Het Blocq van Kuffeler

Dit is alweer deel  3 van slechts één grote fietstocht die ik op tweede Pinksterdag maakte. Per ongeluk en ik heb hiermee een vrij groot risico genomen. Ja, ik had mijn handtas bij mij, drinken en een paar broodjes, maar mijn mobiel lag thuis. Aan de lader, ja dat ben ik. Maar ik besloot al snel gewoon te vertrouwen, ook op mijn medemens die voorbij kon zoeven over de Dijk met een auto en weten dat ik wel mijn adresboekje met ouderwets alle nummers en adressen van mijn geliefden erin opgeschreven. Dus iemand bereiken of hulp zou ik altijd wel krijgen. Misschien naïef, maar als je over alles heel diep gaat nadenken, kom je echt nergens meer. En dus nam ik dit risico vol zelfvertrouwen en fietste verder. Er leek na mijn pauze zo langs het water namelijk alsof er voorlopig nog niets in zicht zou komen, en die Trekvogel info hut, had geen km stand ernaast staan, dus ja.

Het Blocq van Kuffeler

Ineens doemde er een jachthaven voor mijn ogen op. Huh? Waar ben ik! En er stonden huizen bij. Kortom, er woonden mensen hier, ja vroeger niet hoor. En op dit stuk ben ik voor het laatst geweest met mijn ouders nog in tienertijd, daarna eigenlijk nooit meer. Je moet dus echt meer dan 25 jaar terug denken, de keren dat ik zelf op de walvisjager driemaster zat op het water niet mee gerekend.

Natuurlijk wilde ik dichterbij en nu steeg mijn vertrouwen dat het wel goed zat en ik stapte weer op na een paar foto’s gemaakt te hebben vanuit de verte, nog altijd niet wetend waar ik exact uit zou komen. Na een klein stukje moest ik ineens oversteken en wat bleek? Ik was al bij het Blocq van Kuffeler en hier, bleek ook het info centrum te zitten voor de Lepelaarsplassen, hier zet je eventueel de auto neer als je per auto komt en legt te voet de rest van de wandeling af naar de observatie hut van de plassen zelf. En dit bleek nog een stevige wandeling te zijn, welke ik gewoon per fiets kon doen omdat er gewoon een fietspad langs ligt, het viel mij nog knap tegen vanaf de info hut gezien hoever het nog is vanaf daar. Je moet er dus wel iets voor over hebben als je per auto komt.

Het Blocq zelf is in 1967 gebouwd om de polder droog te leggen, zoiets, meer info vind je hier. En ik hoor nog iemand zeggen, ongeveer een anderhalf jaar terug, dat zij zo’n 9 jaar was toen zij er kwam, ze is tien jaar jonger dan ik ben, en dat het Blocq van Kuffeler net geopend was. “grinnik” Nee, ze komt hier niet vandaan, het was ooit een schoolreisje vertelde ze. Nou ja. Never mind.

De zwaluwen

Deze bleek helaas alleen voor leden te zijn en het hek was dicht. Maar ik liep naar beneden langs een heg en daar lag een aanlegsteiger welke met een brug gewoon open was en daar gebeurde het!

Nu had ik nog niet zolang geleden met een vriendin gesproken welke uit Twente komt en hier woont, al enige tijd ook. Dat ik in Almere nooit zwaluwen zag, niet in de woonwijken of onze parken waar weer wel vleermuizen kunnen langsscheren, ja ook langs mijn balkon heb ik al meegemaakt. Lastige om op de foto te zetten, want die zijn ook snel. En ik had al jaren geen zwaluw meer gezien, en nu?

Tadaaaaaaaaaaaaa niet 1 maar wel 3 die zich gingen poetsen vlak voor mijn ogen, nou ja, ik ben blij met de zoom van de camera, hahaha En ik vond een heerlijk stekje om te gaan zitten op de aanlegsteiger en het was naast de zwaluwen die elkaar ook het hof leken te maken heerlijk rustig, stil en gewoon lekker genieten.

Er kwamen wat bootjes langs die begonnen te spinnen vlak voor de Zuidersluis welke ik ook nog nooit gezien had en nu voor het eerst zag. Hier is dus de verbinding aangelegd voor het IJmeer op naar de Noorderplassen waar ook huizen staan al enige jaren, de oudere bouw, de eerste bouw zelfs ooit, waar men hun bootje, jacht of scheepje gewoon kunnen vast leggen aan de steiger welke steevast aan de achtertuin vast ligt. Die mensen die daar wonen, varen dus echt gewoon naar huis, zoals de meesten de auto zo de garage in kunnen rijden bijv. Echt apart en wil ik ook wel! Goed, ik zal jullie niet langer vervelen, de slideshows vertellen de rest van het verhaal, en later meer, want ik ben nu zo ongeveer op het midden.

zwaluw28

zwaluw30

Zwaluw: Geest van de lucht, brenger van de lente en het geluk.

Zwaluw
Een zwaluw die onder het dak van een huis nestelt, brengt de bewoners geluk.
Zeemannen geloofden dat het eerste wat ze zouden zien als er land in zicht kwam een zwaluw zou zijn. Ze lieten daarom tatoeages zetten van zwaluwen. De zeeman geloofde dat de zwaluwen hem weer thuis bracht als hij zou verdwalen, maar ook dat ze zijn ziel weer naar huis zouden brengen indien hij zou verdrinken.
De zwaluw staat symbool voor hoop, trouw, vrijheid en altijd de wens om veilig naar huis te keren. Daarom mag dit symbool niet op het bouwoffer ontbreken.

De diepste wens van ieder persoon is dat iedereen, die het huis verlaat, ook weer veilig naar dit huis terugkeert. Bron

Wat is jouw favoriete vogel.

31 thoughts on “Het Blocq van Kuffeler

 1. Ik vind het altijd mooi om te lezen hoe jij kan genieten van de natuur en je omgeving. Een eenvoudige fietstocht is voor jou zoveel meer! Wat een prachtige foto’s weer!

  Wij hebben een parkietje. Hij heeft Prince en is wel een beetje schuw. Toch zou ik niet zonder kunnen….

  Liked by 1 persoon

  • Misschien omdat dankzij mijn chronisch ziek zijn, dit zeer zeldzame momenten zijn geworden dat ik zulke fietstochten kan ondernemen, dus geniet je driedubbel en dwars van zo’n tocht 😀

   Like

 2. Een tocht maken en niet weten hoe die gaat uitkomen is toch geweldig. Als je de weg terug nog maar weet te herinneren 😛 Waar water is is genot zeg ik altijd, dus jij was op de juiste plek beland.
  En die zwaluw, ja die staat er mooi op.

  Liked by 1 persoon

 3. Mooie foto’s.
  Het “doelloos” rondrijden is altijd wel leuk omdat je nooit weet wat je tegen gaat komen. En meestal kom je dan juist leuke dingen tegen.
  Inzoomen maak ik ook veel gebruik van. Ik denk dat 9 van de 10 foto’s die ik maak gemaakt zijn met mijn tele-zoom lens.

  Liked by 1 persoon

  • Echt verdwalen was het eigenlijk niet, eerder en meer… veranderd, vroeger ging die dijk door naar Lelystad en kon je er niet eerder af, dat is nu wel veranderd, ik kon ook wel constant het hoogste pand midden centrum stad zien, dat was ook gek, hahaha

   Like

  • Vergeet niet mijn chronische pijnen Billy, en Almere verandert, tegelijk kan het ook heel lang stil staan, en de vliegjes houden mij altijd tegen, afstanden zijn hier dan ook werkelijk afstanden dat je niks of niemand tegen kunt komen 😉

   Like

 4. Wauw, je hebt het perfect onder knie die collage’s en slideshows maken! Ik ben trots! 🙂 Heel mooi, echt! Die zwaluwen ook trouwens. Wat een prachtige fietstocht heb jij gemaakt. Het lijkt alsof je een hele week hebt gefietst zoveel moois heb je gezien. Ben benieuwd naar wat volgt…

  Liked by 1 persoon

  • Hahahaha, ja dank je wel, met een beetje hulp van SABINE! Zo dat mag ook gezegd worden 😉 Nog eentje denk ik, en ja zo lijkt het inderdaad, ene hele week, wat in feite maar een 5,5 uur duurde? Zo ongeveer, hahaha

   Liked by 1 persoon

 5. Voor jou Morgaine, als antwoord op dit mooie log:

  kleine blauwe zwaluw by Bob Benny
  Kleine blauwe zwaluw,
  wat doe je in het Zuiden ?
  Droom je als de mensen
  van een mooiere tijd ?
  Droom je van de lente,
  vol zonneschijn en bloemen.
  Van een aardig nestje,
  vol gezelligheid.
  Droom je ook in de mei,
  dolgelukkig van liefde te zijn ?
  Droom je van ’t leven heel blij,
  net zoals wij.

  Kleine blauwe zwaluw,
  ook jij zult wel eens weten.
  Dromen zijn maar wensen,
  met wat goud beleid.
  ‘k Zag je gister nog op de teledraad,
  nu ben jij al weg,
  ‘k wens je goede vaart.
  Ach, kleine zwaluw, ach, kleine zwaluw,
  kom toch terug in maart.
  © A. Preud’homme / Wim Brabants / Jef Trappeniers

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s