Costa Brava 2 – bij aankomst

Terwijl wij opstegen vanuit Nederland wisten we nog niet dat het zou gaan gonzen van de geruchten bij het landen. Een staking. Eentje met zeer grote gevolgen. Het is een staking die ik voor altijd zal onthouden, omdat wij er best wel last van kregen. Vijftien dagen Costa Brava betekent voor mijn ouders dat zij het gereserveerd hebben om een auto te huren. Zodat wij als vrijzinnige familie onze eigen wegen kunnen uitzoeken en bepalen, vooral alle kanten op kunnen vanuit de kustplaats. Ook het binnenland in natuurlijk. Vijftien dagen auto plezier, of nou ja, 10 dagen zeker was de bedoeling.

Het station

Het station

Eenmaal in het appartament bleek dat het wel voor 4 personen was, maar dan wel met één slaapkamer en 2 banken die als bed konden fungeren in de woonkamer, het balkon was ook eerder en meer voor 2 personen bedoeld dan 4. Oké, mijn ouders hebben nog geprobeerd om een grotere kamer te vinden binnen het appartementen complex, maar dat lukte hen dus niet. Jammer maar helaas, het mag de pret niet drukken! Ik en mijn dochter sliepen dus in de woonkamer, zo hoort dat nu eenmaal. Direct wilden mijn ouders ook een auto regelen, maar de geruchten waren luid en duidelijk.

Llorret de Mar, station

Llorret de Mar, station, de lokale bevolking

Een Staking der vrachtwagens in verband met de olieprijzen. Ze blokkeerden de grens ergens in Frankrijk al en precies waar wij zaten ging het op slot. Er kwam geen olie of benzine meer de grens over. Paniek! Want hoelang zou dit duren en daarmee, ging Spanje hamsteren. Er kon geen auto meer worden gereden en wij konden al helemaal geen auto huren. Daar zit je dan, en nu? Het ging zover die geruchten, dat het zelfs mogelijk was, dat er geen vliegtuig meer in of uit Spanje kon komen of vertrekken. Ondertussen deden wij boodschappen lopend bij de Carrefour best wel een eindje lopen, en daar waren de watermeloenen heel goedkoop. Een dag of 2 later kostte dezelfde meloen ineens 7 euro in plaats van maar 1 of 2 euro per stuk.

Strand, bootje, kasteel

Strand, bootje, kasteel

Voor het eerst van mijn leven zou ik mee gaan maken hoe het is om op vakantie te zijn zonder een eigen vervoersmiddel. Dit is niet helemaal waar, ooit in Oostenrijk waren we ook met de bus maar toch anders geregeld, excursies zaten bij de reis in begrepen. Nu zaten we zonder excursies in een prachtig land en zonder auto. Gelukkig kent de Costa Brava een lijn per trein die heel ver uitstrekte en in elk geval zeker tot Barcelona ging en weer terug tot aan de bergen. Het was even een domper maar al gauw pakten we onszelf bij elkaar en leerden we met de trein om te gaan. Santa Susanna had gelukkig zelf ook een station wat bijna elke dag ons vertrekpunt zou worden om overal heen te gaan en gewoon te doen wat we wilden doen maar dan aangepast.

We zijn geen strandliggers, juist niet, dus wandelen maar!

We zijn geen strandliggers, juist niet, dus wandelen maar!

Het minpuntje was wel, dat ook de inwoners langs de kust die gewoon moesten werken, ook per trein moesten reizen nu. De treinen zaten dus elke dag op elk tijdstip vol, met toeristen maar ook de locale bevolking.

We besloten met elkaar om op dag één richting Llorret de Mar te gaan, even testen voor we verder zouden gaan. En dit stukje moesten we ook nog na de trein per bus afleggen. Het enige stukje waar een bus bij kwam kijken.

Laddertje

Laddertje

Zee... ruïne

Zee… ruïne

Heb jij dit weleens meegemaakt? Dat je op vakantie ging en heel land ondervind dat er bijna niets meer is in de supermarkten en geen auto’s op straat rijden? Of een andere calamiteit

25 thoughts on “Costa Brava 2 – bij aankomst

 1. Leuk vervolg. Die stakingen kan ik me nog herinneren. En terecht natuurlijk dat er gestaakt werd. Strand liggen doe ik ook niet echt met plezier. Ik ben er liever bezig. Dan heb je meer aan je tijd. Anders verlig je die alleen maar.

  Geliked door 1 persoon

  • Alleen op de pauze dagen, maar dan naast het zwembad, hahaha op 15 dagen schat ik dat we er 3 met pauzes hebben genomen… het zwemmen deden wij, dochter en ik na een dagje weg te zijn geweest alsnog als ontspanning, maar dan ook lekker het water in!

   Like

 2. Dat heb ik zelf nog nooit meegemaakt. Is natuurlijk even schrikken, het is niet alsof je iedere week op vakantie gaat.
  Mooi streek he. Aantal jaren geleden bezocht, echt van genoten. Wij hebben toen ook alles met het openbaar vervoer gedaan, de regio leent hem daar uitstekend voor.
  Groetjes

  Like

 3. Dat is inderdaad een gebeurtenis die indruk maakt en ook de nodige gevolgen heeft voor je eigen vakantieplezier! Gelukkig is het jullie gelukt om daarin te schakelen zodat het niet je hele vakantie heeft verpest. Wij hebben dat zelf gelukkig nog nooit meegemaakt, ooit wel met ex meegemaakt dat zijn koffer niet aan kwam op het vliegveld van NY maar 2 dagen later alsnog keurig werd afgeleverd in het hotel maar dat is het dan ook wel…

  Geliked door 1 persoon

 4. Heerlijk vervolg van die al even heerlijke reis die jullie ondernamen! Bedankt dat we op deze manier een beetje met je mee mochten reizen want ook al is het ‘slechts’ virtueel, dit is genieten, ook al ging jullie weg niet altijd over rozen…

  Geliked door 1 persoon

  • Dat is zeker zo, maar we vielen nu wel hier en daar in herhaling omdat die trein maar 1 kant op ging, hahaha Richting binnenland was dan weer niet zozeer een optie, te lange reizen voor op 1 dag bijv.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s