De Moringa boom: the miracle tree

Op de wereldmarkt stonden best wel veel kramen, 40 volgens het programma, ik heb ze niet geteld. Wel heb ik bij elke kraam even gekeken en aandacht geschonken, bij de één wat langer dan bij de ander. Bij de één wat foto’s gemaakt bij de ander om meer info gevraagd.

En vandaag vertel ik over de Moringa boom. Heb jij er weleens van gehoord? Nee? Ik dus ook niet, nu wel, maar het was zo grappig. De kraam verkocht meer dan ‘de moringa boom zaden.’ Maar ze trokken mij aan. Er lag een aviertje bij geplastificeerd maar deze gaf mij nog niet de info die ik dan eventueel wilde weten. Boom, hoe groot? Kan het in een emmer? Op het balkon? Zou dat kunnen? Wat doet die boom dan?

moringaboom2

Nou ja, ik zocht de dames op die samen even rustig zaten en ik zei: ‘vertel, die boom!’Ze wilde opstaan maar ik zei haar, blijf rustig zitten ik sta hier goed, maar nee, de meer info bleek achterop te staan, op het info papier wat er al bij lag, ik had hem om moeten draaien, maar dat doe ik niet zomaar, want de mand met zaden stond erop!

Ze legde nog uit, heel eerlijk, dat ze het niet precies wist maar dat het echt een wonderboom is en ook wel bekend is als lifetree, dat het heel veel voedsel geeft maar het hoe als je er eenmaal eentje hebt te oogsten en zo, wist ze niet. Nu kwamen er ineens meer mensen met interesse voor ook de andere zaken en ik bleef achter bij dame nummer 2.

moringaboom3

Zij was mee voor de gezellig en eventueel bij te staan maar kon mij dus ook niet echt heel veel meer vertellen. We raakten uiteindelijk in gesprek over hele andere zaken, hoe weet ik niet meer. Maar ze komen uit Amersfoort, zij niet, eerst in Lelystad, maar al jaren in Amersfoort, nou ja grappig, mijn ouders bla… hahaha En zo stapten we over van de wonderboom naar een gesprek over Amsersfoot de muurhuizen en alles wat er te vinden is. Zo ook dat ik eind sept daar weer even ben. Adressen hebben we net niet uitgewisseld maar we weten zeker dat we elkaar tegen komen, al reageert zij hier een keertje, lol. Want ze heeft mijn blog op haar telefoon opgezocht, bij deze 😉 Reageer lieve dame uit Amersfoort en ik heb in elk geval je mail, alleen ik 😉

Moringa-wonderboom1

De Moringa boom

Natuurlijk heb ik thuis mijn research gedaan, en daarom heb ik besloten om het even helemaal apart te doen. De Moringa boom kan dus schijnbaar de honger de wereld uit helpen in juist die landen waar het nodig is, zo ook lees ik op de meeste plekken dat deze boom overal kan groeien. Zo’n 12 meter hoog kan worden als je het de kans geeft. Maar de boom kan dan ook van haver tot gort gebruikt worden voor voedsel etc.

Volgens wikipedia echter, zou deze boom het best op zandgrond gedijen, nou goed:

Moringa oleifera groeit het beste op droge zandgrond. De boom is goed bestand tegen droogte en groeit relatief snel.

Moringa oleifera is een boom uit de familie Moringaceae. De soort komt vooral voor in tropische en subtropische gebieden met een steppeklimaat.

Moringa oleifera staat ook wel bekend als de ‘wonderboom’ vanwege de hoge voedingswaarde en medicinale eigenschappen van de bladeren en vruchten van de boom, maar heeft niet echt een officiële Nederlandse naam. Zo worden de bladeren in Zuid-Afrika gebruikt om ondervoeding tegen te gaan. Door deze eigenschappen wordt Moringa oleifera op grote schaal gekweekt in plantages.

Dan nog wat er op het informatie papier staat:  Miracle Tree.org <—- deze is in het Engels. 

En een heel kort filmpje gevonden, maar ik zag ook al mini docu’s, deze kun je vinden door Moringa boom op you tube in te tikken.

Dan als laatste:

De Moringa oleifera, in het Engels the Miracletree, is werkelijk een wonderboom. Andere woorden zijn er eigenlijk niet voor. Vrijwel al de delen van deze tropische boom zijn eetbaar en/of hebben geneeskrachtige waarden.

De boom kan in zijn natuurlijke omgeving tot zo’n 12 meter hoog worden, kan enkele meters per jaar groeien en kan droogtes van jaren overleven.

De bladeren van de boom zijn zowel rauw als gekookt eetbaar en bevatten ongelofelijk hoge dosis vitamines, mineralen en eiwitten. Voor langere houdbaarheid kan het blad gedroogd worden en verliest daarbij vrijwel geen voedingstoffen.

In het noordelijk halfrond begint Moringa bladpoeder steeds meer bekendheid te krijgen als superfood, terwijl in de tropische gebieden deze boom al duizenden jaren in het alledaags voedsel is opgenomen.

De term “superfoods” is tegenwoordig nogal beladen, vooral met behulp van blenders en juicers worden allerlei producten tot supervoedsel verklaard, terwijl het gejuicde gewas normaal gesproken niet als eetbaat geclassificeerd zou worden. Moringa is van nature 100% eetbaar en verteerbaar en vele wetenschappelijke onderzoeken hebben niet één nadelige bijwerking kunnen ontdekken.

Bron! 

Rest mij nog te zeggen dat deze boom dus niet op mijn balkon gaat passen. Maar jij, nu jij van deze boom weet, past het in jouw tuin? 😉

UPDATE: Moringa Oleifera plantenzaden voor ca. 20 planten. Moringa Oleifera plantenzaden voor het opkweken van de Moringa Boom. Aandachtspunten: Moringa Oleifera is een tropische boom en heeft daarom speciale zorg nodig.

De zaden voor het zaaien een nacht laten weken in lauw water. De plant kan absoluut niet tegen (nacht)vorst dus de zaden bij voorkeur in een (in de winter verwarmde) kas opkweken of vanaf half mei in de volle grond<—-. Verder krijgt de plant een penwortel. Daarom is na verloop van tijd verspenen onmogelijk: de plant overleeft het niet. Geef de plant daarom een vaste standplaats of kweek de plant op in een grote hoge pot of plantenbak, welke u in het najaar voor de eerste nachtvorst binnen kunt zetten.

Bron <—— hier kun je ook zaden bestellen dat zijn er meteen 20 voor 9,95, maar dat kan ook hier, het is vrij moeilijk om te vinden hoe je ze hier kunt kweken. Wil je minder zaden en het toch uitproberen? 

Zadengigant  <—- klik, verkoopt er 10 voor 2,95, de helft minder en een stuk goedkoper zelfs als je er 20 neemt.

34 thoughts on “De Moringa boom: the miracle tree

 1. Of een boom van 12 meter hoogte in onze tuin past? Dan zien we de ingang van ons huis niet meer, denk ik. Die kleine zakjes met zaad zien er wel heel verleidelijk uit…

  Geliked door 1 persoon

  • Deze is bij nader onderzoek wel erg lastig hier in ons landje, moet droog, winters binnen overwinteren toch wel, dus kan niet eens in de gewone grond? Dus uhm… 😉 Maar we kunnen het altijd proberen natuurlijk, en dan de Rijdende Rechter op bezoek krijgen 😛

   Like

  • hahahaha bij nader inzien en verder zoeken, moeten ze ook naar binnen hier, dus niet echt een klimaat om ze hier te planten, maar in een emmer, blijven ze misschien klein? 😉

   Like

  • Ze zeggen dat deze overal groeit, maar toch bij ons in de winter naar binnen moet, hij kan 12 meter worden maar… nou ja, het is een beetje misleidend denk ik, maar daarom zou ik het wel uit willen proberen of zo, hahaha kan hem misschien illegaal nog altijd in het bos zetten 😉

   Geliked door 1 persoon

 2. De boom zou ik hier wel kwijt kunnen ja. Ik ben wel nieuwsgierig geworden. Maar ja, kom maar eens aan zo’n zaad. Ik ga dat later deze week eens even uitzoeken.
  Leuk dat je zo’n leuk gesprek had met die dame. Met sommige mensen heb je gewoon een super klik. Leuk is dat.
  Ook leuk als jullie elkaar weer zouden zien. 🙂
  Grts 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik heb twee joekels ooit eruit moeten halen en zou deze boom 😉 graag in mijn tuin willen planten.
  Ik ken deze boom niet, informatief en leerzaam artikel.

  Geliked door 1 persoon

  • Er blijken na nader onderzoek hoe te onderhouden bij ons nogal wat haken en ogen aan te zitten, hij moet in de winter bijv. naar binnen, hahahaha Ik ga nog wel even zoeken, maar bij de zadengigant.nl kun je 10 zaden kopen voor 2,95, starten in een potje of op een emmer? 😉

   Geliked door 1 persoon

   • Pot lijkt mij wel wat 😉 PS. Volgens mij is mijn andere reactie in jouw spam folder terecht gekomen. Reactie op het artikel van vandaag.

    Like

  • Deze markt is al geweest Terrebel, dit was een eerste editie, en volgend jaar misschien weer, ja pffffffffff niet aan gedacht en dit soort dingen zie ik zelf meestal pas als het al helemaal rond is en gepland… Havenfestival komend weekend in Almere haven, misschien kan ze daar? Op de Brocante markt? Maar dat ligt volgens mij ook al helemaal vast!

   Geliked door 1 persoon

 4. Moringaboom, het klinkt alleen al mooi. Boombast lijkt me niet heel lekker, maar aan alles kun je wennen natuurlijk. Zou mooi zijn als dit de wereldhonger kan oplossen. Overigens, het maximum aantal mensen wat de aarde kan herbergen is 3 miljard, dus we zitten met 4.5 miljard teveel, hehe.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.