Het volgende recept is het recept wat ik altijd graag bij mijn moeder eet. Omdat zij dit het beste kan maken. Nu vroeg ik al enige jaren naar het recept, vooral van de zoetzure saus. ‘Staat in je boek.’ Zei ze dan. En laatst vond ik het recept en ik zag direct soya saus. Als mijn moeder iets niet gebruikt is het soya saus, dus vertelde ik haar wat ik nodig zou hebben volgens ‘mijn’ boek.
Binnen 24 uur stond er een recept in mijn mail, geen soya saus! Hahaha
Ik raad je aan om eerst de saus te maken, zodat deze lekker kan trekken. Maak het ook eerder op de dag of een dag van tevoren zelfs. Zelf maak ik direct het dubbele aan omdat ik weet dat je de saus heel goed kunt invriezen. Goed hier gaan we!
Dit is overigens ook VEGA te maken, laat de kipfilet dan, en neem je favoriete champignons of andere paddenstoelen als vleesvervanger.

ingrediënten voor zowel de saus als de foe yong hai bij elkaar.
Zoetzure Gembersaus:
2 dl. Bouillon (van een blokje gesmolten)
2 sjalotjes of 1 kleine ui
2 teentjes knoflook
2 eetlepels tomatenpuree (neem Del Monte en je hebt de maizena niet nodig)
1 tl gemberpoeder, of een plak verse gember
2 eetlepels azijn
1 eetlepel bakgember
1 eetlepel zonnebloemolie
Halve eetlepel maizena (tenzij je Del Monte tomatenpuree gebruikt)
Wat suiker (om de smaak iets minder scherp te maken)
Bereiding:
Hak de ui en de knoflook fijn en bak ze in wat olie. Voeg de gemberpoeder, tomatenpuree, de azijn en de bouillon toe, roer er de bakgember doorheen. Wat suiker en even laten koken. (daarna gewoon af laten koelen tot gebruik, weer opwarmen)
Eet Smakelijk!

De zoetzure gembersaus pruttelt
Foe Yong Hai
Kipfilet (ik had er twee)
1 prei
1 ui
2 teentjes knoflook
Paar wortels
Optie: rode/spaanse peper
Blikje dopwerten klein (of mexicaanse groenten van Bonduelle)
Eieren per persoon ongeveer 2.
Bereiding:
Snij de kipfilet in kleine stukjes, kleiner dan je meestal doet. Ui, knoflook, rode peper, prei en wortel fijn snijden. Laat het blikje doperwten of gemengde groenten uitlekken.
Bak de kipfilet in wat olie, voeg de ui en de knoflook, (rode peper) en wortel toe. Bak even goed mee en voeg als laatste de prei toe. Voeg dan nog het blikje groenten toe. Dit mengsel kun je eventueel invriezen. Ook dit mengsel is fijn om eventueel van tevoren klaar te maken zodat het goed door kan trekken.
Eieren per persoon ongeveer 2, mag ook meer natuurlijk. Kluts de eieren zoals je een omelet klutst, met wat zout, peper en een scheutje melk.
Neem een koekenpan en giet er wat olie in, doe er wat van het vlees en groenten mengsel in en giet het geklutste ei eroverheen. Nu zachtjes laten stollen en ergens even keren. (net als een pannenkoek eigenlijk, dus ook per persoon bak je zo’n omelet na elkaar)
Serveer eventueel met witte rijst, nasi goreng of bami goreng.
Eet smakelijk.
En ~hier~ vind je alle recepten bij elkaar, incluis Nasi en bami.
Weer zo’n toppertje!
LikeGeliked door 1 persoon
Eet smakelijk 😉
LikeGeliked door 1 persoon
Lekkah!!!
LikeGeliked door 1 persoon
Jaaaaa, ik heb nog meer dan genoeg, dus vanavond weer, straks maar even rijst erbij halen of zo 😉
LikeGeliked door 1 persoon
Dat ziet er wel lekker uit.. Misschien iets voor maandag..als ik zelf moet koken…
Love As Alwyas
Dimario
LikeGeliked door 1 persoon
Als je alles eenmaal klaar hebt staan is het zo gebeurd inderdaad, en erg lekker! 😀 Ik lees het graag terug, hahaha
LikeLike
Klinkt lekker! Ook leuk dat je de vega versie erbij vermeld. Dit lijkt me ook super met blokjes tofu en veel saus 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Die staat niet in het boek hoor, dat is mijn eigen gedachtengang 😉 Even nadenken een recept is een start en probeer het uit, maak het je eigen! Doe ermee wat je wilt 😀
LikeGeliked door 1 persoon
Dat gaan we zeker doen en ik zal je laten weten wanneer het zover is 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
hahaha is goed hoor lieverd en voel je vrij als het gelukt is allemaal om dan zelf je eigen recept neer te zetten 😉 Op je eigen blog voor de Vega’s 😀 Omdat ikzelf Flex eet, bekijk ik ook altijd verder of het mogelijk is eventueel. Soms wel, soms niet. Maar dat tip ik dan graag, omdat de meeste mensen het echt kant en klaar willen hebben een recept, dus geef ik graag variëteiten aan 😀
LikeGeliked door 1 persoon
Ik hou niet zo van kant en klare recepten en mag heel graag wat freestylen. Daarom dat je kleine side note zo aansprak 😀 ik ga het alleszins aankaarten met de chef hier in huis 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Wij ook niet, en dit is echt mijn moeders recept, wij doen hetzelfde, we schaven graag bij en verzinnen variaties 😀
LikeGeliked door 1 persoon
Weer zo’n gerecht wat ik echt wil proberen :-). Het ziet er echt heerlijk uit! Je hebt maar geluk met je kookkunsten en moeders :-).
LikeGeliked door 1 persoon
hahahaha ja…. al zeg ik het zelf, wij kunnen best goed koken, wij allemaal, altijd fijn als dat zo is 😉
LikeLike
Lekker!!!
LikeGeliked door 1 persoon
Dat kan onze Chinees ook heel goed 😉
LikeGeliked door 1 persoon
whahahahaha ja hier ook hoor, toch… is het anders 😛
LikeLike
Foe Jong Hai is echt mijn absolute favoriet van de Chinees. Krijg er nu al zin in.
LikeGeliked door 1 persoon
Nu kun je het zelf maken, zoveel als je wilt en invriezen die hap, dan alleen nog de eitjes klutsen.. ga ik ook zo doen 😉
LikeLike
Hahaha jaaaa, offff ik laat het recept aan mn mams zien! Maar niet morgen al, dan zorg ik voor het eten.. sushi bestellen (maar omdat ze dat nog nooit gegeten heeft, niet helemaal omdat ik lui ben).
LikeGeliked door 1 persoon
hahahaha, alvast heel veel plezier morgen 😉
LikeLike
Dank! Jij ook! Vier je het met moeder en dochter?
LikeGeliked door 1 persoon
Mijn dochter as afgelopen vrijdag jarig, dus ja, maar dan in haar verjaardag, hahahaha mijn nicht, die nu voor het eerst echt moederdag al mag vieren, al er ook zijn 😉
LikeLike
Driedubbel feest haha
LikeGeliked door 1 persoon
En gedenken, als mijn oma er nog was geweest.. haar verjaardag vandaag 😉
LikeLike
Owwww dit klinkt als een heel fijn recept, ik heb hem aan mijn favorieten toegevoegd… de eerstvolgende die komt eten wordt ons proefkonijn 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
hahahaha ik ben benieuwd 😀
LikeLike
Ziet er lekker uit en weet je we hebben hier nog gember liggen
LikeGeliked door 1 persoon
Ik mag weer verse halen 😉 hahaha
LikeLike
Moeders kunnen zo lekker koken, dus lukt jou ook vast wel. Hans
LikeGeliked door 1 persoon
Oh jazeker, mijn moeder eet net zo lief hier en graag 😉
LikeLike
Weet je: vroeger bij de Chinees at ik dit gerecht echt altijd haha. Echt mijn lievelings! Ik ga die saus misschien volgende week wel even maken, klinkt bijzonder makkelijk! Lekker met een ei-gerecht denk ik!
LikeGeliked door 1 persoon
Vervang de kip voor champignons of andere paddenstoelen of zoals Loena al zegt… zij wil het met tofu proberen? Moet je het wel kunnen krijgen daar, hahaha ik snap 😉
LikeGeliked door 1 persoon
Ik zag laatst tofu in de groentewinkel een stuk of 4 variaties zelf. Maar echt veel geld voor zo een klein stukje… Dus nog maar even zonder 🙂 Nu ga ik slapen trouwens, ben weer veel te laat 😛 Fijne verjaardag jullie vandaag!
LikeGeliked door 1 persoon
hahaha ik wilde al zeggen, wat doe jij nog op! en champies zijn er ook niet natuurlijk, nou ja, gebruik je fantasie, je komt er vast en zeker uit 😉
Droom mooie dromen!
LikeGeliked door 1 persoon
Foei Morgaine om me op de vroege zondag zin in al dat lekkers te laten krijgen; ik wijk er van hihi.
Hopelijk smaakt je zondag even goed als dit gerecht oogt!
LikeGeliked door 1 persoon
ik ben niet gek op zoetzuur, zal dus niks voor mij zijn dit…
LikeGeliked door 1 persoon
Ziet er goed uit!!
LikeLike
Top recept, met basis ingredienten en het lijkt niet moeilijk te maken. Ga het zeker proberen!
LikeGeliked door 1 persoon
O dit ga ik zeker maken !! I love it!!
Wat at ik altijd zo graag bij de chinees…o ja, babi pangang!!
heb je daar ook een recept van?
heb je blog net gevonden via Sabine.
Groet, Wilma
O help mij maag reageert al als ik het allemaal al lees!!!!
LikeGeliked door 1 persoon
hahaha, welkom Wilma, en nee babi pangang heb ik geen recept van om de één of andere reden kan ik mij niet herinneren dat dit ooit gemaakt is, zo wel was ik er niet bij 😉
LikeLike
mss ga ik dit wel maken voor de verjaardagen/vaderdag dit weekend. Kan het lekker van te oren al maken de saus. ga ze even lekker maken!!
Groet, Wilma
LikeGeliked door 1 persoon