I love Mondays!

Ik ben weleens op zoek gegaan naar een song die positief is over de maandag. De meeste mensen haten de maandag. Het is mij een raadsel waarom eigenlijk. Ik hou van de maandag, het is het gevoel van nieuwe ronden, nieuwe kansen. Dit is al zo sinds ik kind was. Op de maandag zag ik al mijn vriendjes en vriendinnetjes weer op school bijvoorbeeld. Kon ik mijn verhalen vertellen in het kringgesprek over wat wij in het weekend hadden gedaan of in een vakantie. Ook al hield ik zeker wel van het weekend, de zaterdag dan, maar de zondag haat ik! Ja, dat lees je goed, ik haat eigenlijk het weekend maar vooral de zondag.

Zelfs al gingen we leuke dingen doen op de zondag, zijn de zondagen in deze tijd als je in een moderne stad woont verandert. ‘de winkels zijn immers altijd open, ook op zondag’. En toch, het zit erin. De zondag voelt altijd als een depri dag die ik moet overwinnen. Maar als ik dan naar bed ga en weet dat de maandag in het vizier ligt? Kan ik niet wachten om mijn bed in te gaan en de maandag ochtend lachend op te staan.

Wat eigenlijk vreemd is, want ik werk niet, ik ben single, mijn dochter is ondertussen al 4 jaar op zichzelf en toch lijkt dit een bio ritme te zijn die ik sinds mijn geboortedag mee heb gekregen. Vreemd toch? Of is het omdat ik midden in de nacht geboren ben ooit op een maandag. Ik hou dan ook van de maan, ook van de zon, maar van de maan nog meer. Zeker als het helder is.

Het is een mysterie die ik zelf nog altijd niet begrijp, en wie weet zal ik ooit het antwoord vinden. Echter staat de maandag voor mij, voor nieuwe ronden, nieuwe kansen, en naarmate de week vordert, dan kan ik nogal ‘depri’ worden als iedereen weer blij is dat het vrijdag is. Zelfs toen ik nog werkte, gewoon van 9 tot 5, of eigenlijk van 8 tot 6, want supermarkt heb ik het langste gedaan in de ‘oude’ tijd, toen supermarkten echt om 6 uur dicht gingen en slechts 1x per week een koopavond was en zondags open? Dat nooit!

Ook toen hield ik al van de maandag, want op de maandag zag ik mijn collega’s weer, andere gezichten en mensen. En die zondag? Ik ben als heiden opgevoed, dus kerk, wat was dat? Echter werd ik wel opgevoed met het idee dat je op zondag jezelf diende in te houden, respect moest hebben voor de andere mensen. Welke mensen dan? Zij die naar de kerk gaan. Ja, maar wat is dat dan? Dat zijn mensen die geloven in God. Wat is dat dan? En ga zo maar door. Zij die de zondag zien als een rustdag. Dit kwam voornamelijk bij mijn opa vandaan, hij die rustig alles bij elkaar kon vloeken, net als mijn ooms trouwens, hahaha Mooie herinneringen en het enige wat mocht op zondag, was een wandeling maken. Creatief bezig zijn mocht al niet. Zo vertelt mijn moeder dat zij nooit de naaimachine op zondag op tafel mocht zetten bijvoorbeeld. In mijn tijd, was dat ook nog zo maar zo gewoon eigenlijk. Buiten spelen mocht wel, als ik maar rustig bleef, maar ja, ik was toch een binnen kind, dus dat was verder geen probleem. Zomer en winter, ik zat dan liever binnen aan tafel en kreeg juist een schop onder mijn kont als ik bij mijn opa en oma op het dorp was, met mooi weer. ‘Ga buiten spelen!’

Maar… Nee, je gaat nu naar buiten, en vaak voelde ik mij verloren, dan pakte ik mijn eigen fietst die ik daar ook had en fietste maar wat. Bleef weg tot ik wist dat ik weer naar binnen mocht. Misschien komt het daar wel vandaan. Terwijl wij in de eighties maar ook in de seventies al, met de familie konden touren per auto. Helemaal toen mijn moeder haar rijbewijs haalde in de jaren ’80 alsnog, als een soort van noodzaak omdat er nog geen trein kon rijden naar Almere en naar mijn opa en oma toe gaan in die tijd daarvoor, duurde 3 uur reizen met alleen de bus, en weer 3 uren terug. Ik heb dus echt wel mooie herinneringen aan het weekend, maar zelfs in vakanties, was ik blij als het weer maandag was. De bedrijvigheid misschien om mij heen.

Mocht ik het antwoord ooit vinden dan lezen jullie dat vanzelf. 😉BlueMonday-think-red

5 thoughts on “I love Mondays!

 1. Heerlijk positief stukje zo op de maandagmorgen 🙂 Ik heb geen hekel aan de maandag hoor, maar mijn favoriete dag is het ook niet.

  Like

  • hahaha Jenn, ik kan het wel begrijpen voor de meesten hoor, maar zelfs met een compleet gezin ooit thuis, mijn eigen kind en man aan mijn zijde, was ik altijd blij als het weer maandag werd, kind hop, naar school, man, hop naar zijn werk, heerlijk het huis voor mij alleen voor een aantal uren 😉

   Like

 2. Mijn collega’s hebben ook allemaal een hekel aan de maandag, ik niet!. Ook toen ik nog op de maandag werkte, vond ik het leuk om iedereen weer te zien. Nu ben ik altijd vrij op de maandag maar vind ik het helemaal heerlijk om nog een dag te hebben waarop ik mijn eigen gang kan gaan. Zondag vind ik ook heerlijk, winkels hoeven echt niet open te zijn. Vind het heerlijk om dan een mooie wandeling te maken, een musea te bezoeken of wat dan ook. Dinsdag heb ik niks mee, nog zo ver weg van het weekend…

  Like

 3. Pingback: De zaterdagperikelen | Morgaine's Passions

Reacties zijn gesloten.