Schoenen

Gisteren (vrijdag), had ik mijn tweede afspraak met de schoenmaker. Dit is meestal de leukste afspraak die er is. Want? Het is de afspraak waarin ik mijn schoenen ga ontwerpen samen met de schoenmaker naar ‘recept’. Dit klinkt gek, maar dat is wat ik ‘moet’. Ik ben gebonden aan regels helaas. Dat weet mijn schoenmaker ook hoor, heb hem al zo vaak gevraagd om hoger, lager, hogere hak, fijner en noem het maar op. Allemaal onmogelijk en toch maken we samen telkens weer geweldige schoenen. Ik mag dan ook gewoon shoppen, foto’s mee nemen en het leuke daaraan is, is dat je van 3 verschillende paren schoenen één schoen kunt maken. Jullie kennen het vast wel, je ziet 2 paar schoenen en kan niet kiezen omdat de één dit heeft en de ander net dat. Ik kan dat dus samen laten voegen als ik dat wil. Binnen wat mag van de verzekering.

Waarom ik orthopedische schoenen moet dragen

Dit is eigenlijk heel simpel. Nu ondertussen is het ook een medische kwestie in verband met mijn knieën, ze worden recht gezet en ik heb goede steun nodig. Het begin lag echter anders. Mijn moeder heeft altijd al problemen gehad om passende en goede schoenen voor mij te vinden. Al vanaf de geboorte heb ik een voet die klein is, breed en de hoge wreef. Dit horen of lezen jullie vast vaker. Daarbij liep ik zomers graag op blote voeten en slippers. Dus werd mijn voet nog breder en wijder door de tijd heen.

Uiteindelijk had ik ergens nieuwe schoenen nodig en de modellen volgens de mode waren ontzettend smal. Hoeveel leuke schoenen ook, ik paste er niet in. De juiste maat kwam ik qua breedte niet in. Een maat te groot dan slipte ik weg met mijn enkel, dan was er teveel slippen in de schoen. Zooltjes konden helpen, deze maken de schoen kleiner. Ook dit werkte niet meer op den duur. Ik ben destijds simpelweg naar de huisarts gestapt en heb mijn probleem uitgelegd. Je moet namelijk wisselen van schoenen en alleen op gympen lopen is niet goed voor je voet. Of in andere schoenen, je moet gewoonweg wisselen voor de gezondheid van je voeten. De huisarts schreef destijds een verwijzing uit en zo kwam ik bij mijn eerste schoenmaker terecht. Dat was een walhalla en ook hij heeft destijds al hele mooie schoenen weten te maken. Slechts 1 paar is de mist in gegaan ooit, alsof ik blokken aan mijn voeten had. Toen ging hij ermee stoppen, leeftijd, pensioen. Zodoende kwam ik terecht waar ik nu zit. En daar ben ik nog blijer mee!

Het ontwerpen

Er komt meer bij kijken dan alleen wat schoenen op tafel leggen qua foto je hebt te maken met je verzekering en daar ligt het recept dus voor. Ik moet voor goede ondersteuning van mijn enkels, ook dit bleek in mijn tienertijd al te zijn ontstaan, zwakke enkels waar ik makkelijk doorheen kon gaan. Zwikken en zo, elk voorjaar weer na een winter hoge laarzen te hebben gedragen en in die tijd, hoge gympen tijdens gym of andere activiteiten. Dus moeten mijn schoenen altijd enkel hoog zijn, lager mag niet en dus moet je altijd op die maat kijken. De hak mag, maar niet hoger dan 2.5 cm, is het geloof ik uit mijn hoofd, lager mag wel, maar hoger niet. Soms erg jammer.

schoenmaker2

Dan kom je binnen en dan moet je er ook voor zorgen dat je de juiste sokken aan hebt, lees, de sokken die je het meeste draagt. Er zijn verschillende diktes natuurlijk en dat is echt van cruciaal belang als je de leest gaat passen. Deze wordt namelijk heel strak om je voet heen getapet. Je moet jezelf bedenken dat je er jaren mee voort moet, uitzondering om snel een nieuw paar te mogen laten maken? Als je ineens heel veel afvalt en jij dus je enkels stuk loopt met enorme blaren. Ja, dat heb ik dus ook één keer meegemaakt. Net mijn nieuwe schoenen binnen en toen bleek dat ik in een zeer korte tijd, van leest naar passen ineens 15 kilo kwijt was. Nee daar had ik niets voor gedaan, het was gewoon weg en verdwenen. Mijn enkels bleken zeker 10 cm geslonken te zijn, de ander 8 cm.

De leest

De leest is van plastic en alleen in het midden open, het voetbed is al jouw voetbed het is simpelweg een mal van mijn eigen voet. Vandaar dat mijn naam er ook op staat en deze wordt echt bewaard tot ik weer een nieuw paar mag laten maken. Deze krijg je om je voet heen en ja je moet ook even staan. Dat is niet echt fijn, want het is hard plastic en dat snijd als je niet recht staat. Dan zal de schoenmaker met sterke tape je voet in die leest zetten en schrijft de maten erop. Als je weer mag zitten dan snijd hij ze weer open en helpt jou om de leest weer af te doen. Ondertussen is hij bezig in het dossier met alles op te schrijven natuurlijk.

schoenmaker4

De kleur en leer of suede?

Het meest moeilijke aan dit proces is het kiezen van de kleur. Je kunt gek doen natuurlijk maar je moet ook denken aan wat je dagelijks graag draagt, welke kleuren hangen er in je kast. Wat is de mode, zwart is altijd veilig natuurlijk. Maar ergens wil je ook kunnen kiezen, vooral als je niet even de winkel in kunt stappen om even voor de leuk iets anders te doen. Ik had dit keer de kleur nog niet in mijn hoofd, nu heb ik al zwart en rood staan. En nu dan? Ga ik voor een lichte tint of toch weer donker, zwart bleef hangen, omdat het makkelijk is. Tot ik bij de schoenmaker zelf zat. Hij heeft dan de stalen bij elkaar wat zij kunnen bieden en dat is veel hoor.

schoenmaker5

Dit keer, vroeg hij om de kleur en haalde zelf al twee stalen tevoorschijn, nog voor ik kon vragen welke stalen nieuw zijn, want ook dat wisselt bij hen mee naar mode en aanbod. Is dat even fijn. Naast de kleur moet je ook nog gaan bepalen, kies je voor suede of leer. Suede is lastiger te onderhouden natuurlijk, leer is makkelijk. Dat kun je poetsen en doen. Dus moet je ook hier goed beseffen en weten wanneer je de schoenen gaat dragen, waar, wanneer, waar zijn ze voor bedoeld.

In dit geval gaat het om werkschoenen, dus zo ie zo een zool die geluidloos is dit keer. Rubber zolen en stoer moet het worden toch vrouwelijk. Ja, die touch heb ik er graag in. In dit geval blijkt dat het nu mode is om te combineren. Leer met sude, en hey, is dat even perfect? Gezien de neuzen dan van leer worden wat ik makkelijk kan onderhouden en de schacht zal van suede worden, welke je meestal toch onder je broek hebt zitten, op mijn werk wel in elk geval. Trek ik ze eens ergens anders onder aan, dan zal dat non werk zijn. Helemaal plat worden ze niet, maar de hak gaat wel lager zijn.

schoenmaker6

Mijn absolute must was en is dan ook, geluidloos, rubber zolen waar ik zo mee de looband op zou kunnen als ik bij fysio therapie ben, dat is ook een doel. De schoenen die ik nu heb maken namelijk heel veel herrie. ‘tick tock, tick tock’, zegt 1 cliënt altijd, ze hoort precies aan mijn schoenen dat ik binnen kom of waar ik ben, en ze zegt dat dan ook, ze doet mijn schoenen na. Hahaha Leuk natuurlijk, maar fijn is anders, soms wil je even geluidloos zijn, onzichtbaar.

En dat wordt nu gemaakt. Op vier december mag ik nog even terug komen, met andere sokken die toch iets dikker zijn, doorpassen en pas in januari helaas, zullen ze klaar zijn. Het is vakwerk en dat kun je nu eenmaal niet afraggen. Het moet goed zijn. En ik ben heel erg benieuwd hoe dit ontwerp met kleuren eruit gaat komen. Welke kleur ik uiteindelijk gekozen heb? Dat laat ik pas zien als ze klaar zijn.

schoenmaker3

Gistermiddag

Ik ben een beetje moe en mijn huis was meer puinhoop dan ik dacht, bekeken door de ogen van iemand die zomaar op bezoek had kunnen komen. Ja dat kan ik, wat zie ik dan, wat valt er op als ik zelf de deur binnen kom. En uch. Pfffffffff dit is vast ook wel een bekend beeld. Nou goed, ik was ook moe, dus besloot ik even te gaan liggen. Uiteindelijk heb ik 3 uur geslapen in de middag. Oops!

Weer uit bed, wat gegeten en ik wilde de radio aanzetten, uhm. Kpn storing dus. Echter wist ik dat nog niet zeker. Ik belde de KPN maar kreeg ze niet te pakken, een test of ik mijn ouders te pakken kon krijgen, ja internet deed het wel. Mijn pa nam op en die wist het ‘nog’ niet, tot ik belde, en hij belde ook al snel terug, ze hebben storing en ons kastje staat ook te knipperen… lol. Goed, nog even fun en daar ging mijn planning even wakker worden en dan eten, tv, noem het op. Lang leve Netflix, en ik koppelde mijn laptop aan, aan de tv en hoppa ik had al een serie in mijn favorieten staan die ik alweer vergeten was. Ja er is op de gewone tv nu weer genoeg te zien. Ik startte de pilot en ik was binnen 10 minuten verkocht. Ondertussen zit ik al in aflevering 14 of 15 ergens, ja echt… Het was dan ook 4 uur in de ochtend toen ik naar bed ging, al had ik voor mijn gevoel nog makkelijk door kunnen kijken.

Welke serie? Nou deze:

Reign

Reign is een Amerikaanse televisieserie van The CW Television Network. De serie gaat over het leven van Mary Stuart, de koningin van Schotland (1542-1587) en ging op 17 oktober 2013 in première. De hoofdrollen worden door Australische, Canadese en Britse acteurs en actrices vertolkt.

Dus lieve allemaal, ik ben even onderdak, vandaag ga ik even lekker deze serie afkijken? Er moeten ook nog wat boodschapjes gedaan worden en de huishouding doe ik gewoon tussendoor, zo nu en dan moet ik namelijk wel even bewegen, daar ben ik gisteravond dus ook al mee begonnen, zo nu en dan even stop, pauze en hop wat doen, mijn tv is wat grijs nu de zon staat, dus uhm… Ik ga even wat doen nu.

Ik wens jullie allemaal een heel fijn weekend! Ik ben helemaal oké, maar gewoon even buiten internet andere dingen aan het doen, ook voor mijn werk, ontwerpen en bedenken voor 1 van de cliënten met wie ik nu samen heel veel doe.

Kun jij makkelijk schoenen kopen? Hoeveel paar heb jij in de kast staan?

 

Advertenties

64 thoughts on “Schoenen

 1. Je beschrijft het leuk, maar het lijkt me toch niet makkelijk voor je, elke keer een hoop geregel…
  En best duur waarschijnlijk??
  Ik heb geluk, maat 40, vind overal mijn zin en kan makkelijk een hele dag op hakken lopen…
  Koop wss veel te veel schoenen, maar dat zou je aan B moeten vragen!
  X

  Liked by 1 persoon

  • Het is in die zin een geregel dat je telkens terug moet komen, ook al het paar eenmaal klaar is straks, moet je nog voor nacontroles komen, en dus ook de schoenen al goed gedragen hebben om dan te bepalen of ze echt goed zitten van binnen in elk geval. Nu als het goed gaat, mag ik na dit paar ook meteen door voor een tweede paar, dus je bent er zeker 6 maanden mee bezig in totaal voordat je klaar bent, nu dus een klein jaartje als het tweede paar hierna door gezet wordt meteen. als dit traject klaar is, moet ik ongeveer anderhalf jaar weer wachten om voor een volgend paar te kunnen gaan, dus ja, het is een geregel ook als je even niet hoeft, om de tijd zelf in de gaten te houden wanneer je weer mag. 😉

   Liked by 1 persoon

  • Hahaha ja al zo vaak gedaan, ken het proces dus kan ik nu wel foto’s maken tussendoor 😉 Ken je het spreekwoord ‘schoenmaker blijf bij je leest?’. Dat kan al vertellen hoe een schoen wordt gemaakt, nog altijd, maar dan meer machinaal, allemaal leesten en bam… en soms passen die dus niet, en dan krijg je dus je eigen leest. 😉

   Like

  • Natuurlijk hou ik jullie op de hoogte van dit proces, en ja dat is het, vooral als je eigenlijk dus hoge hakken freak bent geweest, naaldhakken ook, hahaha en ja dat mogen ze niet maken voor mij 😉 Kan wel, maar dan moet je het zelf betalen… en dat is… prijzig 😉

   Like

 2. Jou verhaal lijkt erg op dat van mij. Ik heb kleine brede voeten met een hoge wreef. Pas nooit ergens in. Ik heb maar 35/36. Koop de laatste tijd ook vak schoenen in maar 37 met veters die je flink aan kan trekken, dan schuif ik er niet zo in. Hakken heb ik nog nooit gehad. Wel altijd Birckenstock’s (de brede) in de zomer, maarja, die zijn ook niet echt mooi natuurlijk. En vroeger had ik altijd Paladiums voor de winter, maar die hebben nu een nieuwe leest en passen niet meer. New Balance- gympen zijn ook vrij breed. Daar loop ik nu altijd op.
  Heb toen ik 16 was één keer orthopedische schoenen laten maken (werd ook vergoed) maar die waren zo vreselijk lelijk dat ik ze nooit aangedaan heb. Was echt te erg voor als je puber bent. Misschien zou ik het nu nog eens moeten proberen als ik jou verhaal lees. Ben benieuwd hoe ze worden, je nieuwe schoenen.

  Liked by 1 persoon

  • Ik heb al eerder ergens, maar nu weet ik niet meer waar, mijn huidige schoenen laten zien, dat is dan het rode paar, zwart hetzelfde, erg vrouwelijk gewoon en nu ook mode zelfs, rijglaarsjes heb ik voor gekozen, maar dat hadden ook gewone veters kunnen zijn… hij kon zelfs prada maken als ik zou willen, mits ik mij wel aan het recept vast hou qua model 😉 Ik zeg doen!

   Like

 3. Wat jammer dat ze pas in januari af zijn zeg. Leuk om eens over te lezen. Interessant.
  Zelf heb ik 38,5. Ik heb niet zoveel schoenen en laarzen hoor. Misschien 10 paar of zo. De meeste zijn zwart. En meestal kies ik steeds dezelfde om aan te trekken.

  Liked by 1 persoon

 4. Goh, toevallig ben ik aan het navragen geweest om laarzen te laten maken met een breed gedeele bij de enkels.
  Wonder boven wonder heb ik intussen leuke enkellaarzen gevonden van het merk R.ieker.
  Ik heb namelijk ook rotvoeten om schoenen te kopen, ik heb er wel heel wat, maar eigenlijk kan ik de helft zaker weg doen, want ik draag er veel niet (meer).
  Ik heb kleine brede voeten met een hoge wreef. Voor mijn dertigste kon ik alle schoenen aan zonder problemen, ook hoge hakken. Maar dat veranderde nogal. Aan beide voeten aan hallux valgus geopereerd. Ik heb dus ook al jaren een hekel aan schoenen kopen en als ik iets vind dat me aanstaat neem ik gewoon meteen 2 paar.
  Mooi dat je ze echt zo aan kunt laten meten! X

  Liked by 1 persoon

  • Dit dan eens met de huisarts op laten nemen en afspreken met een orthopeed? De kans is groot dat je er recht op hebt, de schoenen die voor mij gemaakt worden, kosten ruim 1500 euro per paar… en als je lang wilt, nog veel meer. Dat kan namelijk wel, dat ik lange laarzen een keer laat maken op dit recept, maar dan moet ik zelf alles wat hoger is dan het recept zelf betalen en dat is niet mis!

   Like

 5. Vroeger droeg ik ook maatschoenen maar dat kwam omdat mijn vader maatschoenmaker was.

  Jarenlang wel makkelijk geweest met schoenen. Sinds 15 jaar heb ik veel last van artrose en fibromyalgie en daardoor al 2 nieuwe knieen sinds vorig jaar en daardoor ben ik in de loop der jaren ook anders gaan lopen. Ook in mijn voeten gaat het niet lekker, het voelt alsof de botjes en pezen los zitten en constant over elkaar schuiven, vooral in rechtervoet heb ik vaak pijnplekken en ook al jaren steunzolen.
  Sinds april heb ik onder de schoenen een verhoging/versteviging nodig gemaakt door orthopedisch schoenmaker en voorgeschreven door orthopedisch chirurg. Die aanpassingen worden wel vergoed maar de schoenen moet ik wel zelf aanleveren en daar kan je geen flutschoenen voor nemen. Nu heb ik een fijn merk gevonden en aangezien nieuwe zo’n 180-200 kosten koop ik ze op MP voor rond de 25 euro en gelukkig zijn de 4 paar die ik liet opsturen allemaal goed.
  De sandalen voor volgend jaar heb ik ook al gescoord.

  Liked by 1 persoon

  • Uhm.. de medische kant is hier ook fibromyalgie en is meer dan mijn knieën. maar dan wordt het verhaal helemaal lang. Ook al is het bij mij dus gered omdat ik al eerder maatschoenen droeg met zolen etc. Ik vind het gek, dat jij de schoen zelf niet krijgt dan… Lijkt mij dat ook jij daar recht op hebt.

   Like

 6. Wel fijn ook dat je zo je ideale schoenen kan laten ontwerpen. Maar ook wel gedoe natuurlijk. Ik kan tegenwoordig gelukkig redelijk makkelijk schoenen kopen. Ik heb maat 41/42 dus dat was jaren geleden nog wel gedoe. Toen vond ik schoenen kopen afschuwelijk. Laarzen zijn dan wel weer lastig, omdat ik dunne kuiten heb. Te dun voor mijn schoenmaat zeg maar. Ach ja, hoeveel paar schoenen heb je nodig als mens?

  Liked by 1 persoon

 7. Ik kan super makkelijk schoenen kopen. Ik heb 2 paar Nikes staan, een paar Ecco, een paar nette schoenen, mijn motor boots, en mijn klompen natuurlijk. 2 paar. Rubber laarzen.
  En dat is wel genoeg vind ik zelf. Mijn voeten hebben de zelfde maat en ongeveer toch wel de zelfde vorm.
  Toch fijn dat je tegenwoordig zo toch een beetje mooie schoenen kunt krijgen. Volgens mij was dat vroeger niet zo makkelijk.
  grts

  Liked by 1 persoon

  • Ik draag al 15 jaar orthopedische schoenen en het was zeker niet makkelijk, nu is het alleen maar erger geworden, want het is nu juist niet zo makkelijk. En klompen, ja dat was ook altijd een dingetje, mijn opa had klompen in de tuin, ik wilde dat dus ook, maar heb nooit passende klompen kunnen vinden. Mijn opa’s klompen maat 42, die kon ik qua breedte aan… maar ja… die waren dan in de lengte te groot, hahaha

   Like

 8. Goede morgen Morgaine, blij dat je weer even boven water kwam en den nog met zo’n leerrijk blog! Want zelf wist ik niet hoe dergelijke schoenen gemaakt worden, je hebt me dus weer wat wijzer gemaakt… dankjewel!
  Hopelijk is je vermoeidheid ondertussen wat weggetrokken zodat jij van je weekend genieten kan…

  Liked by 1 persoon

 9. Tof om te lezen hoe zo iets nou precies wordt gemaakt en wat er aan vooraf gaat. Mijn nichtje moet ook altijd schoenen laten maken, dus ik wist er wel een klein beetje vanaf. Je hebt wel echt unieke schoenen! Al begrijp ik dat het ook vervelend kan zijn dat je nooit zomaar een paar schoenen kan kopen. Maar nogmaals, een uniek paar hebben is ook wel heel gaaf toch! Ik ben heel benieuwd hoe ze er uiteindelijk uit komen te zien. 😀

  Liked by 1 persoon

  • Uniek ja en nee, wij proberen dan toch een schoen te vinden die eigenlijk absoluut ook in de mode is, toch klassiek, iedereen is altijd weg van mijn rijglaarsjes bijv. vragen dan ook waar ik ze vandaan heb, ja uhm… lol. Dat is zeker leuk, en dit keer dus een werkschoen dus grover maar wel klassiek weer. Ik moet het nu ook afwachten natuurlijk. X

   Like

 10. Dit is haute couture 😉 Fijn dat je de schoen kunt samenstellen. Ik heb geen problemen met schoenen wel mijn voeten, deze zijn al jaren dood door de killing heels (grapjuh).

  Ik ben benieuwd naar het eindresultaat.

  Liked by 1 persoon

 11. En ik ben ontzettend kieskeurig met mijn schoenen. Niet elke schoen zit lekker. Eén van mijn regels is dat de schoen onmiddelijk fijn moet zitten, anders neem ik hem niet mee. En eigenlijk heb ik een tussenmaat, die in NL niet te krijgen is. Dus blegh! Ik slaag makelijker Engeland 🙂
  Toch heb ik heel wat schoenen, vind ik zelf. Voor de winter, dagelijks gebruik, lekkere laarsjes.

  Liked by 1 persoon

 12. ik heb ortopedische schoenen omwille van doorgezakte voetzolen, ook wel platvoeten genaamd. De laatste jaren draag ik ze niet veel meer en ik heb er geen last door. Geen idee hoe dat nu komt daar ik als kind en jonge man nooit lang zonder kon.

  Liked by 1 persoon

 13. Toch een heel mooi vak om schoenen zo speciaal te maken.
  Het model ziet er al aardig uit, nu de schoen zelf nog.
  Gelukkig heb je straks weer een paar waar je goed mee uit de voeten kunt. Hans

  Liked by 1 persoon

 14. Goede morgen lieve Morgaine… althans, ik hoop dat het een goed begin van de dag en week zal zijn omdat je vermoeidheid wat weg is getrokken en de pijn verdwenen! Zo niet, dan wens ik jou heel veel moed toe en duim voor je opdat het snel weer beter met jou zal gaan!

  Liked by 1 persoon

 15. Daar komt nog heel wat bij kijken! Interessant om daar een inkijkje in te krijgen. Het is inderdaad echt vakwerk. ik vind het altijd super knap dat mensen op maat gemaakte schoenen kunnen maken. Ik ben benieuwd naar de kleur!! En soms moet je gewoon eventjes lekker doen wat je zelf wilt (of ja, eigenlijk ALTIJD, haha) maar je snapt wat ik bedoel. Even lekker freubelen en genieten van een serie. Ga ik ook meer doen!

  Liked by 1 persoon

  • hahaha de serie is al klaar, maar ik heb nog een heleboel opnames van films staan nu, de James Bond collectie. Die ga ik nu eens even tackelen denk ik ergens terwijl ik lekker aan freubelen ben straks 😀

   Like

 16. Leuk om eens een kijkje te krijgen in hoe dat gaat, dat ontwerpen van orthopedische schoenen.
  Schoenen vind ik heel belangrijk. Ze zijn de basis waar je hele lichaam de hele dag door op steunt. Schoenen moet goed zijn, vind ik. Je zult mij ook niet gauw meer op hakken zien. Kost me veel te veel energie!

  Liked by 1 persoon

  • Hahaha ik zou niet meer weten wanner ik voor het laatst op hakken heb gelopen, hoge hakken dan, net geen stiletto. Maar ik weet wel hoe dat was ooit. En ooit rende ik zelfs op mijn naaldhakkken over gladde vloeren heen van school, no sweat, nou ja, dat was a long time ago 😉

   Like

 17. Ik heb toch wel moeite met leuke schoenen vinden omdat de schoenen die ik mooi vind, er vaak alleen in smalle modellen zijn en dat werkt helaas niet voor mijn voeten. Extra brede modellen vind ik vaak ook niet mooi dus vooral in de zomer is het een drama om schoenen te vinden. Dit vind ik een goede oplossing voor jouw probleem en je schoentjes zijn leuk. Benieuwd voor welke kleur je gaat!

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s