Sail Amsterdam 2015: mijn persoonlijke info

Goed voorbereid ben ik toch naar Amsterdam gegaan om de Tall Ships te bezoeken, dat was mijn doel. Dit doel, schoot vorig weekend al in mijn hoofd, toen ik zag dat er ook elke dag op tv uitzending zou komen. Toen ik de eerste zag, een dag voordat ze echt binnen zouden komen, sommigen IJmuiden nog binnen moesten varen zelfs, vond ik al, dat het spektakel niet goed genoeg verslagen werd. Kan er nog zo een Art Rooijakkers staan, maar dat gelul, geouwehoer met weinig laten zien vond ik al weinig aan. OkΓ©, er was misschien nog weinig te zien. En slechts een half uurtje per dag verslag in deze week t/m zondag. Gelukkig is er ook nog AT5, maar mijn week was al volgeboekt met andere zaken. Visite op de maandag, dinsdag, woensdag zelf weer onderweg, donderdag werken en vrijdag vrij.

En het sprong al in mijn hoofd, een drukke volle week maar zal ik vrijdag dan gaan? Als ik ga, dan MOET dat op vrijdag, want het weekend zal overvol zijn, het weer zag er al goed uit voor het einde juist en dus zal half Nederland naar Amsterdam vertrekken omdat ze kunnen. Laat staan de Amsterdammers zelf die alsnog een kijkje gaan nemen met hun kinderen en zelfs honden.

Honden? Ja, honden worden ook meegenomen, vrij kleine honden zelfs die je niet ziet en waar je dan per ongeluk op gaat staan, ja echt. Want je kijkt omhoog, je kijkt naar de schepen, clippers, schoeners, whatever de Tall Ships dus! Wat je niet doet, is kijken naar de grond of daar misschien een middelgrote hond aan de lijn meeloopt of nog kleiner. Echt mensen, laat je hond goed uit en laat het dier THUIS!

De voorbereiding had ik dus ook al een week in mijn hoofd, tas, heuptasje, en water, zoute koekjes, een broodje, adresboekje, telefoon, sleutels, vestje, sjaaltje, je weet het nooit en oude kleding die nog kan buiten, maar wat vies mag worden, als ik blijf hangen ergens is het ook goed. Gympen, sokken en verder, porto, leesbril, zonnebril in mijn heuptasje, waar dan ook alles in zit van belang, mijn ID met name, pin pas en alle andere passen van winkels om te sparen, ja dat zit dan mijn porto πŸ˜‰ Eigenlijk als ik die alleen al bij mij heb, dan zit ik goed.

Onderweg naar Sail, mijn tassen goed inpakken, Picasso voelt het al natuurlijk.

Onderweg naar Sail, mijn tassen goed inpakken, Picasso voelt het al natuurlijk.

Donderdag, ik had verder niets meer gekeken op tv, dat ga ik vandaag doen, achteraf kijken, nu ik er geweest ben, ga ik wellicht ook herkennen bij de Sail Inn. En morgen bij de Sail Out. Natuurlijk check ik het programma, want ik wil weten of ik de Tall Ships kan bezoeken en vanaf hoe laat, hoe, wat en waar en ik lees Online:

Tall Ships

De Tall Ships zijn dagelijks te bezoeken in de Oranjehaven (IJHaven). De eerste Tall Ships meren op woensdag 19 augustus rond 15.00 uur aan. De bezoekuren zijn t/m zaterdag 22 augustus tussen 10.00 en 23.00 uur, met uitzondering van enkele schepen waar na 17:00 hospitality arrangementen zijn.

Goed zo! als ik zorg dat ik uiterlijk rond 11 uur de trein heb, ben ik mooi op tijd, en alle tijd om alles te bezoeken wat ik wil eventueel. Maar 1 Tall Ship wil ik zeker bezoeken, welke dat weet ik nog niet, meestal pak ik dan de eerste, begin van de dag om dan verder te zien. Ik kom aan op Centraal Station en ik ga je nu alvast aanraden, als je alsnog vandaag wil gaan, wees op tijd, ga met de trein en pak de PAARSE LOOPROUTE!

Dan ga je eerst met de pont naar de overkant en loop je maar één keer. Want? Ik pakte de Oranje route, deden er heel veel, dat leek logisch, de pont zou toch wel blijven varen hoorde ik overal en zo zou je ook beginnen bij de Clipper Amsterdam. Omdat ik toch zo op tijd was, zou ik die ook zeker kunnen bezoeken. Ik liep met de meute mee, overigens zeer goed geregeld, ja het is druk maar toch te doen. Vandaag, denk ik het niet, maar goed, daarom ben ik ook gisteren gegaan en niet vandaag.

Ik had de tegenvaller dat ik op Java Eiland dus eindigde om daar de pont te nemen terug naar Centraal, ik stond er rond 17.00 uur, kreeg ik te horen van de 2 agentes die daar stonden, dat deze al sinds 15.00 uur gestopt was met varen omdat het TE druk was op het water om de pont nog door te laten. Ik helemaal terug, om bij het Centraal bijna te zijn aangekomen, om de pont weer te zien varen naar Java Eiland… cut your losses….

Als je dat doet, de paarse looproute, dan moet je wel weten, en hier had ik overheen gelezen of eigenlijk helemaal niet:

De Clipper Stad Amsterdam is dagelijks te bezoeken tussen 10:00 en 12:00. Op zondag 23 augustus zullen de Tall Ships van 10.00 uur tot ongeveer 16.00 uur te bezichtigen zijn.

Erger nog, ik was er rond half 12, kwam eindelijk aan bij de Tall Ships via de Oranje Route en de Clipper was al dicht! Deze was te bezoeken vanaf half 11 pas gisteren tot half 12, kortom, wees voorbereid dat je Tall Ships tegen komt, waar je of te laat bent, of te vroeg, en wil je deze echt bezoeken, dan moet je nu stoppen met lezen en GAAN πŸ˜‰

Gezien het zo kort is dat je erop kunt, zal de wachtrij met gemak als in bijv. de Efteling zijn als iedereen er zit in de zomerse weken. Be prepaired! ~klik op 1 foto om de slideshow te zien~

Erg goed verzorgd: beveiliging en hulpdiensten

Wat wel erg goed verzorgd is, en waarvan ik verwacht dat het vandaag dubbel zal zijn, is politie die overal loopt, gewoon met zijn tweetjes hier of daar rond lopen, heel gemoedelijk, of elkar tegenkomen en dan een groepje van zes vormen en samen opletten, hangen zelfs om zelf net zo hard mee te genieten maar ook oplettend, dat zeker. Om de zoveel meter kom je ze wel tegen, ze vallen op door hun gele jasje wat ze dragen.

Dan is er de CREW, deze dragen meer rode shirtjes en zijn er vooral om het afval dat wij ‘mensen’ te graag dumpen, terwijl over de hele route prachtige afvalbakken staan met SAIL erboven uitsteken boven de mensen en dubbel zijn en ook echt bij gehouden worden, ben nul bakken met een kop erop gezien, laat staan, 1 wesp gezien over de HELE dag dat ik er was. Chapeau!

Dan lopen er mensen in groene shirt, vooral mannen, volgens mij waren dat meer beveiligers van een bedrijf die ingezet is, TGC stond er op hun shirtjes, ze lopen rond, maar zitten een beetje op vaste plekken? Niet echt op gelet in elk geval, het zijn er wat minder, maar ze zijn er, ze dragen een pas, daaraan kun je ze herkennen.

En dan loopt er nog handhaving van Amsterdam rond, welke natuurlijk ook mogen ingrijpen, maar ik heb ze maar 1x gezien en direct een groep van 4, het event is ook zo groo, er zullen er meer zijn. Rode Kruis, ook het Rode Kruis is vertegenwoordigd en ik zag aan het prille begin, hoe Ambulance medewerkers, of waren het agenten? Op de bikes, speciale bikes om zich te kunnen manouvreren even een snelle les geven aan 2 rode kruis medewerkers op een witte mountainbike? Of stadbike? Geen idee, maar ze zijn er, kunnen zich verplaatsen op de fiets door de menigte, ben ze twee keer tegen gekomen, omdat ze gewoon ook rond fietsen. Daarnaast, staan er hier en daar wat tenten van het Rode Kruis, in elk geval 1, met de Ambulance auto, ziekenauto groot en motor in de aanslag als het nodig is, deze staan verborgen op de Zuid As. πŸ˜‰

Verder zie je zo nu en dan heel hoog overal boven uit torenen de rode vierkante pilaren met Sail en daaronder staat INFO, en dat zijn dus medewerkers die je alles kunnen vertellen over Sail, waar je bent, en waar je eventueel heen wilt, naast dat op de schermen de kaart levensgroot hangen zodat iedereen met gemak en zonder bril kan zien, waar wat is, en waar jij je bevindt. En er worden gratis krantjes maar ook aparte plattegrondjes rond deze punten uitgedeeld, helaas, beetje dom, heb ik alleen het krantje mee genomen welke ik op het station al kreeg. Gratis dus.

Clipper Amsterdam, slechts het begin en al te laat aangekomen om nog te bezoeken, helaas.

Eten en Drinken

Ja, overal, maar dan ook overal, zie je van die moderne, maar eigenlijk ook oude foodspots, van die rijdende πŸ˜‰ De ene staat in de volkswagen busje, er is een naam voor, maar die weet ik even niet. Van ijsjes tot patat tot biologisch verantwoord, burgers, cider de echte, wijnproeverij zelfs heb ik gezien. Te weinig zitplaatsen op den duur als het etens tijd wordt, hahaha Maar er is gras vooral als je op het eiland zit. Aan de overkant dus. Java Eiland.

Maar ook op de Veemkade staat het al vol ook al is daar niet veel plek en daar wordt een plaatsje zitten lastiger, velen zitten dan ook gewoon op de rand van de kade, iets wat ik maar even laat πŸ˜‰ Als je op de route zit, dan kom je bij de Botters, bij de brug, er net voor of er net na, het is maar vanaf welke kant je komt, een winkelcentrum met een Jumbo welke open is tot 22.00 uur op dit moment, en ze zijn erop ingespeeld. Daar heb ik nog even een extra broodje gehaald en wat te drinken, alleen was de ijskoffie waar ik toch wel trek in kreeg op en leeg, logisch, want dat is gekoeld en ja dat kun je maar zoveel van op voorraad hebben, maar werkelijk waar, groenten, fruit, brood, zo hoog en zo veel, dat je daar met gemak voor de normale prijs altijd wel iets kunt vinden ipv bij de vele tentjes te gaan eten. De prijzen van al die foodstands, laat ik ze zo maar even noemen, heb ik ook geen idee van, ben ze allemaal straal voorbij gelopen, nee ik heb er zelfs amper tot geen foto’s van gemaakt.

Clipper Amsterdam serie 2, klik op 1 foto om de slideshow te zien.

Hier wil ik het even bij laten, dit is eerder en meer nog even pure info, omdat Sail Amsterdam vandaag nog is en morgen. Hou het programma in de gaten, maar weet ook, dat hier bepaalde dingen niet in zullen kloppen, wees dus voorbereid voor de gedachte, ‘jammer maar helaas!’ En ga door, er is zoveel te zien, zoveel te doen! Mooie gesprekken te voeren, kletsen, kijken, observeren en kijk zo nu en dan even naar de grond, of er misschien een hond loopt.

Voor echt alle info: Sail Amsterdam 2015Β <—– opent in nieuw venster. Voor meer info over deze Clipper Amsterdam: Klik hier.Β 

Over de Sail Out, morgen, weet ik dus niets, zorg dus dat je deze info zelf even opzoekt, ik las ergens tussen 12 en 3 uur dat ze uitvaren, en dat mijn vriendin met haar kinderen richting IJmuiden zal gaan naar grote waarschijnlijkheid, dus zie de route en ga eventueel even ergens anders staan als je ze wilt zien varen. Β Dat is mijn tip. Ik sprak namelijk een dame, die zelfs vanaf het water de Sail In, heeft gezien, maar dan vanuit Zaandam, bijvoorbeeld.

Jullie snappen wel dat ik voorraad genoeg heb aan foto’s om een hele week te vullen πŸ˜‰

31 thoughts on “Sail Amsterdam 2015: mijn persoonlijke info

 1. Mogguh Margaine πŸ˜›
  Een heel verslag, en ja ook ik lees eigenlijk bijna altijd alles bij iedereen, behalve bij mensen waarvan je kunt zien dat zij dat niet doen.
  De Sail sla ik over. Nooit geweest, en zal er ook nooit zijn. Al was het alleen al vanwege de drukt en ik dat de hond niet wil aandoen, want ja die gaat overal mee naar toe. πŸ™‚

  Is er ooit wat voorgevallen op de Sail? Volgens mij niet, dus ik begrijp wel dat die agenten ook een beetje genieten. Het was tenslotte ook een mooie dag voor zoiets.

  Mooi dat je je doel hebt nagejaagd. Zo heb jij een goed gevoel over je dag, en wij lekker wat leesvoer en wat knappe foto’s πŸ™‚

  Geliked door 1 persoon

  • Mogguh, gered, deze eerste reactie, hahaha, ja dank je wel, en ja dat snap ik, jij hebt die regel voor Bentley, en echt, zo zielig al die beessies die dus alleen maar benen, en benen en dan ook nog eens kinderwagens, buggy’s en …. hoe heten die dingen nou zien…. πŸ˜€

   Like

  • Oh dit is nog maar het begin, hahaha Fijn dat je zo toch mee kon genieten, al zit ik nu wel de prijs te betalen hoor, maar dat wist ik al en heb ik ervoor over πŸ˜‰

   Like

  • Daar heb ik ook nog aan gedacht, dat was eigenlijk waarom Sail al in mij kwam, om te gaan, maar dat was net iets over budget voor mij πŸ˜‰ hahaha Ik heb er nu hooguit 15 euro in totaal aan gespendeerd, minder zelfs.. 7 euro retour, 4,50 in de super markt πŸ˜€

   Geliked door 1 persoon

   • Damn, ik had echt een heel verhaal getypt vanochtend. En nu weet ik natuurlijk de helft niet meer. Over dat ik ook meestal alles lees wat mensen schrijven, zeker bij mensen die dat ook merkbaar zelf doen.
    En de Sail, dat ik er niet zal komen vanwege de drukte en dat mijn hond mee zou moeten kunnen want die gaat altijd mee πŸ˜€
    Nou, dit dus en nog meer maar dat weet ik niet meer πŸ™‚

    Geliked door 1 persoon

    • lol, sorry, ben toch nog even gaan kijken buiten mail om en ja je stond wel in de spam, why??? hahahaha sorry, sorry, sorry, als het goed is, staat je eerste reactie er nu ook πŸ˜€

     Like

  • hahahaha wie weet, ik zit nu alle Sails VAndaag te kijken en ik ben even verbaasd, dat die ene Tall Ship die ik heb bezocht, dat daar ook vanavond elke avond Art Rooijakkers zijn uitzending op maakt voor NPO1, hahahaha

   Like

 2. Als je dan zo nodig een hond ergens mee naar toe wil nemen ga dan ook ergens heen waar de hond het naar zijn zin zal hebben. Ik wilde eigenlijk laatst met Shirel en Yaron een rondvaart maken in Rotterdam, maar ik zag al snel.. dat gaan ze nooit anderhalf uur trekken in zo’n boot. Laten we dat maar niet doen. Zo realistisch moet je gewoon zijn. Mooi verslag heb je er van gemaakt.

  Love As always
  DiMario

  Geliked door 1 persoon

 3. Echt zo leuk dat je geweest bent! Ik heb hier een beetje een dubbel gevoel bij: aan de ene kant lijkt het me heel mooi en bijzonder om te zien, aan de andere kant word ik ook behoorlijk nerveus van de gedachte dat ik me in de mensenmassa moet begeven. Ooit ben ik met Koninginnedag naar Amsterdam geweest en toen zwoor ik dat dat eens maar nooit weer was hahaha πŸ™‚ Daarom ben ik heel blij dat jij hier zo leuk over schrijft en er vast ook nog heel veel foto’s komen, want dan ben ik er toch een beetje bij! πŸ˜€

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik ben er twee dagen geweest, maar voor mij is het dan ook dichtbij. Donderdagavond zijn we met zijn tweeΓ«n geweest en zaterdag ieder apart. Mijn vrouw is met de zaak het water op geweest en ik heb nog een stukje van de oranje route genomen. Ik zal er zelf ook nog een verslagje van maken.

  Geliked door 1 persoon

 5. Vooral de foto’s spreken wel aan. Mij interesseert het om dat te kunnen aanschouwen maar de hele orgznisatie, de verplaatsing en de mensenmassa zouden me sowieso tegenhouden.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.