezen… hahaha

Blauwe reiger: Het s nauwelijks voor te stellen dat blauwe reigers vroeger schuwe vogels waren. Verborgen leidden ze hun leven. Tegenwoordig zijn blauwe reigers in en om elke stad te vinden en bezoeken ze vrijwel iedere tuin met een vijver op regelmatige basis. Blauwe reigers zijn echte sloot-food specialisten, maar vullen hun menu ook graag aan met mollen, muizen en grote insecten zoals sprinkhanen. Vis is echter vrijwel altijd het hoofdbestanddeel van hun eten.

Bron

blauwereiger5

Er zat er maar eentje, waar het echt omgeven was dit keer door de zilverreigers hier.

aalscholver10

Ja, twee lege takken.. wat moet je daar nu mee. Ik kan vast verklappen, maar zij die echt goed gelezen en gekeken hebben, weten al dat hier dus de ijsvogels zitten, telkens op aan komen vliegen vanuit de bosjes, in de bomen fotograferen konden wij niet, omdat al die mannen dus echt hun plek en plaats niet opgaven voor 2 dames, hoe onbeleefd eigenlijk, vooral als er eentje vertelt met zijn camera ter waarde van een goede auto nieuwprijs, dat hij er al vanaf kwart voor zeven in de ochtend zit? En wij stonden daar tussen 13.00 uur en 13.30 uur ongeveer…

Maar ja, alles voor dat ene plaatje he… overigens maakte ik nog de opmerking tegen mijn dochter, ‘Hun vrouwen zijn nu wel heel blij, die hebben het huis voor hun alleen.’ Waarop ik het antwoord kreeg, dat ze allemaal single zijn, zodat ze het gezeur en gezeik niet hebben als ze erop uit trekken zo’n hele dag…

Misschien moet ik er maar vaker gaan zitten dan? 😉

Zou jij het erg vinden als je partner zo’n hobby heeft? En hele dagen onderweg is zonder jou? of zie jij dat net als ik, jij daarheen, ga ik hierheen 😉 We treffen elkaar wel weer in bed… ergens… hahaha

 

27 thoughts on “De observatiehut: Lepelaarsplassen

  • Mooi, deze heren wisten mij te vertellen dat er hier minstens zes zitten, en toen wij verder gingen, zag ik boven het water, bij de trekvaart er nog eentje vliegen, hahaha, zo zie je ze nooit, en dan ineens overal 😉

   Like

  • Nou ja… een hobby die we eventueel delen is wel leuk, dit kan ook leuk zijn, ik weet natuurlijk niet hoe groot die verslaving is, soms wil ik ook aandacht, maar hij ook denk ik dan? 😉 Maar op zich… moet je elkaar los kunnen laten 😀

   Like

 1. Ik heb een partner die als hobby muziek heeft, daar gaat soms aardig wat tijd in zitten. Vroeger ging ik vaak tot altijd mee, maar je wilt nu niet altijd maar oppas regelen. Dus ze gaat nu vaak alleen, dat is gewoon niet anders. Mooie foto’s heb je gemaakt zeg.

  Love aS Always
  Di Mario

  Geliked door 1 persoon

 2. Prachtige hut om de omgeving in alle rust te bekijken.
  De Aalscholver is een mooie vogel, zit hier ook vaak in de vijver op boomstammen.
  De grote zilverreiger komt hier nooit, vast te druk.
  De blauwe wel, die kom ik wel eens tegen tijdens de wandeling, maar na een paar keer blijft hij staan.
  Best wel een grote vogel, met scherpe snavel. Hans

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik heb zo gelachen al in het begin, ja met ogen dicht dan zie je ook niets, je hebt ook een droge manier van schrijven hoor, i love iT!! Mijn man heeft een hobby dat ben ik hahahaha. Hij vindt het fijn om samen dingen te doen. Hij heeft een racefiets en voor mijn vaders ongeluk fietste die veel met mijn vader, daarna nog wel alleen, maar nu doet hij een keer in het jaar een tochtje oké twee keer in het jaar, en verder fietst ie niet. Wel wandelen we veel samen… Ik vind het ook fijn om af en toe alleen te zijn. En dat gebeurd ook heerlijk doordeweeks!!

  Geliked door 1 persoon

  • Daar ben ik ook voor ergens, als je samen bent, dan is het fijn als je hobby’s deelt, je moet elkaar ook los kunnen laten en dat alleen zijn dat ben ik al heel lang, dus het zal voor mij zelfs wennen zijn ergens denk ik, om weer te moeten delen, hahaha

   Geliked door 1 persoon

 4. Mooie plaatjes heb je geschoten! Mijn lens is te klein om van veraf dit op de foto te krijgen. In Hongkong dus ook dit soort hutjes, maar met minder mensen haha. Ik zou het trouwens niet erg vinden als mijn mannetje er een dagje op uit zou trekken voor deze hobby, maar er zit wel een grens aan hoeveel dagen natuurlijk hahaha. Oké ik begin die mannen te begrijpen 😛

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.