Stilte

Elk jaar ben ik even stil. Vroeger zorgde ik er ook altijd voor dat mijn kind binnen was, je legt het uit, op haar kamer mocht zij eventueel zacht wel haar dingen doen, tot ze ouder werd en het ging begrijpen. Stukje bij beetje.

Nu, hoor ik nog kinderen op straat, auto’s die doorrijden, waar mijn moeder en familie als wij al onderweg waren op deze dag, stil gingen staan op de vluchtstrook, iedereen deed dat. Als één in een rij op de vluchtstrook, een machtig mooi gevoel.

Ik heb mijn kaars weer hangen, om exact 20.00 uur al jarenlang, ooit zomaar ontstaan, koop ik een grote kaars welke in de buitenlantaarn gaat, om dan te branden dag en nacht tot deze als vanzelf uit gaat. Het meest vreemde is, dat de kaars altijd blijft branden t/m 8 mei, al is het 7 mei 00.05 uur, het is 8 mei… de dag dat mijn oma verjaarde voor zij overleed.

Echter heeft de kaars ook wel gewoon de ochtend gehaald, ver in de ochtend. Ze brandt weer, om te herdenken, niet alleen vandaag, maar vaker per jaar.

“Vrijheid is niet vanzelfsprekend een blessing welke ‘wij’ elke dag op zouden kunnen schrijven als een absolute blessing!”

Siinds vanmiddag 2 uur staat de kaars al klaar.

Sinds vanmiddag 2 uur staat de kaars al klaar.

20.00 uur de vlam gaat aan. 20.03 uur, de kaars hangt buiten.

20.00 uur de vlam gaat aan. 20.03 uur, de kaars hangt buiten.

32 thoughts on “Stilte

 1. Shirel is al voor het tweede jaar mee naar de herdenking hier in de stad. Dat is iets wat ik haar graag meegeef. Dat je aan andere mensen denkt. Ookal ken je ze niet.

  Love As alwyas
  Di Mario

  Geliked door 1 persoon

  • Ik weet niet meer zozeer waarom ik dat ben gaan doen… maar vanaf het eerste jaar bleef de kaars branden t/m 8 mei…. en in de tussentijd is mijn kind jarig, in het midden zelfs, de zesde. En ze zegt al jaren, als ik ooit mijn eigen huisje heb mam? Ga ik het OOK doen…. smelt

   Geliked door 1 persoon

 2. Heel mooi stukje en een nog mooier gebaar. Vrijheid is zo belangrijk, maar helaas hebben nog te veel mensen in deze wereld dit niet. Ik moet eerlijk bekennen dat ik voor het eerst in mijn leven niet een minuut stil ben geweest voor de dodenherdenking (al is het hier nog geen 8 uur nu). Maar ik denk er wel aan.

  Geliked door 1 persoon

 3. Schitterend gebaar lieve Morgaine, moest iedereen herdenken welk een gruwel de mens kan uitrichten, het zou zich nooit meer herhalen!
  Zoals je ziet ben ik er moe maar voldaan terug en kom van nu af aan weer van je blog genieten…

  Geliked door 1 persoon

 4. Door toeval kwam ik hier terecht. Wat een mooie blog, ik begon met lezen en bleef hier uren hangen…Heel erg mooi geschreven. Ik kom hier terug! 🙂

  Geliked door 1 persoon

 5. Mooi gebaar. Ook wij herdenken toch ook nog ieder jaar… Gisteren bij de film Schindlers List vloeiden mijn tranen weer rijkelijk. Gruwelijk! 😦

  Like

  • Ken je de film: The boy in the striped Pyama? zo niet…. heb hem een jaar geleden gezien voor het eerst, die film zit nog in mijn hoofd…..

   Like

 6. Heel mooi beschreven zeg, en die kaars, heel apart!
  Wij moesten ook echt stil zijn thuis, heb ik ook aan mijn kinderen meegegeven.
  Hier reden ook gewoon auto’s door om 20.00 uur. Zo idioot… snap ik echt niet.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.