Indische Recepten: Frikadel (Perkedèl) & Maiskoekjes (vega!)

Deze week vinden jullie twee recepten en op de zaterdag ipv de zondag, ik besefte ineens, dat dit wel de dag is om eventueel recepten te plaatsen, mocht je voor de boodschappen dit treffen en lezen, kun je het misschien nog inplannen bij gebrek aan inspiratie misschien of op zoek naar iets anders dan anders. Dan kun je vandaag nog de ingrediënten in huis halen om de recepten eventueel uit te proberen 😉 Voortaan dus op zaterdag receptendag! (voor zolang ik nog recepten heb dan)

Deze twee gerechten, ken ik al vanaf mijn geboorte, met andere woorden, ik weet niet beter. De Frikadel of ook wel Perkèdel genoemd vind ik ondertussen in sommige toko’s terug tegenwoordig als snack. Nu pas! Voorheen zag je het nergens behalve thuis bij je familie. Dit gerecht maakte mijn oma ontzettend graag en ik mocht ervan eten wat ik wilde! Wat ik niet wist, is dat ik zo alles binnen kreeg wat ik nodig had, en later, toen bleek dat mijn dochter, (elke ouder herkent wel zo’n periode ooit), besloot om even lastig te zijn met eten ooit vroeger, zei mijn Indische oma mij, ‘waarom maak je geen frikadel dan? Dat vind ze 100% zeker weten lekker en zo krijgt ze alles binnen wat ze nodig heeft!’ Uhm ja… nooit aan gedacht, terwijl ik dit gerecht al vanaf dat ik op mijzelf ben wel eens maakte, maar meestal als borrelbal ipv bij het avondeten of ALS avondeten.

Ik zocht het recept weer eens op in mijn kookboek, welke mijn moeder kreeg of kocht toen zij zelf net gehuwd was met mijn bio vader, en ik kreeg toen ik ging samenwonen. Mijn moeder kende de recepten wel en kocht een nieuwere versie van het groot Indische kookboek van Bep Vuijk.

Ik sloeg mijn boek open met mijn oma naast mij hier thuis op de bank toen zij er nog was. Ze las mee en begon meteen al, neeeeeeeeeeeee dit is zo fout, ze vergeten de helft! Ze begon ingrediënten op te noemen die niet bij het recept stonden en zo schreef ik het zelf erbij in het boek! En heb ik nu al jarenlang het recept van mijn oma in huis. Het is nog steeds een hit! Het recept:

Frikadel (Perkedèl)

Wat je nodig hebt:

 

1 bouillonblokje

250 gram rundergehakt

1 flinke gekookte aardappel

1 klein ei

Olie – paneermeel

 

Kruiden:

2 eetlepels gesnipperde uien

1 gesnipperd teentje knoflook

Peper

Zout

Nootmuskaat

Kruidnagel

Selderij

Melk

Prei

 

 

Bereiding:

Kook de aardappel van tevoren en laat iets afkoelen, anders is het misschien ‘auw’ tijdens verdere verwerking.

Maak de aardappel met een vork fijn. Vermeng haar met het ei, de uien, knoflook, selderij, prei, het gehakt, melk, peper, zout, kruidnagel en nootmuskaat.

Vorm hier met een dessertlepel kleine balletjes van. Haal ze door het paneermeel en bak ze in de olie gaar. (zonnebloemolie of archaïdeolie)

Meer makkelijk: doe het gehaktmengsel in een ingevette ovenschaal of cakevorm/tulband, zet het in een oven op plus minus 180 graden. Check zo nu en dan tot deze gaar is.

De ingrediënten waar niet bij staat hoeveel je nodig hebt, is puur op gevoel, smeüig, compact hoort het mengsel te zijn, naar eigen inzicht, zo ook de kruidnagels, deze goed pletten/hakken, of natuurlijk in de vijzel vermalen. Een echt Indisch kookboek staan nooit hoeveelheden in vermeld, omdat Indische mensen op gevoel koken 😉

Eet smakelijk

Frikadel-perkedel5

Ovenschotel Frikadel – Perkèdel

 

Maiskoekjes (vegatarisch)

De Maiskoekjes! 100% Vega! Tenminste: tarisch dan… Nistisch dan weer niet geloof ik, er zit ei in.

Goed, de koekjes, dit hoort nergens bij, dit gerecht is er eentje die je gewoon in huis hebt en als er visite komt, zelfs onverwachts, dat je dan opstaat, je keuken in duikt en dit ‘even’ maakt voor bij de koffie/thee/verfrissing/versnapering.

Ja echt, dit valt onder gewoon zoals wij, ‘het koekje bij de koffie’ kennen, zo is dit maiskoekje als zodanig bedoeld, maar nee niet eentje en dan afblijven, gewoon blijven bakken tot de visite weg is….

En men buikje rond heeft en vol zit eigenlijk. Dat is echt Indisch en gek genoeg, ook al heb ik meer de Nederlandse kant mee gekregen, ik heb altijd trommels gewoon open tafel laten staan, ik vind het zo raar om een koektrommel dicht te doen of een plakje cake te geven en dan de rest op te bergen?

Ook al gebeurde dat thuis dus wel. Gek he? Hoe genen de overhand kunnen nemen van een cultuur die je eigenlijk niet eens dagelijks mee hebt gekregen. Zo kook ik ook het liefst voor 10, terwijl ik single alleen thuis woon.  Gek genoeg heb ik genoeg voor zeker 2 of zelfs 3, dus ook mijn dochter kan meestal gewoon binnen komen vallen, of ik vraag het zelf al als ze even belt, eet je mee? Kom je langs? Blijf je eten?

(daarom dus Roos, dat je meestal gewoon zomaar langs kunt komen en kunt blijven eten, hahaha).

Goed tijd voor het recept! De foto’s, lol, ook ik probeer weleens wat uit, en wat je ziet, is dat ik de laatste keer lui was om drie in de pan te maken hiervan en er 1 grote koek van heb gemaakt waar ik later ‘taartpuntjes’ uit het gesneden, en de koeken zoals ze ‘dan horen te zijn’, zit geen mais in, maar ik had quinoa gekregen van een vriendin en dat wilde ik niet laten gaan, dus heb ik dat uitgeprobeerd, de smaak is goed, maar ik miste de mais, hahaha dus nee, die doe ik niet meer, toch laat ik ze zien, omdat dit de vorm is, hoe je het hoort te bakken dan, en nee ze hoeven niet mooi rond te zijn, dat is de charme ervan, homecooking!

maiskoek1

Eén grote maiskoek, daarna in taartpunten snijden

 Nothing is perfect!

maiskoek4

Hoe het hoort te zijn, drie in de pan, maar dan een maatje kleiner? WHY, hahaha

 

Maiskoekjes (Perkedèl djagoeng)

Wat je nodig hebt:

1 blikje mais

2 eieren

1 eetlepel gesnipperde santen uit het blok (blok kokos)

2 eetlepels bloem

Olie

Kruiden:

1 eetlepel gesnipperde uien

1 gesnipperd teentje knoflook

1 eetlepel gehakte prei

1 eetlepel gehakte selderie

Peper

Zout

Optie:

1 theelepel laos

1 theelepel ketoembar

Bereiding:

Laat de mais uitlekken op zeef. Wrijf de uien met de knoflook tot een brij en vermeng die met de uiterst fijn gehakte prei en selderie, de santensnippers, de bloem en de eieren. Roer hier doorheen de uitgelekte mais en bak er in de hete olie koekjes van.

Maak olie heet in een koekenpan en bak er platte koekjes van ongeveer als drie in de pan van, maar een kleiner formaat? 😉 Deze koekjes worden bij de rijsttafel gegeten maar ook wel bij de thee of als hapje tussendoor.

Eet smakelijk!

 

 

De Indische keuken is vooral op gevoel koken, ik weet at veel Europeanen dit heel lastig vinden, maar zo zijn de recepten opgebouwd, de hoeveelheid in deze recepten verdubbel ik met gemak en alles gaat een beetje op gevoel. Het is echt heel gek, dat blijkt, als ik gewoon kook, Hollandse pot, dat ik mij overal aan hou zoals geleerd, maar zodra er Indisch op tafel kom en met een Hollandse vriendin aan tafel zit, dat ik dan ineens over ‘Hollanders’ begin die bijv. hun rijsttafels fout eten vaak, bijv. hahahaha iets met genen en dna of zo. 😉 Probeer uit en doe wat goed voelt met deze recepten!

Prettig weekend iedereen!

Advertenties

46 thoughts on “Indische Recepten: Frikadel (Perkedèl) & Maiskoekjes (vega!)

  1. Zo Suuz, dat ziet er lekker uit. Nu hebben we hier de schappen al in huis maar dit kan zomaar voor volgende week eens meegenomen worden.
    De frikandel lijkt een beetje op een gerecht – dat ook gewoon frikandel heet- uit Scandinavië wat ik een keer at. Iets andere kruiden wel denk ik 🙂
    fijn w-end!

    Liked by 1 persoon

    • Het is mits goed gekruid ook erg lekker, hahahaha (ik heb er een keer teveel nootmuskaat doorheen gedaan, de frikadel), en leuk om te lezen, ik was al nieuwsgierig gezien past, orak,, arik, of je dit ook zou kennen 😀

      Jullie ook een fijn weekend! X

      Liked by 1 persoon

  2. Haha, samen eten is ook gewoon gezellig. 🙂 Deze frikadel lijkt ook in het niets op die vette frituursnack hè. :O Maar, het klinkt wel erg lekker. 🙂 De maiskoekjes lijken me dan weer minder, hehe. Overigens, ik ook altijd op gevoel qua kruiden. Veel leuker en lekkerder dan almaar alles moeten afmeten.

    Liked by 1 persoon

    • Absoluut! De meeste ‘Hollanders’ scheppen vooral de nasi, rijst of de bami op bij een rijsttafel, maar dat is bedoeld om je tong telkens af te vlakkken, neem een pizzabord, in het midden een schep rijst of bami, eromheen al die gerechtjes van de rijsttafel dus, het één is heter dan het ander, moet je wel weten wat wat is, en dan eet je van buiten naar binnen, of het midden is om de heet heid te blussen eventueel, hahaha

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s