Suiker goed of slecht?

Al heel jong maakte ik kennis met hoe suiker gemaakt wordt. Dit is niet zo moeilijk als je eigen opa in de suikerfabriek van de CSM te Halfweg werkt, en dat al jarenlang. Je weet niet beter, hij zelf ook niet, tot zijn VUT en altijd werd mij wijs gemaakt nadat ik geleerd had dat suiker van een biet gemaakt werd en deze geschild moesten worden, dat mijn opa dus hoofd van de schildienst was.

Ja, een verhaaltje apart, mijn opa kon de aardappelen met zijn eigen mes zo dun schillen, dat je er dwars doorheen kon kijken namelijk en ook nog eens aan 1 stuk, dus van start to finish, flinterdunne schillen en als je ze optilde waren heel lang. Als ik dan vroeg hoe hij dat deed, kreeg ik steevast te horen, van de anderen hoor. ‘Opa heeft zoveel ervaring, hij moet elk jaar zoveel suikerbieten schillen!’

Oké, ik nam aan, dat is het nadeel als je enigkind bent en alleen met volwassenen opgroeit, je bent zo naïef als de pest en neemt gewoon aan. Jarenlang heb ik dit dus geloofd.

Hier een filmpje van de suikerfabriek die ik zo goed kende van buiten gezien, in 1967, de bietencampagne gaat van start. En elk jaar opnieuw stonk het in de maand oktober, soms al eind september en dat drie maanden lang! Mijn opa bleek overigens machinist te zijn en draaide dus juist in de campagne vele overuren en vooral wisseldiensten, dag en nacht bleef de fabriek stomen. Nu, mis ik die geur, hahaha Dit filmpje is van voor ik geboren was nog, maar mijn opa werkte er wel al en zou er nog een paar jaar blijven slijten 😉 Zelf weet ik daar weinig meer van, behalve dat ik ooit even mee mocht op de fiets om gereedschap te halen of terug te brengen terwijl hij vrij was juist. Erg indrukwekkend al heb ik weinig gezien. En in 1992 sloot deze fabriek, echt te erg eigenlijk, maar hij kreeg nog een kans om met de familie een rondleiding te doen voor ze gingen sluiten. En dat hebben we gedaan, ik zag de trots in zijn ogen, hij leidde ons zelf rond namelijk en vertelde alles. Het enige waar we niet zijn geweest zijn in de grote silo’s, best jammer, omdat ik vooral opgroeide met de woorden: ‘Daar ligt alle suiker in…..’ torenhoog en zo breed.

 

Dit is hoe het er nu uitziet, ~uch~.

 

 

Suiker is slecht?

Het kwam toen al in de mode dat suiker slecht zou zijn. Ik begreep dat niet, mijn opa en oma woonden namelijk in Halfweg zelf en er waren velden vol in de polder met suikerbieten. Plantaardig dus en een knol, net als een wortel maar dan groter en dikker. Ze hebben mij dus ook rauwe suikerbieten laten trekken en gezegd, proef maar! Ja, right! Overigens is dit een normaal iets want ook mijn moeder en ooms hebben dat ooit gedaan natuurlijk, dat krijg je als je midden in de polder opgroeit, je moet van alles proberen. Zo ook waren de velden altijd omringd met hekken in mijn tijd (seventies & eighties) omdat de velden nat waren, gevaar voor zakken of zo in de grond.

In die tijd had mijn opa ook een enorme moestuin op Zwanenburg, bij zijn eigen broer op het land, ja die had wat land en samen moestuinden ze er op los elk jaar opnieuw tot mijn oud oom en tante overleden waren. Ik leerde vooral dat het gezond was, maar suiker was slecht? Hoe kon een knol die je kon eten of verwerken tot suiker nu slecht zijn dan?

Een antwoord is altijd uit gebleven en tegenwoordig, vandaag de dag wordt suiker zelfs als gif gezien en krijgt er vele nieuwe namen bij.

Dit heb ik dus nooit begrepen! Alles waar je TE voorzet is slecht namelijk, ook fruit ben ik ooit achter gekomen, een kilo lychees in je eentje achter elkaar opeten is ook heeeeeeeeeeel slecht! Of andere fruitsoorten.

Ik snapte er echt niets van allemaal, en pas geleden kreeg ik mijn antwoord, fruit/smoothies, zijn net zo slecht qua suikergehalte als gewone suiker in een glas cola. Woops!

Ja, de wetenschap, de medische is nu pas verder onderzoek aan het doen en ze zijn eruit. Fruitsuikers en gewone suikers, of honing etc, alles wat zoet is en suiker bevat, zit geen verschil in met wat het doet in je lichaam, het zal altijd je suikerspiegel laten stijgen, kortom, ook gewone suiker is goed, tenminste…. Met mate! Net als met fruit, ook dit met mate!

De uitzending duurt 24 minuten maar verbaas jezelf! En er zit een anti suiker groep in ook, die dus ook nul fruitsappen drinkt omdat…

Broodje Gezond! Is sap net zo slecht als cola?  <——- klik

Natuurlijk sluiten ze af met de woorden, dat als je moet kiezen tussen Cola of een verse fruitsmoothie of jus d’orange, dat de laatste twee beter zijn. Maar voor mij is er een hoop opgehelderd, dat mijn schepje suiker gewoon oké is! (rietsuiker het liefst, maar net zo goed of slecht als de honing in mijn thee).

Suiker is suiker, er is geen verschil! aldus de medische wetenschapper. 

 

49 thoughts on “Suiker goed of slecht?

  • Ik ben het met je eens Sammie 😉 Maar ik krijg zo vaak te lezen dat fruitsuikers dan beter zouden zijn, en ik schrijf al MET MATE, van beiden of allemaal eigenlijk. Zelf let ik zeker op met wat ik koop en ik kook zelf, dus heb ik er zelf de hand in. Maar suikers zijn wel nodig, mits met mate en jij weet wat het doet in je lichaam, maar het gaat erom, dat fruitsmoothies of vers geperste sappen exact hetzelfde doen met je suikerspiegel als suiker, honing, rietsuiker of welke andere stroop soort dan ook 😉

   Like

 1. Alles met mate en blijf in balans. Het is trending om suikervrij te gaan. Aspartaam werd in de jaren ’70 goedgekeurd door de voedselindustrie, iets wat nooit had mogen gebeuren en is nu een miljardenindustrie. Dan kies ik toch liever voor gewone suiker 😉

  Geliked door 1 persoon

  • Ik ook, daar laat ik mij verder niet eens over uit die troep, hahaha en dan te horen krijgen, smaakt net zoals suiker, ik ben zelfs ooit gestopt met thee drinken omdat ik een periode moest.. afvallen… lang, lang geleden. Koffie dronk ik toen nog niet, dus toen begon mijn water avontuur eigenlijk al.

   Like

 2. Inderdaad alles met mate! Ik ben er van overtuigd dat ze tegenwoordig TE veel suiker toevoegen aan alles, en ik geloof ook dat toegevoegde suikers gewoon niet goed voor ons zijn, zeker niet in de hoeveelheden waar we tegenwoordig mee geconfronteerd worden. En ik geloof ook wel dat je lichaam de natuurlijke suikers in een stuk fruit, in combinatie met de vezels enzo die er ook in zitten, beter kan verwerken dan de ‘nep’suiker in een glas cola. Maar ik ben niet zozeer van mening dat suiker de duivel is hoor. Wat je zegt, alles met mate, alleen is die mate tegenwoordig zo lastig omdat ze het overal in stoppen.
  Toevallig heb ik de suikervrij-cursus die ik een paar jaar geleden gevolgd heb er weer eens bijgepakt om me weer een beetje in te lezen. Niet om helemaal suikervrij te gaan eten, maar wel om er weer iets bewuster mee om te gaan. Want minder kan volgens mij nooit kwaad.

  Geliked door 1 persoon

  • Mooi! En 100% met je eens, het gaat mij erom dat als ik al de suiker pak, normale suiker voor in mijn koffie, soms de enige suikers die ik op een dag binnen krijg zelfs, omdat ik dan ook vers kook etc… nul pakjes, geen frisdranken drink verder of limonades… dat je die boze blikken krijgt of zo van.. zou je dat wel doen? 😉 Het maakt geen flikker uit, en die producten, probeer ik dus te mijden al jarenlang, brood eet ik dus ook niet bijv. of amper.

   Like

 3. Het enige verschil lieve Morgaine, is dat de suikers in fruit “trage” suikers zijn en beter voor je bloedspiegel. Maar 1 kilo?? Haha, dan word ik mss wel een lychee of zo!
  Maar het is zeker zo dat al dat aspartaam gedoe helemaal niet goed is, voor mij dus ook een gewoon klontje suiker 😀😀😀

  Geliked door 1 persoon

 4. Nu ik het advies van de huisarts heb gekregen een beetje op mijn suikergebruik te letten kom ik er achter dat bijna overal suiker in zit. Kijk je op een pak melk: 45 gram suiker per liter. Even veel als in een liter biologische tomatensoep trouwens. Zoetjes dan maar? Daar zit weer wat in dat ook weer heeeeel slecht is…

  Geliked door 1 persoon

  • Ja klopt Tagrijn, melk drink ik of gebruik ik ook amper, of soms een sausje, maar gewoon drinken niet. Het is ook bekend dat diabetes liever geen melk meer drinken, wel karnemeld 😉 als ik het goed heb! Dat is nu de vervanger voor gewone melk. En die zoetjes, hahahahaha laat dat ook maar staan, ik zeg, vers koken, pakjes vermijden en ouderwets weer alles maken, dan heb je er zelf de hand in. 😉

   Like

  • Ik drink thee zonder suiker, maar soms een heel klein beetje honing, in mijn koffie gewoon suiker, maar ik eet verder ook weinig producten waar het in verwerkt zit, fruit dito, ik heb een fruitdag of gewoon een schepje suikerdag, ik merk het ook, als ik zou starten met fruit, dat ik dan mijn koffie zelfs laat staan 😉

   Like

 5. Hihi een kilo lychees 😛 Leuk stuk trouwens, ook hoe jij bent opgegroeid zo. Suiker is niet goed voor je, maar een beetje kan natuurlijk geen kwaad. Hier in Colombia is dat beetje er helaas allang af haha. Suiker wordt echt met bakken naar binnen gewerkt.

  Geliked door 1 persoon

 6. De suikerfabriek CSM in Halfweg die ken ik wel, heel wat keer lang gereden en het product op tafel.
  Dun schillen is Hollandse kunst.
  Tijdens de suikerbieten campagne was het inderdaad aan buffelen, techniek is veranderd gaat maar door.
  Overal waar te voor staat is niet goed, behalve tevreden. Hans

  Geliked door 1 persoon

 7. ik ben al enkele jaren overgeschakeld op stevia. alle suiker de deur uit.
  tot ..
  ik onlangs bij een bijzonder man kwam die mij vertelde dat ik geen stevia mocht gebruiken!
  het zou heel ongezond zijn voor mij.
  suiker, suiker en nog eens suiker zou ik nodig hebben! 🙄
  zo zie je maar .. 😉

  Geliked door 1 persoon

  • hahaha ja stevia doen ze af als plantaardig enzo, maar om het te krijgen zoals je het op tafel zet, zit een heel chemisch proces aan vast, ik ken mensen die cola dronken met stevia gezoet, en telkens maagpijn kregen :O Gelukkig gebruik je weer met mate suiker? hahaha

   Like

 8. Ik zal me er als chemicus maar buiten houden… Ik heb in die hoedanigheid ook de procesbewaking van de campagne in ik dacht 1973 gedaan in Puttershoek. Inmiddels ook al lang uit bedrijf.

  Geliked door 1 persoon

 9. Ik gebruik minder suiker dan vroeger, mijn enige zwakte is de cola en in een bepaalde tijd van de maand eet ik alles wat los en vast zit… Maar soms heb ik dus heel veel van die dagen in een maand en andere maanden helemaal niet. Overal waar te voor staat is niet goed.. Te veel groenten en fruit dus ook niet, gewoon alles met mate. Het blijkt trouwens dat we ook steeds minder vet eten terwijl ons lichaam dat echt nodig heeft.

  Geliked door 1 persoon

 10. Ik gebruik geen suiker behalve natuurlijke zoals in fruit. Suiker is inderdaad slecht en giftig voor je lichaam. Ze gebruiken zo veel in producten omdat het ook verslavend werkt. Je brein wil meer en meer en ondertussen slib je langzaam dicht en zorgt het voor enorm veel problemen. Wat Natasja schrijft is ook waar. Vet hebben we nodig. Maar dan wel de juiste vetstoffen 😉
  grts

  Geliked door 1 persoon

   • verschi zit hem in de vezels. Als jij fruit eet eet je genoeg vezels om met die suiker te werken waardoor het geen kwaad kan. Het doet dus niet het zelfde. Als jij taart eet, of cola drinkt, krijg je geen, of veel te weinig vezels binnen waardoor de suiker dus wel kwaad kan. Er zit dus wel degelijk verschil in. 😉

    Geliked door 1 persoon

    • Dat klopt, het gaat er dan ook om absoluut, maar kijk de docu eens, dan weet je wat er hier bedoeld wordt. Het gaat over vers geperst sap en een glas cola, en als sap is het beiden even slecht omdat je meer vrucht gebruikt en de vezels eruit blijven. Maar men het toch ziet, als beter omdat fruitsuiker, maar dan zit er absoluut nul verschil in. 1 glas ver geperste jus, groot glas gaan 4 sinaasappels in, als je die normaal eet, dan krijg je er maar 2 op en zit je vol 😉

     Like

 11. Tja… tegenwoordig is alles precies slecht voor de gezondheid. Ook lucht inademen is dat want wat er daar allemaal voor fijn stof inzit dat diep in de longen doordringt… Ik denk dat het voornaamste is dat je geniet van alles, met mate natuurlijk.

  Geliked door 1 persoon

 12. Ik gebruik weinig suiker en ook weinig pakjes en zakjes. mijn zwakte is glaasje cola. Maar ben van kleins af aan al niet zo gek op zoek maar juist op hartig. Maar ik probeer volgens het principe nergens te voor te leven en dan denk ik dat het wel goed is. Zoveel mogelijk vers en zelf bereiden opdat je weet wat je eet.

  Geliked door 1 persoon

 13. Hahaha, oehhh Broodje Gezond! 😛 Suiker is inderdaad suiker, en het is een natuurproduct dus je krijgt het sws binnen. Vind het altijd zo grappig als mensen zeggen dat ze gezond zijn omdat ze vruchtensap drinken… Yeah, 2 liter per dag aan vloeibare suiker? Geniet ervan… XD

  Geliked door 1 persoon

 14. Welke vitaminen zitten er in geraffineerde suiker? In vruchtensap zit inderdaad suiker, moet je je zelf niet mee volgieten maar er zitten wel vitaminen en mineralen in die je nodig hebt, ongeperst fruit is nog beter, daar zitten ook nog vezels in. Natuurlijk, als je liever suiker eet moet je dat gewoon doen, elk mens mag zo zijn eigen keuzes maken toch?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s