The Eighties/Top 810

In de afgelopen week heeft Radio10 de top 810 van de eighties uitgezonden. Ik heb waar ik kon overdag geluisterd en werd zo het verleden in getrokken bij vele songs. Vooral die songs waarin ik nog in de zesde klas van de lagere school maar vooral later op de middelbare school zat. Het is net alsof elke song weer een stukje ‘vergeten’ herinnering zo ophaalt. Ik heb vele beelden gezien, wat ik aan het doen was, hoe ik het meezong, hoe ik mijn huiswerk zit te maken, maar vooral zit te ‘tapen’ bij de radio met mijn nieuwe cassettebandjes en de stereo waar ik zelf voor gespaard had. rec. pauze, play en dat tegelijk ingedrukt met mijn vinger op de pauze knop om het nummer uit de top40 op te nemen wat ik wilde hebben, hopend dat de dj snel ophield met lullen opdat het nummer helemaal gedraaid werd zonder te vroeg opnieuw kletsen van de dj erdoor. Ja, dat moest natuurlijk, maar zoveel songs wilde ik hebben, dat het een onmogelijke zaak was om elke week maar weer meer singles te kopen op vinyl, 45 toeren om alles maar compleet te hebben wat je mooi vond. Of ik mooi vond.

De top 10, kwam tussen 6 en 7 uur in de avond, en oh ja! Alleen de nummer 1 snap ik niet, of eigenlijk wel, want dat is eerder en meer om de clip uitgekozen welke je niet kunt zien op de radio, dus uhm… Mijn idee, maar ja het was uniek! A-ha met Take on me ,dus staat op 1.

Het is vooral nummer 5, waarvan ik vond dat dit op 1 had moeten staan, onder andere, want Madonna met Like a Virgin (op nr 8) had het ook goed gedaan op nummer 1. In elk geval vond ik dat deze in de top3 had moeten staan, maar wie ben ik. En de andere nummer 1, of top 3, The Golden Earring. De song, waardoor ik de Top40 ingetrokken werd en het bestaan hiervan ook opmerkte. In 1984 ongeveer om daarna een freak te worden, op vrijdag voor 3 uur proberen thuis te zijn en het hele concept tot 6 uur begon opnieuw. Cassettebandje, play, rec. pauze en luisteren maar. De lijst in de platenzaak gehaald die dan op donderdag pas verkrijgbaar was, dus je hart klopte in je keel om direct te kijken of jouw favorieten waren gestegen of gezakt. Je hoopte natuurlijk gestegen. En vooral ook kijken welke platen uit de TIPparade de top40 hadden gehaald, want dat hield ik ook bij natuurlijk! Sommige songs vroeg ik mij vanaf waarom die de top40 hadden gehaald en anderen weer net niet. En andere songs was gewoon een uitgemaakte zaak, en stonden er dan ook direct in, als hoogste stijger, en NIEUW! En hoppa, vinger op de pauze knop ging heel snel aan het werk en ik had er weer een song bij.

Welke ik nu wil meegeven qua song en clip, gezien ik een concept in mijn hoofd heb, om hier een tag van te maken, lees ik vanmorgen bij Dinastie, dat zij hetzelfde idee had en al gemaakt heeft zelfs, al zijn de vragen anders dan ik in mijn hoofd heb. Wie weet maak ik hem alsnog, maar wie weet, pik ik hem eerst wel bij haar vandaan.

Is de volgende Jeanny van Falco, uit 1986, ik krijg hier nog altijd kippenvel van en zing of spreek hem nog van A tot Z mee uit mijn hoofd. Falco leeft niet meer, te jong overleden, maar dit nummer is mijn ultieme favoriet van hem. Later zou hij nog scoren met Rock me Amadeus. (alles opent in nieuw venster)

En jij? Wanneer ben jij gestart met muziek een top huppeldepup te volgen op de radio.

3 thoughts on “The Eighties/Top 810

  1. Falco vond ik altijd zo’n aangrijpend nummer, misschien door het Duits en het verhaal erachter… ik zat vroeger altijd met cassettebandjes de top 40 op te nemen, precies uitkienen dat je er niet teveel geklets bij had….

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.