Hittetips

Overal zie ik mensen die op weg gaan naar strand of andere oorden waar verkoeling te vinden is. Lichtelijk jaloers zie ik dat allemaal aan, jee wat zou ik ook zo graag gaan, en nee, niet eens overdag, maar eerder, in de avond, een uur of 8 a 9 en pas dan richting een strand gaan, richting de zee, totโ€ฆ. Midden in de nacht misschien wel, door de branding lopen, erin duiken en weer boven komen. Of in eigen tuin met een zwembadje, groot dan klein.

Fontein almere stad

Die opties heb ik niet, daar is een tuin, geld of een tweede persoon met auto voor nodig, en beiden zijn voor mij dus niet aanwezig. Dus moet ik het doen met wat ik heb en wat ik kan om verkoeling te vinden en koel te blijven. Mijn balkon overdag, na 12 uur tot deze onder gaat, komt boven de 50 graden uit en dus zit ik na 1 uur met de gordijnen dicht in de woonkamer, deuren en ramen dicht onder al mijn ventilatoren, deze heb ik dan gelukkig wel.

Toch, moet ook ik weleens naar buiten en kom oververhit weer thuis aan, of je went thuis en bent zo weer heet. Wat doe ik dan?

1. Ik heb een afwasbak, of eigenlijk 2 zelfs, welke ik nooit voor de afwas gebruik maar als voetenbak heb gekocht. In de winter doe ik er heet water in, nu dus koud water met eventueel koel elementen en zet deze of onder mijn bureau, of als ik op de bank zit of aan de grote tafel, lekker daar. Een handdoek bij de hand om op te staan en mijn voeten droog te deppen, niet te hard, maar dat je net niet uitglijdt over de vloer als je gaat lopen. Dat werkt als een tierelier en kun je zelfs kippenvel van krijgen.

Dit kan ook, als je in een tuin zit, hou je hoofd in de schaduw eventueel, zit je wel in de volle zon, zet je voeten in die bak met water, goed verbranden is een garantie ๐Ÿ˜‰

Fontein Almere Stad

2. Ik ben een watermens, als ik de kans kreeg zou ik op dagen als deze in een bosbad zitten, of aan het strand, of zitten? Ik lig dan in het water en kom er alleen uit om even op te drogen, om er dan weer in te gaan. Zeker in een zwembadโ€ฆ liefst met zonnebril op, gezien schaduwplekken er bijna niet zijn dan natuurlijk. Echter vond ik ook uit, als ik dan even op het droge zit, om een extra handdoek bij de hand te hebben welke nat gemaakt kan worden om zo over mijn rug heen te slaan, over mijn hoofd of zelfs als een sjaal in mijn nek te leggen, dat helpt ook zeer goed thuis! En mits mogelijk ook op je werk.

3. Een plantenspuitje of een kappersspuit, deze kun je overal wel verkrijgen, de mijne komt ooit bij de Blokker vandaan, en is het maatje kappersspuit, deze vul ik, en vooral als ik onderweg ben, zet ik deze op nevel en besproei of benevel zo nu en dan mijn gezicht, mijn polsen, armen, benenโ€ฆ. Je bent weer even verfrist.

Fontein Almere Stad

4. Water drinken natuurlijk,

Pas op, de meesten nemen het ijs en ijs koud tot zich, dit is niet altijd goed, beter is om eerst een glas water direct uit de kraan te tappen, wat nog niet zo heel koel is, beter voor je organen. Ik heb het zelfs, als het water te koud is, dat ik dan een klap krijg met de malle molen en bijv. hoofdpijn kan krijgen, het is beter om het niet te koud tot je te nemen, zo kun je ook meer drinken.

Wel leg ik natuurlijk water in de koelkast om daarna mee te nemen naar de woonkamer of de plek waar ik zit of om in mijn fietsmand te stoppen, en dan bedoel ik, een anderhalf liter fles, niet zoโ€™n klein flesje van 500 ml, maar echt anderhalf liter, zo kun je ook nog eens wat water over je rug gooien of zo.

 

Fontein Almere Stad

5. Koelelementen,

Niet al mijn slaapkamers hadden direct een plafondventilator, zodat mijn dochter het alsnog te heet had dat ze niet kon slapen en dus ging ik nadenken, hoe koel ik het bed nu af of haarโ€ฆ. Koelelementen dus, bevroren en wel, wikkel ze in een dunne thee doek, zoals je een kruik in een zak of een handdoek wikkelt en geef ze mee naar bed. Draai het om!

Je kunt zelfs koelelementen al een half uurtje eerder dan je zelf naar bed gaat in je bed liggen, maar beter is, ze gewoon mee te nemen zodra je wil liggen, leg ze aan je voeten, houdt hem in je hand, tegen je pols aan, of zoek dat plekje op wat jij prettig vindt en dan hoop ik dat je snel koel in slaap valt, eenmaal in slaap, trek je de nacht meestal wel goed door verder. Mijn dochter en ikzelf wel in elk geval.

6. Kijk een film welke zich in de winter afspeelt, ja serieus! Bekijk je winterfotoโ€™s nuโ€ฆ en voel de verkoeling, voel hoe koud het is of was en geniet daarom juist extra van deze hittegolf, want het is hier nu eenmaal meer en langer koud dan dat we dit mee mogen maken per jaar.

Fontein Almere Stad

7. Mits mogelijk, hou een siรซsta, pas je aan zoals ze in tropenlanden doenโ€ฆ vroeg in de ochtend opstaan, je dingen doe die je moet doen, en tegen het middaguur doe je niks meer. Mensen denken altijd dat een siรซsta slapen betekent, maar dat is niet waar. Een siรซsta betekent dat je een low profile in zet voor je lichaam, je doet niks, je zit, hangt en ja misschien val je in slaap, het is namelijk te warm om iets te doen. En tegen het einde van de middag of begin van de avond pas, kom je weer tot leven en kun je weer actief zijn.

Kortom, tv kijken, tekenen aan een tafel, allemaal mogelijk, het gaat om je lichamelijke activiteit, om die op een laag pitje te zetten en jezelf koel te houden.

8. Deze tip gaf ik aan iemand die bijna 21 is, nog jongere zussen heeft en een vader, haar zei ikโ€ฆ hou een ouderwets watergevecht, daar ben je NOOIT te oud voor, zeker een vader niet, pak die tuinslang, pak hem, en hij zal niets liever doen dan zijn dochters achterna te sjeesen met emmers water etc. Hier heb je dan wel weer een tuin of een plek nodig waar het kan natuurlijk, die heb ik niet, maar het is een optie. In mijn ervaring wordt zoiets meestal door ouders of volwassenen gestart juist en als er kinderen bij zijn, vinden die het alleen maar ontzettend gaaf en zullen dit soort momenten juist onthouden. De momenten waarin een papa of een mama juist een watergevecht begon ooit.

Fontein Almere Stad

Alle waterfotoโ€™s zijn ooit door mijn gemaakt in het jaar 2003, toen het stationsplein van Almere de echte fontein nog had staan, waarom ze die ooit hebben opgebroken en hebben weg gehaald? Dat is mij een raadsel. Het Kร N in Almere.

PS, heb jij nog super anti hitte tips voor met name mensen die aan huis gekluisterd zijn( eventueel zonder tuin)? Deel ze gerust, er zullen velen jou dankbaar zijn!ย 

46 thoughts on “Hittetips

 1. Wat een leuke tips!! Ja Almere doet wel meer rare dingen. jammer inderdaad. Ik hoop dat hier ooit een buitenzwembad komt. De Hitte is nu een stuk minder. Ik heb gisteravond alle deuren en ramen tegen elkaar open gezet en het scheelde toch een graaf of 2 thuis!!! Die bak met ijskoud water in de zon is een tip die ik beslist ga gebruiken!!! Hou je voeten ook cool๐Ÿ˜œ

  Geliked door 1 persoon

  • Dat, van die bak water in volle zon, deed ik al toen wij nog op school zaten, tijdens vakantie, is ooit per ongeluk ontstaan na een lange wandeling en mijn oom niet meer kon, hij kreeg een emmer met ijsklontjes van het terras waar wij zaten… In Vaals, hahaha

   Geliked door 1 persoon

  • hahaha ja precies, met het gerommel boven mijn hoofd, heerlijk was het! sleutel en slippers in de hand, nu 1 deel van het park afgesloten is voor honden durf ik het wel aan om er te gaan liggen, hahaha

   Like

  • Nee hoor, muntthee, lekker verfrissend of met citroen erin ๐Ÿ˜‰ Echter ga ik ervan uit dat iedereen dat ook wel weet, wat men vaker niet weet, is dat TE koud drinken dus vaak niet goed is, en je het daar zelf warmer van kunt krijgen, haha

   Geliked door 1 persoon

 2. Ik dacht al de hele tijd: wat een mooie foto’s, waar komen die vandaan? ๐Ÿ˜€ Heel goede tips trouwens! Heb ik gelukkig niet nodig nu Haha. Hoop voor je dat je een beetje heb kunnen afkoelen! X

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat een leuke tips! Dat voetenbad doe ik ook wel af en toe. En heel koud water drinken zeker niet, krijg net als te snel ijs eten dan hoofdpijn. Als het water maar binnen komt! Verder gaat het wel eigenlijk, ik slaap gewoon goed hoor.. zolang ik me niet te druk.
  Sterkte hรจ met die hitte, het is nog niet voorbij hoor!

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat een goede tips. Wel balen dat het bij jou zo warm is en je er eigenlijk weinig aan kunt doen. Ik ken het nog wel van het appartement van mijn vriend op de bovenste verdieping. Met de hitte bijna niet te doen! Wij hadden altijd ventilatoren. En vooral niet te druk maken met dit weer. Gelukkig lijkt het voor nu weer over.

  Geliked door 1 persoon

 5. Dat een ventilator alleen maar lucht verplaatst klopt, maar je koelt af door het verdampen van zweet. En zweet verdampt beter in een storm.
  Wij zijn vandaag in een bioscoop met airco geweest, twee uur afkoelen tijdens het kijken naar een film.

  Geliked door 1 persoon

 6. Leuke foto’s! Wij zitten hier boven ook njet alles potdicht overdag en 2 ventilatoren en dan nog is het 35 graden. Buiten kunnen we haast niet zitten omdat er geen schaduw is, dus nee, vrolijk word ik hier niet van…

  Geliked door 1 persoon

 7. De rolluiken of alles voor of achter het raam hangt naar beneden ๐Ÿ˜‰

  Handige tips en je hebt er een uniek stuk van gemaakt wat ik veel blogs gelezen die allemaal op elkaar lijken.

  Mooie foto’s!!!

  Geliked door 1 persoon

 8. Goh, veel raad kan ik je bij deze niet geven Chantal, zelf voel ik me kiplekker bij zo’n warm weertje, maar als het echt de spuigaten uitloopt kan een koude douche wel eens helpen…
  Nu is het gelukkig voor jou precies wat afgekoeld, althans, ik hoop voor jou dat het daar ook zo is net zoals bij ons. Dan kan jij van de nieuwe week genieten!

  Geliked door 1 persoon

 9. Gewoon simpel een sterke bak hete koffie en je hebt het uren niet te warm. Het werkt bij mij in ieder geval. Als ik koude dranken drink gaat mijn lichaam daar op reageren door warmte te genereren. Dat is juist niet nodig als het heet is ๐Ÿ™‚
  Ik vind deze temperaturen overigens heerlijk.

  Geliked door 1 persoon

  • Precies, dat weet niet iedereen, dat je lichaam dan juist gaat opwarmen bij koude dranken, en bij warme dranken dat je lichaam gaat koelen als vanzelf.. ach ja ๐Ÿ˜‰ Ik ook trouwens, ik geniet er ook van ๐Ÿ˜€

   Like

 10. Leuke tips! Ik vind een graad of 25 warm genoeg.
  Nog even wachten en dan kan ik iedere dag (als ik wil) met mijn kont in een bosmeertje of bosbad zitten. Jeej!
  Tips heb ik niet echt, want ik heb er ook niet echt last van. Ik vind het gewoon niet prettig.

  Geliked door 1 persoon

 11. Wat een prachtige foto’s! Het lijken wel ijskristallen.

  Ik heb ook nog een tip: houd deuren en ramen gesloten zodat de warmte niet binnen kan komen. In de avonduren kun je dan alles weer openzetten om te luchten en koele lucht binnen te laten.

  Zelf houd ik van de warmte. Als het 38 graden is, zit ik met volle teugen te genieten!

  Geliked door 1 persoon

  • Dank je wel Sytse, en ja zo lijkt het, ijskristallen, ik was destijds zelf heel verbaasd dat ik hiermee thuis kwam, deze zijn genomen met mijn eerste digitale camera destijds, hahaha Moest ik het nog leren, nou ja ๐Ÿ˜‰ En van die ramen en deuren, dat geef ik ook al aan, ik geniet ook, maar jij zit dichter bij de zee, dat is anders dan hier, ik zou zo graag richting zee gaan, maar zit er nog even niet in voor mij, ov, kosten bla… anders was ik er al geweest ๐Ÿ˜€ โค

   Like

 12. Wij houden de boel ook dicht, hebben tot een uur of 1 de zon op het balkon, niet te houden dan daar! Dit weekend hebben we een airco gekocht, de hondjes hadden het ook veelste warm binnen dus een airco leek ons de goede oplossing ๐Ÿ™‚

  Geliked door 1 persoon

 13. In zuid Frankrijk wasten we ons in de regen. Met shampoo en al. Heerlijk!
  Dat van die koelelementen vind ik slim. Doe ik wel in de kattenmand, dus waarom niet in ons eigen bed…?
  Die winterfoto’ s ken ik hahahaha. Helpt echt een beetje!

  Geliked door 1 persoon

 14. Wij hebben niet te klagen !!
  Er staat een best briesje buiten, in de schaduw is het zelfs ietsjes fris…toch is het nog 27 graden..
  Misschien wennen we er wel aan.
  Uiteindelijk zijn we jaren en jaren naar Zuid Frankrijk gegaan juist voor deze temperaturen ..
  Ja het is warm….het is zomer !!
  Verkoeling zoeken we wel in de bossen of ja s avonds aan het strand..
  Zeeklimaat is toch vaak anders dan in het binnenland
  O en een tip die ik ooit van een oude Indonesische vrouw kreeg…snijd een watermeloen in parten en vries die parten in..
  Je krijgt dan een soort van bros waterijsje …heerlijk !!

  Geliked door 1 persoon

   • Een geweldig stel was het, we stonden samen met ze op een camping in Groningen …En 1 keer tijdens hun vakantie kookten ze samen voor de hele camping..
    Allebei een Hollandse ouder en een Indonesische ouder.
    Hans en Greetje waren hun namen …Greetje was echt groot en dat kwam volgens haar omdat haar Opa een Groningse herenboer was.

    Geliked door 1 persoon

  • Och arme, ja natuurlijk :O De buurvrouw van mijn Liefste staat ook op het punt van bevallen trouwens, was Liefste niet eens opgevallen tot 3,5 weken terug, toen vroeg ik.. hoelang nog… 5 weken… ahum… volgens mij zijn jullie ongeveer zelfde datum uitgerekend, hahaha. Sterkte!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s